Milli mücadeleyi anlatan kompozisyon

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Milliyetçi hareket ve bağımsızlık savaşı
Müttefikler, Osmanlı toprakları üzerinde hak iddia etmeye başlamak için bir barış antlaşmasını beklemediler. Aralık 1918'in başlarında, Müttefik birlikler İstanbul'un bazı bölümlerini işgal etti ve bir Müttefik askeri yönetimi kurdu. 8 Şubat 1919'da Fransız generali Franchet d'Espèrey , 1453'te Fatih Sultan Mehmed'in girişine kıyasla şehre bir gösteri içinde girdi - ancak bu sefer , imparatorluk şehri üzerindeki Osmanlı egemenliğinin sona erdiğini gösteriyor. Müttefikler, Doğu Anadolu eyaletlerini bağımsız bir Ermeni devletine dahil etmek için planlar yaptılar . Fransız birlikleri güneydoğuda Kilikya'ya doğru ilerledi. Yunanistan ve İtalya, güneybatı Anadolu için rakip iddialarda bulundular. İtalyanlar Marmaris, Antalya ve Burdur'u işgal etti ve 15 Mayıs 1919'da Yunan birlikleri İzmir'e çıktı ve Anadolu'nun içlerine doğru ilerlemeye başladı, Türk sakinlerini öldürdü ve kırsal bölgeyi tahrip etti. Müttefik devlet adamları Woodrow Wilson'ı terk ediyor gibiydiler.'s Gizli anlaşmalarda belirtilen ve kendi gizli emellerinde yer alan eski emperyalist görüşlerin lehine Ondört Nokta .


Bu sırada Mustafa Kemal'in orduları dağıtılmıştı. 13 Kasım 1919'da İstanbul'a döndü, tıpkı Müttefik donanmasının gemileri İstanbul Boğazı'ndan geçerken . Bu sahne ve şehrin İngiliz, Fransız ve İtalyan birlikleri tarafından işgali Mustafa Kemal'de kalıcı bir etki bırakmıştır. Onları devirmeye kararlıydı. Türkiye'yi kurtarmak için bir politika oluşturmak için seçilmiş arkadaşlarla görüşmeye başladı . Bu arkadaşlar arasında Ali Fuat ve Osmanlı deniz kahramanı Rauf (Orbay) da vardı. Ali Fuat Anadolu'da görevliydi ve oradaki durumu yakından biliyordu. O ve Mustafa Kemal, Ankara merkezli bir Anadolu ulusal hareketi için bir plan geliştirdiler .

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde Türkler, kendilerini hakları savunmak için dernekler olarak adlandırarak ve paramiliter birimler örgütleyerek meseleleri zaten kendi ellerine almışlardı. Yerel gayrimüslimlerle silahlı çatışmaya girmeye başladılar ve yakında bunu işgalci güçlere karşı da yapacakları ortaya çıktı.

Anarşiden korkan Müttefikler, padişahı Anadolu'da düzeni yeniden sağlamaya çağırdılar. Sadrazam, Mustafa Kemal'i Üçüncü Ordu'nun baş müfettişi olarak Anadolu'ya gönderilebilecek sadık bir subay olarak tavsiye etti. Mustafa Kemal, emirlerini kendisine olağanüstü geniş yetkiler verecek şekilde yazdırdı. Bunlar, Anadolu'nun her yerinde emir verme ve vilayet valilerine itaati emretme yetkisini içeriyordu.

Modern Türk tarihinin en Mustafa Kemal'in açılış ile, 19 Mayıs 1919 sabahı başlayacak söylenebilir Samsun üzerinde, Karadeniz Anadolu'nun sahil. Bu tarih psikolojik olarak o kadar anlamlıydı ki Mustafa Kemal için daha sonraki yaşamında bir ansiklopedi makalesi için doğum tarihi sorulduğunda 19 Mayıs 1919 olarak verdi. - Amasya'ya doğru yola çıktı. Orada tezahürat yapan bir kalabalığa, padişahın Müttefiklerin tutsağı olduğunu ve ulusun halkının parmaklarının arasından kayıp gitmesini engellemek için geldiğini söyledi. Bu onun Anadolu Türklerine mesajı oldu.


Müttefikler, İstanbul'dan gelen tüm iletişimi görmezden gelen Mustafa Kemal'i geri çağırması için padişaha baskı yaptılar. Padişah onu görevden aldı ve tüm eyalet valilerine Mustafa Kemal'in emirlerini dikkate almamaları talimatını verdi. Tutuklanması için imparatorluk emirleri dolaştırıldı.

Mustafa Kemal resmen bir sivil olarak 7 Temmuz'da akşamı geç istifa yoluyla ordudan görevden kaçınılması, o gelen maiyeti ile preslenmiş Sivas Erzurum, nereye Genel üzere18.000 kişilik XV. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir'in karargâhı bulunuyordu. Mustafa Kemal'in askeri desteğinin veya resmi statüsünün olmadığı bu kritik anda, Kazım, birliklerini Mustafa Kemal'in emrine vererek, kaderini Mustafa Kemal'e attı. Bu bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir dönüm noktasıydı.

Kazım, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da tüm hak müdafaa derneklerinin kongresinin toplanması çağrısında bulunmuştu. Mustafa Kemal, Erzurum Kongresi'nin başkanlığına seçilerek resmi bir statü kazandı. Kongre, imparatorluğun altı doğu eyaletini kapsayan bir belge hazırladı. Daha sonra olarak bilinenUlusal Pakt , Osmanlı “sınırlarının”, yani Mondros Mütarekesi imzalandığında Türklerin yaşadığı tüm Osmanlı topraklarının dokunulmazlığını onayladı . Ayrıca geçici bir hükümet kurdu, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki azınlıklar için özel statü düzenlemelerini (kapitülasyonları) iptal etti ve daha sonra Mustafa Kemal'i başkan seçen bir yönlendirme komitesi kurdu.


Mustafa Kemal, Ulusal Paktı imparatorluğun tüm Osmanlı-Müslüman nüfusuna yaymaya çalıştı. Bu amaçla Sivas'ta toplanan ve paktı onaylayan bir ulusal kongre çağrısı yaptı. Padişah hükümetinin kendisini tutuklama ve Sivas Kongresi'ni bozma girişimlerini ifşa etti. İstanbul'daki sadrazam görevden alındı. Milliyetçi harekete sempati duyan yeni hükümet, Mustafa Kemal'in askeri rütbesini ve nişanlarını restore etti.

Padişahın ülkeyi Müttefik işgalinden kurtarabileceğine ikna olmayan Mustafa Kemal, geçici hükümetinin merkezini İstanbul'dan 300 mil (480 km) uzaktaki Ankara'da kurdu. Orada hem padişahtan hem de Müttefiklerden daha güvende olacaktı. Bu akıllıca bir karar olduğunu kanıtladı. 16 Mart 1920'de İstanbul'da Müttefikler, aralarında Rauf'un da bulunduğu önde gelen milliyetçi sempatizanları tutuklayarak Malta'ya gönderdiler.

Uzlaştırıcı İstanbul hükümeti düştü ve yerine meclisi fesheden ve dini ileri gelenlere Mustafa Kemal'i ve yandaşlarını gördükleri yerde vurulmaya değer kâfirler ilan etmeleri için baskı yapan gericiler geçti. Zar atıldı - ya padişahın hükümeti, ya da Mustafa Kemal'in hükümeti.

İsmet ve ondan sonra padişahın savaş nazırı Fevzi (Çakmak) da dahil olmak üzere birçok önde gelen Türk İstanbul'dan Ankara'ya kaçtı. Fevzi Mustafa Kemal'in haline baş ait genelkurmay . Yeni seçimler yapıldı ve bir parlamento kuruldu.TBMM , 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplandı. Meclis , Mustafa Kemal'i cumhurbaşkanı seçti .

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak