Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Meslek Öğretmenliğinde Ek Dersi Nasıl Hesaplanır?
Meslek öğretmenlerinde ek ders kazancının hesaplanması işlemi, aylık zorunlu derslerin ve zorunlu ek derslerin hesaplanması ile gerçekleşir. Meslek öğretmenleri, aylık 20 saat zorunlu olarak derse girer. Zorunlu ek ders süresi de 20 saattir. Yani bu 20 saate girmek zorunda olsa da, maaşına ek olarak ücretlendirme alır. Meslek öğretmenlerinin 4 saat isteğe bağlı ek derse girme hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca hazırlık ve planlama olarak adlandırılan, her 10 saatlik derse 1 saat ek derse girmiş gibi para kazandıran bir sistem mevcuttur. Ancak bu 10 saatlik derse öğretmen koordinatörlük görevi üstlenmiyor, fiili olarak derse giriyor olmalıdır. Tüm hesaplamalarla birlikte ek ders ücreti şöyle hesaplanır:
- 20 saat zorunlu ek ders
- 4 saat isteğe bağlı ek ders
- 3 saat hazırlık ve planlama
Toplam: 27 ek ders
27 x 17.04 üzerinden hesaplarsak: bir meslek öğretmeni en fazla 460. 08 TL kazanır.
Bir Meslek Öğretmeni
Maaş karşılığı: 20
Zorunlu ek ders: 20
İsteğe bağlı ek ders: 4 olmak üzere toplam 44 saat derse girebilir.
Bunlara ek olarak Hazırlık ve Planlama adı altında fiili girilen her 10 saat için+1 ek ders verilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken fiili derse girme gerekliliğidir. (alan şefliği ve koordinatörlük fiili ders değildir)
Ayrıca Şeflik görevi bulunmayan Meslek Öğretmenleri, Sınıf Rehber Öğretmeni ve/veya Sosyal Kulüp Danışman Öğretmeni olarak görev yapıyor iseler +2 ek ders daha alırlar.
Örneğin;
Alan şefi olan bir öğretmen
Alan şefliği: 10,
Koordinatörlük:12,
Ders: 22
Bu öğretmene dersten 2 saat, şeflikten 10 saat ve koord. görevinden 12 saat olmak üzere 24 saat ek ders gelir. (Koordinatörlük ve ya ders saatinin arttırılması alınacak ek dersi arttırmayacaktır. Yapılacak görev veya ders fahri olacaktır. Koordinatörlük görevinin 13 yapıldığını düşünelim. Bu toplamda 45 eder. 44 aşıldığı için 1 saat fahri olacaktır.)
Buna ek olarak Hazırlık ve Planlamadan da, 22 saat girilen fiili ders için +2 saat daha ek ders gelecektir. Sonuç olarak bu öğretmen şeflik görevinden dolayı da (Var ise) Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri ücretini de alamadığı için haftalık toplam ek ders;
24+2= 26 saat olacaktır.
Başka bir örnek inceleyelim;
Şeflik görevi olmayan bir Meslek Öğretmeni
Koordinatörlük 12 saat olarak düşünürsek, bu öğretmenin en yüksek ek dersi alabilmesi için 32 saat fiili derse girmesi gerekir.
Böylece 12+32=44 eder ve buradan 24 saat ek ders gelir. Bunun üzerine 32 saat fiili dersten dolayı +3 saat Hazırlık ve Planlama ücreti gelir. Toplamda;
24+3= 27 saat ek ders eder.
Ayrıca bu öğretmen; Sınıf Rehberliği ve/veya Sosyal Kulüp Danışmanlığı da var ise +2 saat daha ek ders alacaktır.
Haftalık toplam ek ders;
27+2=29 saat olacaktır.
Başka bir örnek inceleyelim (Yorum yazan Meral Hanımın sorusu üzerine);
Alan şefliği: 10,
Koordinatörlük:16,
Ders: 10
Bu öğretmen Maaş karşılığı dersini tamamlayamamıştır. Ancak gene de şeflik ve koordinatörlük görevleri karşılığı 26 saat ek ders alabileceklerdir. Planlamadan da +1 saat ek ders gelecek ve ek dersi toplamda
10+16+1= 27 saat olacaktır.
Mevcut yönetmeliklere göre şeflik ve koord. ücretleri maaş karşılığı olarak sayılmamaktadır.
(Yazının yazılma tarihini dikkate alınız. Yönetmeliklerde değişiklik yapılabileceğini unutmayınız.)
KAYNAK: http://meslekiveteknikegitim.com/
Merhaba, 17 saat ders, 10 saat şeflik ve 14 saat de koordinatörlük toplamda 25 saat ek ders hesaplanmış. Ancak 25+17 yaptığımızda 42 ediyor. Ben idareye 44 e tamamlanması için koordinatörlüğün 16 saat verilmesi gerektiğini söylüyorum ancak ikna edemiyorum. 2 saat fahri yapılacak hocam 16 yqwzsa bile programınızda 14 hesaplanır diyor. Nasıl anlatacam anlayamadım. Var mı bir yönetmelik bu şekilde açıklayan