Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Çarşamba karısı ne demek? Çarşamba karısının anlamı nedir? Çarşamba karısı ne anlama geliyor? Çarşamba karısı hurafe mi? Çarşamba karısı deyim mi? Çarşamba karısı ne zaman ve kimlere söylenir? Çarşamba karısı kimlere söylenir?
Çarşamba karısı Anadolu inançlarından gelen bir kelime türüdür. Özellikle fiziksel olarak dağınık gezenler için söylenen bir tabirdir diyebiliriz.
ÇARŞAMBA KARISI
Anadolu inançlarına göre, Çarşamba günleri ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde dolaşarak evin her tarafını dağıtır. Yarım bırakılmış örgüleri söken ve ipleri birbirine dolayan, mutfakta bulunan, yağ, bal ve unu birbirine karıştıran, etrafı dağıtıp kirleten bir varlıktır. Bazen atlara musallat olup, yelelerini örer ve terleyene kadar koşturur. Bu yüzden amaçsız, başıboş, hiçbir iş yapmadan ortalıkta dolaşan insanlara “Çarşamba karısı gibi gezip durma” denir.
Geleneksel inanca göre Çarşamba Karısı, Salı akşamları ev ev dolaşmaya başlar. Yarım kalmış işleri bozar ve karıştırır. Bundan dolayı Salı gecesinden Çarşamba gününe yarım kalmış iş bırakılmaz. “Salı Sallanır” deyimi de işte bu yarım kalan işler için söylenir. Bu yüzden Salı günleri bir işe başlanmaz. Bazı yörelerde Çarşamba günleri ev kadınlarının tatil günü gibidir, çamaşır yıkanmaz, ev süpürülmez vs. Çarşamba karısının çocukları evlerden kaçırdığı da söylenir.
Nuray Bilgili
Resim, Macar Halk Bilimci Ignacz Kunos, tarafından 1919 yılında İstanbulda derlenen ve İllüstratör Willy Pogany tarafından çizilen 44 Türk Peri Masalı kitabından.
FORTY-FOUR TURKISH FAIRY TALES written by Kunos, Ignacz illustrated by Pogany, Willy