Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor Projesi 2022

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ AİLELERİMİZLE BULUŞUYOR PROJESİ” ETKİNLİKLERİ VE UYGULAMA ESASLARI

PPOJE ADI: Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor
AMAÇ : Genel Müdürlüğümüze bağlı okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin; öğretmenleriyle birlikte, okulun bulunduğu mahallede, bulunmadığı takdirde sırasıyla ilçede
veya İl içinde tespit edilen belirli sayıdaki ihtiyaç sahibi yoksul veya muhtaç durumdaki kişilerin; evlerinin bölümlerinin küçük bakım ve onarımlarının, evlerinde bulunan kullanılamaz veya eskimiş durumdaki eşyalarının tamir ya da değişim gerektiren küçük onarımlarının, hayatlarını kolaylaştırıcı bilgilendirme ya da yardımların, onları sevindirecek, mutlu edecek maddi ya da manevi dokunuşların toplum hizmeti kapsamında belirli bir plan ve proje dahilinde yerel imkanlarla yapılmasıdır.
KAPSAM: 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda öğrenim gören 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Ancak 10. sınıf öğrencilerine yeterliliklerine göre görev verilecektir.
DAYANAK: Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
HEDEFLER:
Bu proje ile öğrencilerin;

  • Sahip oldukları millî, manevî, ahlaki, insanî ve kültürel değerleri geliştirmelerini,
  • Yardımlaşma, ihtiyaç sahibine yardım etme, kardeşlik, merhamet, vicdan, birlik ve beraberlik duygularının güçlendirilmesi,
  • Hoşgörüye, saygıya sevgiye, mesleğe ve sanata duyarlı tutum ve davranışa sahip, başarılı bireyler olarak yetişmeleri,
  • Toplumda kalıcı gönül köprüleri kurmaları,
  • Sosyal becerilerinin ve kendilerine olan güvenlerinin geliştirilmesi,
  • Sosyal ve kültürel alanda okulunu temsil etme bilinci kazandırılması,
  • Ders dışı zamanlarını verimli geçirmelerinin sağlanması,
  • Okula olan aidiyet duygularının güçlendirilmesi,
  • Gerçek hayatta iş başı eğitimleri ile mesleki becerinin geliştirilmesi
  • İhtiyaç sahibi yoksul veya muhtaç kişilerin;
  • İncitilmeden, kalplerini kırmadan yardım edilmesi,
  • Hayata tutunmalarına katkıda bulunulması


Toplumda;

  • Yardımlaşma, kardeşlik, merhamet, vicdan, birlik ve beraberlik duygularının geliştirilmesi suretiyle toplumsal duyarlılığın artırılması,
  • Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin tanıtılması,
  • Öğrenci ve öğretmenlerimizin toplumla bütünleştirilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca öğrencilerin zamanlarını verimli geçirerek istenmeyen ortamlarda bulunmalarının veya yanlış arkadaşlıklar kurmalarının önlenmesi suretiyle uyuşturucu ve diğer zararlı maddeleri kullanmalarının engellenmesi, şiddete eğilim duyanların kontrol altına alınmasının sağlanması, okula olan aidiyetin, akademik ve sosyal başarılarının artırılması, okul devamsızlıklarının azaltılması ile öğrencilerde yeni ilgi alanları oluşturulması hedeflenmiştir.


OKUL VE KURUMLARDA YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER
1- Projeyi organize etmek ve aksamadan yürütülmesini sağlamak amacıyla Öğretmenler Kurulu toplanacak, proje hakkında bilgilendirme yapılacak ve Sosyal Etkinlikler Kuruluna bağlı proje ekibi oluşturulacaktır.
2- Proje ekibi, mahallede muhtaç ve ihtiyaç sahibi kişiler ile okulda uygulanan alanlara göre yapılabilecek iş ve işlemleri belirleyecektir. İhtiyaç sahibi kişilerin belirlenmesinde mahalle muhtarlarıyla da işbirliği yapılabilecektir.
3- Proje ekibi, proje etkinliklerinin, öğrenci kulüplerine dağılımını yaparak yapılabilecek etkinliklerin hangilerinin eğitim kurumu içinde ya da eğitim kurumu dışında gerçekleştirileceğine yönelik planlamayı yaparak çalışmayı projelendirecek ve proje takvimi oluşturacaktır.
4- Projede görev alacak öğretmen ve öğrenci listeleri, veliler, işbirliğine gidilen sivil toplum kuruluşları, öğrencilerin taşınacağı araçların bilgileri, yardım yapılacak kişilerle ilgili bilgiler proje ile birlikte okul müdürlüğünün onayını aldıktan sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayına sunulacaktır.
5- Projeye katılacak olan öğrenci ve öğretmenlerin çalışma alanına geliş ve okula dönüşlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği hükümlerine göre yapılması sağlanacaktır.
6- Etkinlik kapsamında yardım yapılacak kişiler bilgilendirilerek yazılı izinleri alınacaktır.
7- Etkinlik yapılmadan önceki, yapılırken ve son halinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çekilerek belgelendirilmelidir. Fotoğraflar çekilirken İş sağlığı ve güvenliğine uygun ekipman kullanılıp kullanılmadığına dikkat edilmelidir.
8- Etkinlik kapsamında görev alacak öğrenciler gönüllülük esasına göre seçilecek ve velilerinden izin alınacaktır.
9- Proje ekibi gerektiğinde atölye ve meslek dersleri öğretmenleri, Kurulda yer almayan diğer öğretmenler, öğrenciler, gönüllü veliler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, esnaf ve sanatkârlar, oda ve borsa temsilcileri ile işbirliğine gidilebilecektir.
10- Söz konusu çalışma süreleri İşletmelerde beceri eğitimi ve/veya staj süresine sayılacaktır.
11- İlgili Kanunlar kapsamında İş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanan 10. 11. ve 12. sınıf öğrencileri proje kapsamında okul dışındaki çalışma yerlerine götürülüp getirilirken ve çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulacaktır.
12- Proje sonunda öğrencilerin gösterdiği performans ilgili derslerin proje/performans notlarından birisi olarak da verilebilecektir.
13- Okul yönetimleri Proje kapsamında yapılan etkinlikleri, okul panoları ile okulda yapılan törenlerde ve okul internet sayfasında duyuracaklardır.
14- Yapılan etkinliklerle ilgili bilgi/veriler (etkinlik/proje adı, etkinliğe katılan öğrenci ve öğretmenler) e-Okul sistemi E-okul Sosyal Etkinlik Modülüne okul müdürlüklerince işlenecektir.
15- Proje ekibi başarı belgesi verilecek öğrencileri belirleyerek eğitim kurumu müdürünün onayına sunacaktır.
16- Projeye katılan öğrenci ve öğretmenler ilgili yönetmelik ve yönerge hükümlerine uygun olarak Katılım, Başarı ve Teşekkür Belgesi ile okul ve Valiliklerce mahalli imkânlarla ve ilgili mevzuatına göre ödüllendirilecektir.
17- Öğrenci, veli ve öğretmenlere belgeleri ile varsa ödülleri eğitim öğretim yılının sonunda geniş katılımlı bir törende verilecektir.
18- Toplum hizmeti çalışmalarıyla ilgili giderler, okul-aile birliği, gönüllü kişi, kurum veya kuruluşlarca yapılan aynî ve nakdî bağış yoluyla karşılanacak olup gelir-giderlerle ilgili
iş ve işlemler okul aile birliği tarafından yürütülecektir.
19- Proje etkinlikleriyle ilgili iş ve işlemler Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planına işlenecektir.
20- Proje kapsamında yapılan çalışmalar Sosyal Etkinlik Dosyasında saklanacaktır.


İLÇE /İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER


1- Proje kapsamında düzenlenecek etkinliklere katılım sağlanması için İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri azami gayret gösterecek Projeden azami yarar sağlanması için gerekli önlemleri alacaklardır.
2- İl/İlçelerde mesleki ve teknik eğitimden sorumlu /müdür yardımcısı /şube müdürü Projenin halka duyurulmasında, denetiminde ve gerektiğinde destek amacıyla belediye, muhtarlar vb. sivil toplum kuruluşları işbirliğinde yürütülmesini sağlayıcı tedbirleri alacaklardır.
3- İhtiyaç sahibi yoksul veya muhtaç sayısının fazla olması halinde daha fazla kişinin yararlanabilmesi için valiliklerce çevresel faktörlerin devreye sokulması sağlanacaktır.
4- Projeye katılan öğrenci ve öğretmenler ilgili yönetmelik ve yönerge hükümlerine uygun olarak okul ve Valilikçe mahalli imkânlarla ve ilgili mevzuatına göre ödüllendirilmek üzere değerlendirilecektir.
5- Proje kapsamında yapılan etkinlikler törenlerde ve MEM internet sayfasından duyurularak diğer öğrencilerin de projelere katılması özendirilip teşvik edilecektir.


OKUL VE KURUMLARDA YAPILMASI MUHTEMEL ÖRNEK KÜÇÜK ONARIM ETKİNLİKLERİ
Projenin amacını, kapsamını ve hedeflerini daha iyi anlatabilmek için yapılabilecek faaliyetler örneklenmiştir.

YAZININ DEVAMI İNDİR
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber