Cardano ADA koin nedir, nereden alınır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Cardano, akıllı kontratlar için açık kaynak kodlu bir blokzinciri platformudur. ADA ise Cardano platformunun, adını 19. yy'da yaşamış matematikçi ve ilk bilgisayar programcısı sayılan Ada Lovelace’ten almış olan kriptopara birimidir.

Referans göstererek % 20 komisyon indirimli Binance üyeliği için TIKLAYINIZ


2015'te geliştirilmeye başlanan Cardano platformu 2017'de Ethereum ve BitShares'in de kurucu ortaklarından olan Charles Hoskinson tarafından hayata geçirilmiştir. Proje, ekosistemin gelişimini yöneten İsviçre merkezli bağımsız kuruluş Cardano Vakfı, tasarlama ve geliştirme aşamasında yer alan IOHK ve ticari boyutunu destekleyen iş kolu Emurgo olmak üzere, bu üç kuruluş tarafından desteklenmektedir.

Cardano'nun geliştiricileri ADA'nın 3. Nesil bir kriptopara birimi olduğunu savunmaktadır ve bilimsel bir felsefeden evrilen ve araştırmaya öncelik tanıyan bir yaklaşımla geliştirilen ilk merkeziyetsiz blokzinciri olma özelliği taşımaktadır. Cardano, Haskell programlama dilinde kodlanmıştır.

Cardano (ADA) Nasıl Çalışır?
Bitcoin tarafından kullanılan İş Kanıtı sistemine bir alternatif olarak Cardano, Ouroboros Proof of Stake (Hisse Kanıtı) konsensüs mekanizmasını kullanmaktadır. Hisse Kanıtı’nın işleyişi ile ilgili detaylı bilgi için Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir? Nasıl Çalışır? başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Ouroboros Proof of Stake konsensüs mekanizmasında zaman dilimleri (time slot), devre (epoch) olarak adlandırılan parçalara ayrılır. Her devre, Cardano blokzincirinde blokları yaratmak ve doğrulamakla görevli, seçilmiş bir slot lideri tarafından yönetilir. Bir slot, bir devrede bloklarının % 50 veya daha fazlasının üretmesi şartıyla eğer devresinde bir işlem bloğunu yaratmazsa, sıra bir sonraki slot liderine geçmektedir. Bloklardaki işlemler, slot liderleri tarafından üretilmelerinin ardından paylara bağlı olarak seçilen girdi doğrulayıcıları (input endorser) tarafından onaylanmaktadır. Bir devrede, birden fazla girdi doğrulayıcısı olabilir.

Cardano, yüksek ölçeklenebilirliği ve güvenliği, katmanlı mimari ile sunmaktadır. ADA, platform içinde yerleşim katmanı üzerinde yaşar. Bu katman Bitcoin'e benzer ve işlemlerin kaydını tutar. İkinci katman, akıllı sözleşmelerin ve uygulamaların platformda çalışmasını sağlayan Ethereum'a benzeyen hesaplama katmanıdır. Cardano, birinci ve ikinci katman işlevlerinin yanı sıra işlevsel olmayan gereksinimlere, yani ölçeklenebilirlik, sürdürülebilirlik ve birlikte çalışabilirlik üzerine odaklanmaktadır. Cardano'nun ölçeklenebilirliğinin temeli, yerleşim ve hesaplama katmanının ayrılması ve bunların kanıtlama teknolojisidir.

ADA'nın toplamda 45 milyar adet olarak üretilmiştir. Şu an yaklaşık 31 milyar adet ADA dolaşımdadır. Bunların 26 milyar adedi 2017'de ICO ile satılarak piyasaya sürülmüştür.

Referans göstererek % 20 komisyon indirimli Binance üyeliği için TIKLAYINIZ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak