Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sarıkamış destanı başarısızlıkla sonuçlanan ancak 106 yıldır her sene, en fazla araştırılan, konuların başında gelmektedir.
Ülkemizde bazı bölgelerde yaşanan iklim zorluğu neticesinde meydana gelen ve yüzlerce askerimizin soğuktan donarak şehit düştüğü, Sarıkamış.
Savaş dönemlerinde Osmanlı devletinin bir çok alanda çarpıştığından dolayı, askerilerimiz bir çok yerde düşmanla karşı karşıya gelmiştir. Osmanlı devleti Ruslarla savaşmak zorunda kalmıştır. Doğu bölgesinde yaşanan bu tehlike nedeniyle, Osmanlı devleti doğu bölgesine asker yollama kararı almıştı.
Özellikle Sarıkamış destanı, ülkemizin toprağına göz diken hain düşman devletlerine karşı yenilgiyle ve başarısızlıkla sonuçlanan Sarıkamış destanı, içimde kanayan büyük yaralardan biridir.
1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü
Birinci Dünya Savaşı'nda Rus kuvvetlerine karşı açılan Kafkas Cephesi, Türklerin Türkistan Coğrafyasına açılan kapısı olarak görülmesi ve Anadolu'nun savunmasında ilk cephe olması nedeniyle önemlidir. Rusların bu cephedeki gücünü fark eden ve geleceği öngören Enver Paşa, kapıyı Kafkasya'ya devretmemek arzusuyla bir taarruz planı hazırladı.
Yoğun ve ağır kış şartlarında askerlerin yaz mevsimi için uygun olan kıyafetlerle sevk edilmesi ve gerekli teçhizatın da taşınmak zorunda olması kara olan mukavemetin düşmesine ve askerlerin zarar görerek hastalanmasına ve devamında ölmesine neden olmuştur. Binlerce askerimiz Sarıkamış Harekatı’nda Ruslarla çetin mücadeleye girişmek adına kış aylarının dondurucu etkisi ve coğrafik özelliklerin bunu daha da zorlaştırması sonucunda şehit olmuştur