Dünya İle Ahiret Hayatındaki İlişki Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bir adam Resûlullah'a (s.a.v.) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü bana bir amel göster ki onu yaparsam Allah beni sevsin, insanlar da beni sevsin" dedi. Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Dünyaya karşı kayıtsız kalın ki Allah da sizi sevsin. İnsanların elinde olana kayıtsız kal, seni sevecekler.” (İbn Mâce: 4102)

Bu hadis, Allah'ın bu hayatta sade yaşayanları sevdiğini göstermektedir. Allah sevgisine sahip olmak, içinde bulunulan en iyi hal ise, içinde bulunulan en iyi hal sade yaşamaktır denilmiştir.

Yaşamak basitçe, bunun yerine daha iyi bir şey elde etme umuduyla dünyevi şeylere olan arzunuzu dizginlemeniz gerektiği anlamına gelir. Bunu daha kolay elde etmek için, insanın bu dünyada özlemini duyduğu şeylerin, ahirette umduklarının yanında aslında değersiz olduğunu anlamalısın.

Allah'ın elindekinin kalacağını, ahiret hayatının daha güzel ve daha kalıcı olduğunu bilirsek, bu dünyanın gerçekten güneşte bırakılmış bir buz parçası olduğunu, bir anda erir ve yok olduğunu anlarız. 'Ahiret' (hayattan sonra) ise özünde asla kaybolmaz. Birinin bu yaşamı bir sonraki yaşamla değiştirme arzusu, bu yaşamla sonraki arasında hiçbir karşılaştırmanın olmadığı kesinliği ile güçlenir.

In Kuran , biz bu dünyayı ve şöyle bahsedilir sonraki dünya bulmak:

"Ama sen dünya hayatını tercih ediyorsun, oysa ahiret daha hayırlı ve daha kalıcıdır." (Alaa Suresi 87:16-17)
 

"Sen dünya hayrını (yani esirleri kurtarmak için fidyeyi) istiyorsun, Allah ise (sizin için) ahireti istiyor." (Enfal Suresi 8:67) 
 

"Onlar dünya hayatına sevinirler, oysa dünya hayatı ahirete kıyasla [kısa] bir zevkten başka bir şey değildir." (Raad Suresi 13:26) 

Dünya malını küçük gören ve bunların Allah katında ne kadar değersiz olduğunu bildiren hadisler çoktur:

Cabir bin Abdullah (RA) şöyle rivayet etmiştir:

Rasûlullah (s.a.v.) Aliya'nın yanından gelen çarşıdan geçti ve insanlar onun iki yanındaydı. Orada (SAV) çok kısa kulaklı ölü bir kuzu buldu. (SAV) kulağını tuttu ve:
"Sizden kim bunu bir dirhem karşılığında almak ister?" dedi.
“Bize faydası olmadığı için bundan daha azına bile sahip olmayı sevmiyoruz” dediler.
(SAV) dedi ki: "Ona (bedava) sahip olmak ister misin?"
Dediler ki: "Vallahi o canlı olsaydı (buna sahip olmak istemezdik), çünkü kulağı çok kısa olduğu için onda bir kusur vardır; şimdi o da öldü.”
Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Allah'a yemin ederim ki, bu dünya Allah katında sizin gözünüzde olduğundan daha önemsizdir."[Müslim Sahih: 2957 (a)]

Müstavrid'den (RA) rivayet edildiğine göre Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Allah'a yemin ederim ki, bu dünya (yani zevkleri ve süresi), ahirete kıyasla, parmağını denize soktuğunda elde ettiği (su miktarı kadar) bir şeydir. Baksın bakalım neyle dönüyor". (Müslim Sahih: 2858)

İbn Sehl bin Saad'dan (RA) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Eğer dünya Allah katında sivrisinek kanadı kadar olsaydı, kâfire ondan bir yudum su içirmezdi." (Tirmizi: 2320)

Yaşamak basitçe, bu dünyaya ait şeylerden yüz çevirmek demektir çünkü onlar çok değersizdir. Onlarla uğraşmıyorsun ve onlardan ayrı kalıyorsun.

Kendini bu dünyadan ayırmanın anlamı söz konusu olduğunda, Yunus ibn Maisarah şöyle dedi:

"Dünyadan kopmuş olman, Allah'ın izin verdiğini haram kılman ya da israf etmen anlamına gelmez. Bilakis bu, Allah'ın elindekilerden, Allah'ın elindekilerden daha çok emin olduğun bir durumdur. senin elindedir: beladaki halin, diğer zamanlardaki halinle aynıdır; seni haklı olarak eleştirenlerle, haklı olarak seni övenlere karşı tavrın aynıdır."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak