Hoşgörü ile İlgili Kompozisyon Örneği

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Hoşgörü ile ilgili kompozisyon örneği

Hoşgörü aslında tam olarak birbirimize ne olursak, nasıl olursa ve ya görünürsek, neye inanırsak olsun saygı duymaktan başka bir anlama gelmiyor. Ancak son dönemde olan olaylar izlendiğinde eğitim sistemimizin hoşgörü ile ilgili kısmının eksik kaldığı apaçık gözükmekte.

Hemen yanı başımızda yer alan ülkelerde sadece farklı bir inanca sahip olduğu için ya da farklı bir ırktan olduğu için binlerce insan hayatını hem de feci bir şekilde kaybediyor. Bu olayların bir kısmının din adına yapılması ise ayrı bir muamma olarak değerlendirilmelidir. İnsan öldürmenin serbest olduğu, insanın insana eziyet işkence yapmasının serbest olduğu bir din ne bizim topraklarımızda ne de dünya üzerinde hüküm sürmüyorsa nasıl bir bağnazlık ile hoşgörü penceresi kapatılıp bu olaylara sebebiyet verilebiliyor.

Sürekli olarak bir konu hakkında ayrılığa doğru körüklenmekten hem bu topraklarda ki hem de dünya üzerinde ki insanlar artık bıktılar ama nedense bu durdurulamıyor. Radikal ve uç fikirlerin devlet çıkarlarına uygun bir şekilde başka topraklara yerleştirmek 21. YY. da sıkça rastlanılan bir olay ve olayların tümüne temelden baktığımızda hoşgörüsüzlük temelinde olayların yükseldiği görülmektedir. Afrika’da, Türkiye’de, Ortadoğu’da, Asya’da, Avrupa’da yani dünyanın her yerinde mutlaka insanlara bir şekilde ayrım yaşatılıyor. En olmadı futbol taraftarlığı üzerinden bir ayrıma rahatlıkla gidilebiliyor.

Sosyologların bu tarz olaylar için bir çok çalışması, öngörüleri ve teorileri var ancak maalesef bunlar dünyayı daha güzel yaşanır bir yer haline getirmiyor. Onun yerine okullarda hoşgörünün bir meziyet, üstünlük değil insan olmanın normal bir özelliği olduğu, hoşgörülü yaklaşımın özel değil doğal bir yaklaşım olduğu mutlaka öğretilmeli ve bu şekilde toplumlar dizayn edilmelidir. Yoksa insanoğlunun sonu geldi demektir.

Hoşgörü ve Sevgi konulu kompozisyon


Hoşgörü ve sevgi insanı insan yapan, aileyi aile yapan daha da önemlisi bir milleti millet yapan karakteristik bir özelliktir. Hoşgörü ve sevgi her insana nasip olmayan ancak her insanda olması gereken kişilik özelliklerindendir. Bir toplumda hoşgörü ve sevgi olmadan birlik ve beraberlik düşünülemez. Birlik beraberlik olmadan vatanda olmaz. Birlik beraberlik kimi zaman bir aileyi kimi zaman bir ülkeyi kurtarabilecek derecede önemlidir. Bu varsayımdan yola çıkacak olursak insanlarda sevgi ve hoşgörü olmadan insan var olamaz.

Sevgi ve hoşgörü milletimizin kanında vardır. Sokaktan gelip geçen hiç tanımadığımız birisi bizden yardım istese elimizden geldiğince ona sevgi gösterir ve isteğini hoşgörüyle karşılayıp ona yardım ederiz. Sevgi ve hoşgörü evrensel bir duygudur. Birisine sevgi ve hoşgörü göstermek için Türk, Kürt, Çerkez, Rum veya Rus olmasına gerek yok, hoş görü ve sevgiyi insana insan olduğu için göstermeliyiz. Sadece insana mı? -Hayır. Sevgiyi hayvanlara da göstermeliyiz. Kedi ve köpeklere göstermeliyiz, tavşana hatta karıncaya bile sevgi, merhamet göstermeliyiz en azından onların karınlarını doyurmalıyız.

Velhasıl sevgi ve hoşgörü insana, hayvana her türlü canlıya göstermeliyiz. Şairin dediği gibi "Yaratanı hoş gördük yaratandan ötürü." Aslında Türk şairi Yunus Emre'nin bu sözünde her şey açıklanıyor. Birbirimize sevgi ve hoşgörü göstermeliyiz bunu insanlık namına göstermeliyiz. İnsanların kalbini kırmayalım, hoşgörülü olalım vesselam.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak