Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bu sorunun cevabı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okuma - yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesinde yer almaktadır.
YETİŞTİRME KURSLARINDA ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERE HAFTA SONU EN FAZLA 10 SAATE KADAR DERS VERİLEBİLİR.
İşte ilgili madde;
"MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;
a) Ders yılı içinde;
1) İlgili mevzuatına göre, dönem içinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı günler için dönem içinde veya dönem sonunda düzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için düzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında,
Görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar, ek ders görevi verilebilir.
(2) Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir. "
Hükümlerine göre; Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alan öğretmen ve yöneticilere hafta sonu en fazla 10 saate kadar ders verilebilecektir.
Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alan yönetici ve öğretmenlerin hafta sonu 10 saatten fazla yada hem Cumartesi hem de Pazar günü derse girmeleri aşağıdaki kanunlara aykırıdır.
Anayasa'nın "Çalışma şartları ve dinlenme hakkı" başlıklı 50. maddesindeki; "Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.
Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.
Dinlenmek, çalışanların hakkıdır.
Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir." hükümleri ile çalışanların hafta tatili kullanmaları temel haklar arasında sayılmaktadır.
Uluslararası Çalışma Teşkilatı'nca (İLO) hazırlanarak 17.11.1921 tarihinde kabul edilen Hafta Tatili Yapılması Hakkında 14 Sayılı Sözleşme, TBMM'ce de onaylanarak, 16.02.1946 günü bir iç hukuk kaynağı olarak çalışma hayatımıza kazandırılmıştır. 14 Sayılı Uluslararası Sözleşmenin 2. maddesinde; "İşçilere 7 günlük devrede fasılasız en az 24 saatlik izin verileceği," hükümleri bulunmaktadır.
394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun, tüm çalışanların hafta tatilini düzenlemek üzere yürürlüğe konmuştur. 394 sayılı Kanun'un 1. maddesindeki; "On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir." hükümleri ile belirtilen işyerlerinde işçi ve esnaf (bağımsız çalışanların) olarak çalışmakta olanlara haftada bir gün tatil (izin) verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
394 sayılı Kanun'un 2. maddesindeki; "Resmi devairle umumi, hususi, ticari ve sınai herhangi bir müessesede müstahdemini ve ameleyi haftada altı günden fazla çalıştırmak memnudur." hükümleri ile de resmi dairelerde ve devlete bağlı tüm işyerlerinde çalışanlara haftada bir gün 24 saatten az olmamak üzere tatil (izin) verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun "Hafta tatili ücreti" başlıklı 46. maddesi 1. fıkrasındaki; "Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir." hükümleri de bulunmaktadır.
Kaynak: ogretmenadaydosyasi.com