Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Okuldan gelince, yemeğe oturmadan önce, yemekten sonra, tuvaletten sonra vb. hep annelerimiz uyarır. “Ellerini yıkamayı unutma!”. Çok basit görünse de bu küçük kural hijyeni sağlamak ve sağlık için son derece önemlidir.
Çevremiz bizim gözle göremediğimiz hastalık yapan, yapmayan bir çok bakteri ve zararlı mikropla doludur. Otobüslerdeki tutma yerlerinden, kapı kollarına kadar her yer kir ile birlikte bu küçük canlıların işgali altındadır. Küçük olduklarına aldanmamak gerekir. Bazıları bizi günlerce yataklara düşürebilecek, hastanelere taşınmamıza sebep olabilecek kadar tehlikelidirler. Ellerimizi sabunlamamız bu sebepten oldukça mühimdir.
Sadece el değil aynı zamanda vücut temizliği, ağız ve diş temizliği de sağlık açısından gereklidir. Çevredeki toz ve ter yoluyla vücudumuzda biriken kirin sık sık temizlenmesi için her gün duş almamız en idealidir. Yemeklerden sonra dişlerimiz arasında biriken yemek artıkları, bakteriler için orada ortam hazırlayarak diş çürümelerine yol açar. Bu sebepten yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalamamız da ağız ve diş sağlığımızı korur. Sadece kişisel temizliğimiz değil aynı zamanda evimizin ve çevremizin de temizliği sağlıklı bir ortam yaratır. Çünkü toz ve kirin bulunduğu ortamlarda mikrobik tehlikenin yanı sıra alerji ve solunum ile ilgili sorunlarda oluşur. Bu sebepten evimizi temiz tutmalı yattığımız odayı ve bulunduğumuz ortamları sık sık havalandırıp, temiz havanın içeri dolmasını sağlamalıyız.
Peki ya yediğimiz besinler? Yediğimiz besinlerin de mikroplardan tamamen arınmış olmasına dikkat etmeliyiz. Temiz bir mutfak, bol su ile yıkanmış besinler ile hazırlanmış yemekler, taze gıdalar ve iyice yıkanarak dezenfekte edilmiş mutfak gereçleri hijyenik ve sağlıklı beslenme için olmazsa olmazlardır.
Sağlık dünyadaki en değerli nimetimizdir. Sağlığımızı yeterli hijyeni sağlayamadan koruyamayız. Hijyen kurallarına uyarak yaşamayı alışkanlık haline getirmemiz hem kendimiz hem de çevremiz için daha sağlıklı günlerin başlangıcı olacaktır.
TEMİZLİK NEDİR HİJYEN NEDİR
Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.
Her insan kendi temizliğinden sorumludur. Çocuk yaşlarda anne, baba veya öğretmenler tarafından çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Örneğin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalıdır. Her gün yapılan işler arasında banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır.
Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.
Su ve sabun olmadan temizlikten bahsetmek olası değildir. Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Bunun yanı sıra banyo süngerleri, lifleri, diş fırçaları, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan fırçalar, tırnak makası ilk akla gelen temizlik araçlarıdır. Bunların tümü başkalarıyla paylaşılmaması gereken, kişisel temizlik araçlarıdır.
Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir.
Kompozisyon kelime anlamıyla; herhangi bir konu veya alanla ilgili ayrı ayrı malzemeyi en uygun şekliyle bir araya getirmek, birleştirmek, düzenlemek demektir. Kompozisyon her ne kadar, öğrencilere yazı yazma alışkanlığı kazandırmak amacıyla verilen yazma ödevi, veya daha geniş anlamıyla; duyguların, düşüncelerin, olayların sözle veya yazıyla ifadesi olarak kullanılsa da sadece edebiyata ait bir terim değildir ve kullanım alanı da edebiyatla sınırlı değildir.
kompozisyon
Yukarıdaki tanımın kapsamına giren her alanda ve hayatın her anında kompozisyon vardır ve olmalıdır. Çünkü “kompozisyonda, uyum ve düzen esastır. Aslında doğa da bir düzen içerisindedir. Geceleri gündüzler, mevsimleri mevsimler takip eder. Nitekim büyük sanatkârların pek çoğu kendilerine tabiatı örnek almışlardır. Tabiattaki herhangi bir varlık, manzara, düzen, ahenk ve bunun sonucu olan güzelliği ile insanı kendine çeker, büyüler. Düzen ve tertip tabiatın ve hayatın esasıdır. Tabiatta her zerre kendi vazifesini bilir ve düzen intizam içinde yerine getirir. Her sabah, doğu diye adlandırdığımız bir taraftan doğan güneş, doğma yerini ve zamanını değiştirse her şey alt üst olur