Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Her gün okuma , yazma , not alma gibi farklı öğrenme biçimlerini kullanırız . Hepimizin farklı kaynakları ve öğrenme yolları vardır . En baskın stratejilerden ikisi pasif öğrenme ve aktif öğrenmedir . Hangisinin diğerinden daha iyi olduğu konusunda uzun bir tartışma yaşandı , neredeyse ikisinin savaşı . Stil ve süreçler açısından farklılık gösterseler de her ikisinin de dezavantajları ve faydaları vardır. Ayrıca farklı bireylere yardımcı olacak teknikleri de vardır . İki süreç olduğu gibi , iki farklı türde öğrenen de vardır ; aktif öğrenenler ve pasif öğrenenler . Her birinin farklı kategorilerde başarılı olduğu da algılanıyor . Bakalım kim kazanacak.
Pasif Öğrenme Nedir?
Öncelikle dezavantajlarına ve faydalarına geçmeden önce ; _ Pasif ve aktif öğrenme nedir ? Öncelikle daha geleneksel öğrenme yöntemini inceleyelim : pasif . Pasif öğrenme “öğrencilerin eğitmenden bilgi aldığı ve bunu içselleştirdiği bir öğrenme veya öğretme yöntemi” olarak tanımlanmaktadır. ” Temel anlamda bu, öğrencinin materyali dinleyip okuyacağı ve daha fazla geriye dönük düşünmeden veya incelemeden kendi içinde düşüneceği anlamına gelir . Bu tanımı daha fazla açıklamaya yönelik bazı yöntemler arasında doğrudan talimatlar, modellenmiş öğrenme, dersler ve podcast'ler yer alır. Pasif öğrenme çok fazla eleştiriye maruz kalıyor ancak pasif öğrenmenin yararları ve dezavantajları var . Bazıları tarafından gözlemlenen faydalar arasında yeni materyalle tanışma , eğitmenin sınıf üzerinde daha fazla kontrol sahibi olması, bu da bazı yavaş öğrenciler ve öğrenenler için faydalı olan daha yapılandırılmış bir sınıfa yol açabilmesi , yapılandırılmış ve ilgi çekici bir format fırsatı ; öğrenciler için ders materyalini netleştirme yeteneği ; özellikle çevrimiçi ortamda faydalı olacak şekilde çok miktarda bilginin kısa sürede sunulması ; öğretim materyalleri (ders notları, çalışma notları vb.) önceden hazırlanabilir ve önemli kavram ve içerikler belirlenerek organize, yapılandırılmış ve anlamlı bir şekilde sunulabilir. Pasif öğrenmenin dezavantajları , öğrenmenin yeni ilerici yollarının ön plana çıkması nedeniyle daha parlak bir şekilde ortaya konmuştur ; Birçok kişi pasifin bu yönlerini öğretmen merkezli olduğunu ve daha az olduğunu söyleyerek eleştirmektedir . öğrenciler için etkileşimlidir , bu nedenle öğrenilenlerin becerilerini gerçek dünyadaki bir durumda kullanamazlar . Daha az ileri geri iletişim , tartışma ve analiz becerileri vardır ; bu öğrencilerin okuma materyallerini anlama ve kullanma konusunda da daha az yetenekli oldukları düşünülmektedir . Pasif öğrenme, öğrencilerin eğitmene veya diğer sınıf arkadaşlarına hemen yansıtmak yerine, öğrenme materyallerini emen ve bunları içselleştiren süngerler haline gelme sürecini gerektirir.
Aktif Öğrenme Nedir?
Aktif öğrenme spektrumun tam tersidir . “Öğrencilerin öğrenme sürecine aktif veya deneyimsel olarak dahil oldukları bir öğrenme yöntemi” olarak tanımlanmaktadır . ” Bu , daha etkileşimli, iki yönlü öğrenmenin olduğu, öğrenci merkezli bir öğrenme uygulamasıdır . Bu, öğrencilerin içselleştirmeden önce birbirleriyle ve eğitmenleriyle yeni materyaller öğrenmeye başladıkları anlamına gelir . Çoklu tartışmalara, etkileşimli konuşmalara ve etkinliklere katılırlar. Ayrıca bilgi kartları ve çevrimiçi notlar gibi aktif not stillerini de kullanabilirler . Aktif öğrenme stilindeki öğretmenler genellikle öğrencilerine öğrenme materyallerini açıklamalarını ve temel bilgileri açısından test edilmelerini sağlar . Sınıf ortamında veya evde aktif öğrenme örnekleri arasında akran değerlendirmeleri, döngüsel tartışmalar, okuma materyalleri ve öğrenmede açıklamalar , bilgi kartı alıştırmaları, konuşma dersleri, grup metin okumaları vb. yer alır . Aktif öğrenmenin temel fikri öğrencinin sürekli olarak öğrenmesidir . sürece dahil olur ve her dersin odak noktasıdır . Aktif öğrenmenin gözlemlenen bazı avantajları şunlardır : Önemli materyali, kavramları ve becerileri güçlendirir; Öğrenciye akranlarından ve öğretmenlerinden daha sık ve anında geri bildirim verir, öğrencilere ders materyali hakkında düşünme, konuşma ve işleme fırsatı vererek iletişim becerilerini geliştirir, öğrencilerin işbirliği gibi önemli becerileri eşli iletişim yoluyla uygulamalarına olanak tanır. ve grup çalışması vb. Pek çok faydası olmasına rağmen aktif öğrenmenin de şüphesi vardır. Birçok kişi aktif öğrenmenin dezavantajlarını görmektedir; örneğin büyükleri ve öğretmenleri dinlemeyi caydırır, uygun şekilde denetlenmezse dikkat dağılmasına neden olabilir, bazı öğrenciler için zor olan ezberlemeyi gerektirir, çok zaman alıcıdır ve normal sınıf ortamında yararlı değildir. ve çevrimiçi ortamlarda akran değerlendirmeleri bazı öğrenciler için sert ve cesaret kırıcı olabilir ve uygun bir kılavuz olmadan öğrencilerin dikkatleri kolaylıkla dağılabilir ve bu da öğrenme fırsatlarını sınırlayabilir.