2017'de en popüler NFT projesi hangisiydi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2017'de en popüler NFT projesi Bored Ape'dir

NFT Nedir?

NFT, kripto para teknolojilerini kullanarak 2015 yılında ortaya çıkan ve dünyada giderek popüler hale gelen Non-Fungible Tokens, yani takas edilemez jetonlar anlamına geliyor. Dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edilebilir ve satılabilir varlıklar haline getiren NFT, blok zinciri teknolojisiyle kayıt altında tutulan dijital sertifikalar olarak kullanılıyorlar.

BİNANCE REFERANS İNDİRİMLİ ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Gate.İo Puanlar Ne İşe Yarıyor? Gate.io Borsası Nasıl Kullanılır?

NFT ne zaman çıktı?
NFT, kripto para teknolojilerini kullanarak 2015 yılında ortaya çıkan ve dünyada giderek popüler hale gelen Non-Fungible Tokens, yani takas edilemez jetonlar anlamına geliyor.

NFT’nin diğer kripto paralardan farkı ne?

“Non-Fungible Token”, bölünemeyen ve aynısından bir daha üretilmesi mümkün olmayan dijital varlık (token) anlamına geliyor. “Fungible” olan Bitcoin ve Ether gibi kripto paraların aksine, NFT’ler benzersiz dijital varlıklar. Bir örnekle açıklamak gerekirse bugün bir Bitcoin’i veya Ether’i parçalara bölerek alıp satın alabilir ve aynı kripto parayı kendi biriminde takas edebilirsiniz. Ancak özel bir dijital varlık olan NFT, bir benzeri olmadığı için başka bir token ile takas edilemiyor. İçsel değeri ise üreticisi veya yatırımcısı tarafından belirleniyor.

NFT’lerin arkasındaki en önemli özelliklerden biri de çok güçlü topluluklara sahip olmaları. Hatta henüz bir websitesi bile olmayan ancak topluluğu şimdiden güçlü olan NFT projeleri dahi var.

Peki, topluluğu en güçlü NFT projeleri hangileri? Kripto para ekosisteminin popüler isimlerinden EllioTrades Crypto, son YouTube videosunda en güçlü topluluğa sahip olduğunu düşündüğü NFT projelerini paylaştı.

EllioTrades yaptığı açıklamalarda, bir NFT projesinin çok başarılı olurken bir başkasının başarısız olmasının en büyük nedeninin “topluluk” olduğunu ifade ediyor. EllioTrades’in ele aldığı ilk NFT topluluğu ise tabii ki CryptoPunks.

NFT’ler nasıl üretiliyor?

NFT’ler Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlanmış ERC-721 token standardına göre üretiliyorlar. Kullanıcıların blockchain’in teknik dünyasında boğulmaması için işlemin kolayca gerçekleştirilmesini mümkün kılan platformlar bulunuyor. NFT üretebilmek için ihtiyaç olan tek şey dijital kripto para cüzdanı. NFT olarak üretilmek istenen dosya, bu platformlar aracılığıyla IPFS sistemine yükledikten sonra NFT’nin değiştirilemeyecek parametreleri belirleniyor. NFT’den kaç tane üretileceği, fiyatı, bir sonraki satışında ne kadar pay ödenmesi gerekeceği, gibi özellikleri belirlendikten sonra blockchain ağının işlem ücreti ödenerek NFT’ler üretilmiş oluyor. İşlemin tamamlanmasıyla beraber NFT’ler, kripto para cüzdanına aktarılarak üretimin gerçekleştirildiği tüm blockchain’de kayıt altına alınıyor.

Diğer Popüler NFT Toplulukları
EllioTrades’e göre bir sonraki güçlü NFT topluluğu, CoolCats. Yapılan açıklamalara göre CooCats, ilk olarak Mike Tyson’ın profil resmini bir CoolCats ile değiştirmesinden sonra popüler oldu. Ancak EllioTrades topluluğun Mike Tyson’ın desteği olmadan bile çok güçlü olduğunu düşündüğünü ifade ediyor.

Dördüncü olarak EllioTrades Doge Pound’un güçlü bir NFT topluluğuna sahip olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Bu noktada analist, sadece Doge kelimesi sebebiyle bile projenin güçlü bir topluluğa sahip olduğunu ifade ediyor.

Son olarak ise EllioTrades, Bored Ape Yacht Club’ın güçlü bir topluluğa sahip olduğunu ifade ediyor. Bunların yanında popüler isim ekosistemde son zamanlarda çok fazla NFT topluluğu oluştuğunu ve gün geçtikçe daha güçlü toplulukların ortaya çıkabileceğini de belirtiyor.

BİNANCE REFERANS İNDİRİMLİ ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Gate.İo Puanlar Ne İşe Yarıyor? Gate.io Borsası Nasıl Kullanılır?

Geleceğin NFT kullanım alanları nelerdir?

NFT’lerle ilgili tecrübeler arttıkça yaratıcı yeni iş modellerinin de kurgulandığı görülüyor. İlk olarak fiziksel varlıkların dijitalleştirilmesi yani ‘tokenizasyonu’, geniş bir yelpazede birçok sektöre uyarlanabilir. Örneğin geçen hafta ABD’de 3 boyutlu sanal dünyada tasarlanmış bir ev 500 bin dolara satıldı. Ayrıca bazı oyunlarda NFT olarak arsa satışlarının da yapıldığı görülüyor. NFT’lerin etki etmesinin beklendiği bir diğer alan ise sosyal medya. Özellikle içerik üreticilerinin paraya dönüştürdükleri takip, izlenme ve görüntülenme sayısı gibi metrikler, NFT’ler sayesinde merkezi sosyal medya şirketleri tarafından manipüle edilemeyecek hale getirilme potansiyeline sahip. Fiziksel varlıkların dijitalleştirilmesi ise bugüne kadar alışık olduğumuz birçok süreci yeniden tasarlamamıza neden olacak gibi görünüyor. NFT’lerin gelecek kullanım alanlarında devletlerin tahvillerini NFT olarak ürettiği ve bunların alım satımını küresel çapta yapabildikleri bir senaryolar bile yer alıyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak