İşletmelerde Beceri Eğitimi Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İşletmelerde Beceri Eğitimi Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin 11 ve 12. sınıflarda alanı ile ilgili bir kamu kurumu veya özel kurumda belli bir süre uygulamalı eğitim görmesidir. Buna staj eğitimi de diyebiliriz.

Okulun ilgili koordinatör müdür yardımcısı, alan şefi ve alan öğretmenlerinin çalışmalarıyla öğrencilerin beceri eğitimi yapacakları en uygun iş yerleri belirlenir. Beceri eğitimi başlangıcında okul tarafından 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin belirlediği çerçevede bir sözleşme hazırlanarak öğrenci velisi, iş yeri yetkilisi ve okul müdürü imzalar. Biz buna protokol de diyebiliriz. Böylelikle öğrenci resmi olarak beceri eğitim uygulamasına başlar.

İşletmelerde Beceri Eğitimi Hangi Sınıflarda ve Ne zaman Verilir?
Genellikle işletmelerde beceri eğitimi 12. Sınıfta verilir ve 24 saattir. Okulların başladığı Eylül ayında başlar, okulların kapandığı Haziran ayında biter. Bazı Anadolu Teknik Programı ve Turizm ile ilgili alanlarda beceri eğitimi 11. Sınıfta verilir. Okulların tatil olduğu yaz aylarında yapılır.

Aktif, yani eğitim-öğretimin açık olduğu, dönemlerde beceri eğitimi yapan öğrenciler haftanın üç günü; Pazartesi, Salı, Çarşamba veya Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri uygulama eğitimi görmektedirler.

Beceri eğitimi öğrencisi, staj dosyası adı verilen dosyaya işyerinde yaptığı işleri alanın gelişim tablosu doğrultusunda her gün işler. İlgili koordinatör öğretmen tarafından her hafta inceler. Eğitim sonunda da yapılan beceri eğitimi sınavıyla birlikte dosya puanlanarak öğrenciye not verilir.

Öğrencinin sigortası SGK'ya okul tarafından bildirilmektedir. Öğrencinin sigortası okul tarafından ödenir. Bu ödeme sadece sağlık güvencesi içindir. Emeklilik primini kapsamaz.

İşletmelerde Beceri Eğitim Yapan Öğrencileri Kim Takip Eder?
Beceri eğitim yapan öğrencilerinin iş ve işlemlerinin takibi için okul tarafından alanın öğretmenlerinden biri görevlendirilir. Görevlendirilen öğretmene koordinatör öğretmen olarak tanımlanmaktadır.

Koordinatör öğretmen, öğrencilerin işe gidiş-çıkış saatleri, iş yerinde yaptıkları işleri, usta öğreticiyle olan çalışmalarını, devamsızlığı, staj dosyası ve benzeri durumlarını takip yapar ve çalışmalarla ilgili haftalık ve aylık raporları okula sunar.

İşletmelerde Beceri Eğitimi Nasıl Değerlendirilir?
Öğrencinin işletmelerde beceri eğitim notunu, birinci dönem için işyeri yetkilisinin verdiği not e-okula girilir ve karnesine işlenir. İkinci dönem ise işyerinin verdiği not, öğrenci stajyer dosya puanı ve işletmelerde beceri eğitim sınavı puanının belli ağırlıkları hesaplanarak öğrenciye takdir edilir.

İşletmelerde Beceri Eğitim Yapan Öğrenciler Ücret Alır Mı?
İşletmelerde beceri eğitimi yapan öğrenciler ücret alır.

Bir öğrencinin alacağı staj ücreti; asgari ücretin (Asgari geçim indirimi çıkartılmış haliyle) %30'undan az olamaz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber