Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sadece insanların değil doğada gözümüzün gördüğü ya da görmediği bilinen ya da bilinmeyen tüm canlı varlıkların yaşadıkları alana, habitata çevre denir. Bu tanıma göre de çevre olmazsa ya da sağlıklı çevre olmazsa canlı yaşamıda olmaz anlamına gelir. Düşünün ki tüm dünya Sahra Çölü gibi bir yere dönmüş. Sadece bilimkurgu filmlerinde ki gibi yer altında ya da sanal gökkubbeler altında yaşayabilen bir insan ırkı oluşabilir. Diğer canlıları saymıyoruz bile onların kurtulması imkansız olur.
Bu sebeple çevre olmadan insanoğlunun yüksek teknolojik gelişimi ya da ekonomik olarak kalkınmasının hemen hemen hiçbir anlamı olmamaktadır. Yaşarken yaşadığımız dünyanın bir cehenneme dönmesini istemiyorsak bu konuda STK’ların, devlet kuruluşlarının yönlendirmelerini ciddiye almalı ve yaşam tarzımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.
1972 yılında toplanan BM Çevre Konferansında 5 Haziran tarihi Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiş ve ülkemizde de 5 ile 11 Haziran tarihleri arasında Çevre Koruma Haftası olarak okullarda çeşitli etkinliklerin yapılması husunda karar alınmıştır. Bu karardan amaç geleceğin teminatı sayılan çocukların gençlerin çevre konusunda daha da bilinçlendirilmesi ve bu konuda yapılacak olan gönüllü çalışmalara / etkinliklere yönlendirilmeleridir.
Çevre insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. (*) Çevre, canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri, sağlıklı, düzenli bir ortamda bulunabilmeleri için bir çerçeve gibidir. Uygun fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel çevrenin olmaması canlı hayatını tehdit eder.
Dünyanın herhangi bir parçasında yaşayan hayvan türleri, bitkiler, ormanlar, su ve kara parçaları çevreyi oluşturan doğal unsurlardır. Bu parçalar bir düzen içindedir ve birbirine bağlıdır, birinin zarar görmesi zincirleme olarak diğerlerine de zarar verir.
Canlıları etkileyen tüm dış etkenleri kapsayan çevre, yine canlıların tehdidi altındadır. Çevre kirliliği başlıca günümüz dünya sorunlarındandır. Gürültü, hava, toprak, su kirliliği ve başka birçok olumsuz etken canlı düzen ve dengesini sağlayan çevrenin kirlenmesine, bozulmasına neden olur. Çevrenin korunması ve çevre sorunlarının çözümünde insan önemli rol oynar.
Hayatın devamlılığı, sağlıklı, yaşanabilir bir ortam için yakın çevreden uzak çevreye her adımda duyarlı olunmalı, alınacak küçük önlemler ile çevre korunmalıdır.