Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Erciyes İsmi Nereden Geliyor
Harkasos`tan Erciyes`e
Erciyes, her daim gümüş gibi parlayan zirvesi ve ihtişamlı duruşu ile tarih boyunca insanoğlunu etkilemiştir. İlk çağlarda tapınılan bir dağ olmuş, yüzyıllar boyunca bir kült merkezi olarak görülmüştür.
Erciyes Dağı, Anadolu’da bilinen ilk halklardan olan Hattiler’den başlayarak günümüze kadar her medeniyetin gözünde kutsal bir yere sahiptir. Hititler döneminde adı Harkasos; beyaz, gümüş gibi parlak, beyaz dağ olarak, Tekir yolunda bulunmuş olan bir kitabede ise “Anadolu’nun en yüksek dağı, Harharas” olarak geçmiştir. Grekler ise Erciyes’i, Argaios; gümüşdağ olarak adlandırmışlardır.
Ahmet Nazif Efendi, Mir'at-ı Kayseriyye adlı eserinde eski Göreme yöresinin Kapadokya krallarından birisinin oğlu olduğu târihi rivâyetlerde adı geçen peygamberlerden "Circis’e" atfederek Circis kelimesinden veya Rumca beyaz anlamına gelen "Erkiyos" tan türediğini ileri sürmüştür.
Erciyes, Evliya Çelebi’nin zamanında yazdıklarından anlaşıldığına göre o zamanlar Erciş’tir. Sonraları ise Erciyaş, Erciyas ve en nihayetinde Erciyes olmuştur.
Erciyes, her daim gümüş gibi parlayan zirvesi ve ihtişamlı duruşu ile tarih boyunca insanoğlunu etkilemiştir. İlk çağlarda tapınılan bir dağ olmuş, yüzyıllar boyunca, M.Ö.IV. yüzyıla kadar bir kült merkezi olarak görülmüştür. Ünlü Yunan filozof Maximus Tyrius’da, Erciyesi’i hem tanrı, hem yemin tanrısı, hem kült heykeli olarak ifade etmiştir. Tyrius’un bu ifadesi, Erciyes’in çağlar boyunca insanların gözünde kutsal bir yeri olduğunu göstermektedir.
Grek mitolojisinde Erciyes, "Büyük Kilikya’nın yüz başlı ejderi olan Typhaus'un büyük tanrı Zeus'un Olympus'u olan Argaios’un eteklerine yerleştiği ve Zeus'un ona şimşek fırlattığı Typhaus'un da karşılık olarak volklanlarla cevap verdiği ve sonunda ejderin yenik düşerek dağın dibine fırlatıldığı" diye anlatılmaktadır