Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
HER KOYUN KENDİ BACAĞINDAN ASILIR KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ
Örnek 1
Bu atasözünün anlamı her insan yaptığı şeyden sorumludur. Kimse kimsenin ne yaptığıyla ilgilenmez. Herkes kendi yaptıklarının cezasını çeker. Kimse kimseye bunu neden yaptın diye soramaz çünkü insanların şeyleri insanları ilgilendirir. İnsanlar kötülük yaparsa kötülük, iyilik yapar ise iyilik bulacaktır. Bu hayatta her şey karşılıklıdır.Bu hayatta hiçbir şey karşılıksız kalmaz. Her koyun kendi bacağından asılır sözü de bize bunu anlatmaktadır. Eğer bir çocuk hırsızlık yaparsa karşılığında kötülük veyahut bir kişi de bir yoksula yardımda bulunursa karşılığında iyilik görecektir. Bu yüzden yaptıklarımızı özenle dikkatlice yapmalıyız ki bunun da karşılığını görelim
Örnek 2
Birinin işlediği bir suçtan dolayı başka birini kınamak, onu cezalandırmaya çalışmak son derece yanlıştır. Elbette ki çocuk yaştaki insanların eylemlerinin hesabı ebeveynlerinden sorulabilir; lakin bir yetişkinin yaşamından, fiillerinden, başkası sorumlu tutulamaz. Her koyun kendi bacağından asılır atasözü, günümüzde iki farklı anlamda kullanılabilmektedir. Birinci anlamı, birinin eylemlerinden başkasının sorumlu tutulamayacağı; ikinci anlamı ise zor duruma düşenlerin, kendi imkanları ile kurtulmaları gerektiği şeklindedir. Atalarımız tarafından söylenen bu söz genel itibariyle doğru olsa da her zaman için geçerli olduğunu söylemek, vicdansızlığa kaçmak olur. Zira kişi, sadece kendisi için var değildir. İnsan olmanın gereklerinden biri yardımlaşma, düşene el uzatmadır. Herkes sadece kendi derdine düşüp de başkasını umuruna bile takmazsa, insanlar arasında ne iletişim kalır ne de başka bir şey.
Her ne olursa olsun, insan olduğumuzu unutmamalı, düşene el uzatmayı bilmeliyiz. Her koyun kendi bacağından asılır, herkes kendi beceriksizliğinin cezasını çekmelidir diyen kişi, bir gün aynı duruma düşeceğini unutmamalıdır.
İnsanlar yaptığı işlerden sorumludurlar. Bu yüzden insanlar yaptıkları işlerin olumlu yada olumsuz sonuçlanması durumunda işin sonuçlarına katlanması gerekir. Daha doğrusu yapılan işin sonuçlarını göz önünde bulundurarak bütün işlerini yapması gerekir.
Örnek 3
İnsanlar iyiliklerinin de kötülüklerinin de cezasını kendisi çeker. Yapılan iyi işlerin ve iyilerin nasıl güzellikleri var ise kötü işlerin de bir cezası vardır. Yapılan hataların cezası olduğu için bu cezayı çekmek de kişinin kendisine düşer. Yapılan bütün işlerin sorumluluğunun bilincinde olmak gerekir. Bu bilinç ile yapılan hataların sorumluluğunu almak da kolay olur. Yapılan hatanın cezasını çekmek ve bunu kabullenmek de daha kolay olur. İnsanlar yaptığı hatanın cezasını başkasına çektiremez. Yaptığı bir yanlışın yada hatanın sorumluluğunu başkalarına yükleyip ve başkalarını suçlamak çok kötü bir davranıştır. Kendi hatasının cezasını başkasına çektirmek büyük bir haksızlık ve zulümdür.
Örneğin bir iş yerinde yapılan bir hata sonucu ortaya çıkan olumsuz durumun sorumluluğunu almak ve başkalarını suçlamamak gerekir. Ancak bazı durumlarda insanlar kendi durum ve konumlarını düşünerek hatalarını kabullenmez ve suçu başkalarının üstüne atarlar. Başkalarını suçlayarak sorumluluklarından kaçmak hem büyük bir ayıp hemde başkalarına karşı yapılan büyük bir haksızlıktır.
Sonuç itibari ile insanlar her işlerinde kendi sorumluluklarını almaları gerekir ve yapılan hataların cezasını kendisinin çekeceğini bilmelidir. Her hatanın cezası hata yapana aittir.