Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bu tek gerçek dinin ne olduğunu nasıl bilebiliriz? Bu konuyu araştırmak her insanın görevidir. İnsan, sadece yemek yemek, uyumak, rızkını bulmak ve şehvetlerini doyurmak için değil, büyük bir amacı gerçekleştirmek için yaratılmıştır. Bu gayeyi gerçekleştirmek için gayenin ne olduğunu bulmaya çalışmak gerekir ve bu da ancak araştırmakla mümkündür. Gerçeği Arayan, gerçeği arayanlara rehberlik edecek bir deniz feneri olmayı arzular.
İnsanın ilmi ve anlayışı, içinde yaşadığı âlemle sınırlı olduğu için, gaybı idrak etmesine gerek yoktur; Ancak, onu Yaratıcısının büyüklüğünü bilmeye ve O'nun rızasına ve mükâfatına yaklaştıracak işler müstesna. Bunun için Allah Teâlâ insanlara sürekli olarak elçiler göndermiş ve insanın hayrına ulaşsınlar diye onlara gayb bilgisini vermiştir. Eğer insan aklı yan odada olup bitenleri idrak edemiyorsa, o halde gaybı da idrak edemez.
Ahlak ile ilgili bir yazı yazmak istedik. Zira ahlak dediğimiz zaman toplumun temel noktasını ifade etmiş oluruz ve bu kavram insani ilişkilerin temelini oluşturur.
Evet ahlak öyle bir şey ki bizi değerli ve kıymetli haline getirebildiği gibi tam tersi ahlaklı olmayan birinin kıymeti dişer hatta ondan her türlü şey beklenene, her türlü pisliği yapabilecek biri oluverir.
Bu kişiler toplumda asla ve kata sevilmez ve o kişiye karşı da güven duyulmaz olur. Bunlar hep ahlak ile ilgili konulardır.
Bir kimsede eğer erdem dediğimiz ahlak olmaz ise o kişi toplumdan dışlanır, hukuksuz ve zararlı işlere bulaşabilir başkalarını rahatsız edebilir. Büyüklerine ve küçüklerine saygısız biri olur, bu kişinin hayata saygısı olmaz, etrafındakilere saygısı olmaz en önemlisi de kendine saygısı olmaz. Sadece kendine düşünen bencil birisi olur.
Ahlak ile ilgili problemi olmayan yani ahlaklı bir kimse ise toplumda sevilir sayılır bu kişi kendini de sever barışık yaşar. Huzurlu olur, kendisine güven olur, bu huy beraberinde doğruluk, dürüstlük gibi güzel huyları da beraberinde getirir.
Ahlak ve İslam
Ahlak ile ilgili değerler dinimiz açısından da önemlidir, bu hususta Hz. Peygamberimiz (sav) İslam güzel ahlaktır diyerek dinimizi güzelce özetlemiştir. Başka bir hadiste ise “Bir babanın evladına bırakacağı en güzel miras güzel ahlaktır” diyerek ahlakın önemine vurgu yapmıştır.
Bir Müslümanın ibadetler ile birlikte ahlakı da çok önemsemesi icap eder. Zira ahlakı olmayan birinin oruç tutması demek onun adeta boşuna aç kalması demektir. Yada namaz kılması adeta boşuna eğilip kalkması demektir.
İbadetlerimiz güzel ve temiz bir ahlaklasüslendiği vakit değeri zirve yapar. Allah’ın bizlerin iyiliği için koyduğu emir ve yasaklarına uymayıp, kul hakkı yesek sonra da günde 100 rekat namaz kılsak, dualaretsek olur mu?
Ahlak İle İlgili Değerlerin Temeli
Sosyolojik olarak baktığımızda insanların toplum içinde bir arada yaşayabilmesi toplum tarafından bazı kurallara bağlanmıştır.
Toplum tarafından oluşturulan kurallar zaman içinde ve herkes tarafından genel kabul görmüş kurallardır. Bunların çeşitli temelleri olup çok uzun yılların verdiği yaşantılar sonucunda oluşan kurallardır.
Bazı kuralların temelinde dini düşünce bulunurken bazılarının temelinde ise hukuk algılayışı bulunmaktadır. Zira ahlak algılayışı insanı temel alan bir düşünce sistemi olsa da din, töre ve adalet sisteminden gelişmiştir.
Ahlak ile ilgili bir yapı içinde yetişen kişiler neler yapacağını bilir. Bu durum yaşantı içinde karmaşayı kaldırır. Bu kişiler diğer insanlara karşı saygılı oldukları ve onların haklarını korudukları görülmektedir. Sadece kendilerini değil toplumu da düşünürler.
Tabi dikkat edilmesi gereken bir husus da ahlaklı gibi görünen kişi ile ahlaklı insan arasındaki farktır. Zira ahlaklı gibi görünen ama özde maalesef farklı olan insanlara karşı da dikkatli olmalıyız. Onları hemen bir iki davranışı ile değil iyice tanıdıktan sonra tavrımızı belirlemeliyiz.
Çünkü bütün kötülüklerin anası ahlaksızlık olup ahlaktan yoksun kimselerde namus, onur, şeref olmaz, kul hakkına da önem vermezler. Böyle insanlar için varsa da yoksa da sadece kendi çıkarlarıdır.
Diğer insanların ne olup bittiği onların umurunda değildir. Kendi menfaatleri söz konusunda her türlü gayri ahlaki işleri yaparlar.
Temennimiz odur ki Ahlak ile ilgili güzel erdem sahibi olalım hem şahsi hem toplumsal olarak huzur ve refah içinde olalım vesselam.
Güzel ahlak ile ilgili kompozisyon örnekleri hazırladığımız sayfamıza hoş geldiniz. Sizler için hazırladığımız güzel ahlak konulu yazılar hem kısa hem de uzun versiyonları ile yazıldı ki herkesin işini görebilsin. İster ilkokul öğrencisi olun ister ortaokul isterse de lise; hiç fark etmez. Burada yazdığımız güzel ahlak hakkında kompozisyon örnekleri hepinizin işini görecektir. Görüldüğü üzere her kompozisyon için birer güzel başlık seçildi ve kompozisyon giriş gelişme sonuç bölümlerine uygun olarak yazıldı. Şimdi dilerseniz, bir anlamda güzel ahlak ile ilgili bilgilendirici metin olarak tanımlayabileceğimiz yazıları okumaya geçelim.
AHLAK
Toplumu oluşturan insanların uymak zorunda olduğu kurallar bütününe ahlak denir. İnsanların uymak zorunda olduğu kurallar her ne kadar yasalarla da düzenlenmiş olsa, bunların ötesinde uyulması gereken başka kurallar da vardır.
Örneğin gürültü yaparak komşularımızı rahatsız etmek kanunen yasaklanmış bir davranıştır. Çıkardığımız ses şayet belli bir şiddeti geçiyorsa bu yasaktır ve rahatsız olan komşularımız bizi emniyet birimlerine şikayet ederek hakkımızda dava açabilir. Ancak bir büyüğümüz geldiğinde ayağa kalkmak, devlet tarafından belirtilen bir yasa değildir. İşte, bu davranış ahlak ile ilgilidir. Ahlaka uygun olan güzel davranışlar ise çevremizdeki insanları mutlu eder.
Ahlak, bir insanın sevilmesi ve saygı göstermesi için en gerekli erdemlerden biridir. Güzel ahlaka sahip olan kişileri herkes sever ve sayar. Bu nedenle hayatımızın her anında ahlaka uygun davranışlar sergilemeliyiz.