Silistre Ne Demek

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

"Vatan yahut Silistre" sözünü duymuşuzdur bir yerden mutlaka. Bu ad, Namık Kemal'in bir tiyatro oyununa ait. Buradaki Silistre'nin ne olduğunu ise Emre Kongar'ın Tarihimizle Yüzleşmek kitabını okurken öğrendim.

Silistre Kelimesinin Anlamı Nedir?
i. (Yun.) Gemicilikte, haberleşmede, kumanda vermede, harekete geçmeyi başlatmada kullanılan, ıslığa benzer ses çıkaran tiz sesli bir nevi düdük

Silistre, şu anda Bulgaristan'da yer alan bir şehir ve 1853-1856 arası gerçekleşen Kırım Savaşı'nda Silistre Kalesi kuşatması önemli bir rol oynuyor. Kale, 10.000 Osmanlı askeri tarafından 80.000 Rus askerine karşı savunuluyor. Osmanlı komutanı ölüyor, Rus komutanı yaralanıp yerini başkasına bırakıyor. Bu kişi de ağır yaralanıyor ve Ruslar, ani bir emirle geri çekiliyorlar.

Vatan Yahut Silistre olay nerede geçiyor?
Konusu: Silistre bugünkü Bulgaristan'da Tuna ırmağının kıyısında, bir kenttir. 1388 yılında Türkler tarafından fethedilen Silistre, 1853-1856 Kırım Savaşı sırasında çok kalabalık bir Rus ordusu tarafından kuşatılmış, Musa Hulusi Paşa kumandanlığındaki Türk kuvvetleri kırk gün boyunca, kaleyi kahramanca savunurlar.

Vatan yahut Silistre, 1873'te oynanıyor ve yazarın sağlığında temsilini gördüğü kendine ait tek oyun oluyor.

Silistre ise Tuna kıyısında, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda yer alan bir şehir. Şehirde önemli bir Türk nüfus yaşıyormuş.(Vikipedi)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak