Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Nezri Muayyen, Nezri Mutlak oruçları hangileridir? Hangi oruçlar nezri muayyen veya nezri mutlak oruçlar kategorisine girer? Nezri muayyen ne demektir? Nezri Mutlak oruç nedir?
İslam'da özel oruçlar nelerdir?
Mümkünse kameri veya "İslami" Şevval ayındaki herhangi bir 6 gün arzu edilir . Beyaz Günler, her kameri ayın (Hicri) 13., 14. ve 15. günü. Arefe Günü (İslami (Hicri) takvimde Zilhicce ayının 9'u). Ramazan'dan önce Recep ve Şaban aylarında oruçlar tutulur.
Kur'an ve sünnete göre oruç nedir? Kur'an-ı Kerim'de Belirli oruçlar ve mutlak oruçlar nelerdir?
İslam terminolojisinde Saum (Oruç) kelimesi, şafaktan gün batımına kadar yiyecek, içecek ve cinsel faaliyetlerden uzak durmak anlamına gelir . Egzersiz, yalnızca Yüce Allah için yapma niyetiyle yapılmalıdır. Müslümanlar kutsal Ramazan ayında oruç tutarlar; hicri takvimde 9. ay.
Nezri muayyen, nezri mutlak oruçlar nedir?
CEVAP
Vacip oruçlar, muayyen olur. Belli gün oruç adamak böyledir. Mesela pazartesi günü oruç tutmayı adamak, nezri muayyen oruç olur.
Gayr-i muayyen oruçlar: Herhangi bir gün oruç adamak. Mesela (Allah rızası için üç gün oruç tutacağım) demek böyledir.
SORU: Muayyen nezir/belirli adak orucu gününde başka bir vacip oruca veya nafile oruca niyet ederse hangi oruç vaki/geçerli olmuş olur?
CEVAP:
Bir kimse, sıhhatli olsun hasta olsun, mukim olsun seferi olsun, muayyen nezir/belirli adak orucunu tutması gereken günde başka bir vacip/farz oruca örneğin Ramazanın kazası veya keffaret orucuna niyet ederse, niyet ettiği o vacip orucu tutmuş olur. Bu, şeriat sahibinin tayin ettiği (Ramazan ayındaki) oruçla, kulun tayin ettiği (muayyen nezir) oruç arasındaki farkı göstermek içindir. Bu durumda vaki/geçerli olan kişinin niyet ettiği diğer vacip/farz oruç olunca, o günde tutmayı nezrettiği/adadığı orucu ise kaza etmesi vacip olur.
Muayyen nezir/belirli adak orucunu tutması gereken günde nafile bir oruca niyet ederse, muayyen nezir orucu vaki/geçerli olmuş olur. el-Kerhî, İmam Muhammed’in “nafile oruç vaki/geçerli olur” dediğini İmam Ebû Yusuf’un ise “ muayyen nezir oruç vaki/geçerli olur” dediğini rivayet etmiştir.