Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İnsan hayatını devam ettirebilmek, belirli bir para kazanıp ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir meslek edinir. Edindiği meslekte çalışıp emek harcar ve karşılığında maddi olarak bunun bedelini alır. Ancak kazandığı para ya da o para ile aldığı ihtiyaçlarını gereği dışında harcarsa buna israf adı verilir.
İsraf hangi açıdan bakılırsa bakılsın kötü bir şeydir. Hem bireysel hem de toplumsal olarak boşa harcanan hammaddeler, boşa harcanan emekler, boşa harcanan nimetler demektir. Bizim gereksiz olarak gördüğümüz ya da fazla bularak aşırı tükettiğimiz herhangi bir şey belki de başkalarının temel ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bir şeyi müsrifçe tüketirken ilk önce ona ihtiyacı olan insanları düşünmek gerekir.
Herhangi bir eşyamız tamamen kullanılmaz hale geldiğinde onu değiştirmek isteriz. Ancak alalı çok uzun zaman olmadığı halde sadece sıkıldığımız için yeni eşyalar almak israftan başka bir şey değildir. İsraf kötüdür, kişiye çok şey kaybettirir. Tutumlu olan insan ise eninde sonunda bunun meyvelerini toplar.
***************
Savurganlık, israf gereksiz harcamaya denir. Bir şeyi harcarken,gerektiğinden fazla ya da az kullanmak israf ve cimriliği beraberinde getirir.
İnanan insanlar için görmesi çok kolay bir şey vardır. O da hiç kuşkusuz Allah’ın bizlere sunduğu nimetlerdir. Her gün o kadar çok şeye sahip oluyoruz ki. Ama şöyle bi kendimize baktığımızda hiç farkında bile değiliz. Farkında olmadığımızdan kullanırken gereğinden fazlasını yapıyoruz. Yediğimiz yemeklerin çöplerinin, artıklarının ne olduğunun veya ne olacağının bizim için bir önemi çoğu zaman kalmıyor. Dünyada günlük tonlarca ekmeğin çöpe atıldığından ne kadar haberdarsınız. Ya da boşa akıttığımız suların ileride bize ne kadar zarar vereceğini biliyor muyuz. Peki ihtiyacınız olmadığı halde aldığınız o süslü teknolojik aletlerin gerisinde devasa bir çöplük bıraktığını. Başka bir açıdan bakacak olursak sırf marka tutkumuz yüzünden cebimizden çıkan paranın dahi sorgulanmadığı dünya da bizler ne yapıyoruz.
Hatırlayalım ayeti ne diyordu Allah, “Allah israf edenleri sevmez” peki Peygamber efendimiz ne diyordu ” Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz”. Bizler inanan insanlar olarak bu söylenenlerden hiç mi ibret almayacağız. Peki ya Afrika’da açlıktan susuzluktan ölen insanları görünce hiç mi kendimizi sorgulamayacağız.
Hayatta Allah’ın bize verdiği nimetleri kullanmalıyız. Fakat bu nimetleri kullanırken ne başkasının hakkına geçelim ne de israf edelim. Elimizdekilerin kıymetini her zaman bilelim.
***********
İsraf uzak durmamız gereken bir şeydir. Sahip olduğumuz her şey bize lazım olan şeylerdir. Yiyecek, ekmek, para gibi konular israfın en çok yaşandığı konulardır. Yani tükettiğimizi her şeyin bir kıymeti vardır. Bol bulduk diye gereksiz yere tüketim yapmamak gerekir. Suyu ihtiyacımız oranında kullanmalı, parayı gereksiz anlamda harcamamalıyız.
Soframıza koyduğumuz yemekleri, yediğimiz ekmeğin kıymetimi bilmeliyiz. Onları bulmayan bir sürü insan olduğunu hatırdan çıkarmamalıyız. Bizde çok var bir şey olma diye yettiğinden fazla tüketirsek, bir kısmı artar. O zaman da kaldırıp atıyoruz. Böylece israf etmiş oluyoruz. Bu durumdan kurtulmalıyız.Çünkü onların hepsi de bizim temel ihtiyacımızdır. Dolayısıyla elimizdeki her şeyin kıymetini bilmeliyiz.
Mesela elimizi, yüzümüzü yıkarken musluğu açık bırakıyoruz. Suyun bir kısmı boş yere akıyor. Ya da bulaşıkları temizlerken de aynı şeyi yapıyoruz. Odalarımızın ışığını lazım olmadığı halde bazen açık bırakıyoruz. Bunlar israfın sıklıkla yapıldığı durumlardır. Aslında böyle davranmak doğru değildir Zaten dinimizde de israfın yeri yoktur. O yüzden ihtiyacımız olmadığı halde hiçbir şeyi gereğinden fazla kullanmamalıyız.
Sonuç olarak israf günahtır. Günah olan şeylerden kaçınmak gerekir. Bir şeyi haddinden fazla yaparsak, bunun kötü sonuçları olur. Yani tüketim konusunda ölçülü olmalıyız. Neye, ne kadar ihtiyacımız oluyorsa o oranda tüketmeliyiz. Kısacası israfa yol açan davranışlardan kaçınmalıyız.
*****************
İsraf bir şeyi gereğinden daha fazla yani ihtiyaçlarımızı giderdikten sonra dahi kullanmaktır. İsraf hem kötü bir davranış olduğunu hemde dinimiz tarafında yasaklandığını unutmamak gerekmektedir.
İhtiyaç duyduğumuz eşyaların çoğunu, tükenebilir kaynaklardan temin etmekteyiz. İsraf bizim dinimizde ve diğer dinlerde hoş görülmeyen bir davranıştır. Çünkü bizim israfta bulunarak kullandığımız eşyaları, malları, başkaları bulamayabilir.İsraftan hayatımız boyunca kaçınmalı sürekli olarak çeveremizdeki kişilerede israftan kaçınmalı yönünde yardımcı olmalı ve onlara yol göstermemiz gerekmektedir. Ayrıca bir şeyin israfı olmadaıktan sonra çevremizdeki kişilere yardımcı olabilir.
İşte bu yüzden israftan kaçınmalıyız ve bu sayede tolumsal dayanışma yardımlaşma kapısını aralamamız gerekmektedir.Bir şeyi israfta bulunarak kullanırsak bir gün onu bulamayabiliriz. Bu yüzden israftan kaçınmalıyız.