Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Kompozisyon 1

Bir işin içine girmeden, koşullarını bilmeden, o işin sıkıntılı yanlarını görmeden sadece göz önündeki kısma bakarak karar vermemek gerekir. Bizim görmediğimiz çok sıkıntı verici ve zor yanları da olabilir. Mesela ülkemizde öğretmenlik mesleğine bakışı bu duruma örnek olarak gösterebiliriz. İnsanlar öğretmenlerin yalnızca iki aylık tatilini görerek bu mesleğin ne kadar rahat ve kolay olduğunu düşünürler. Bu durum "davulun sesi uzaktan hoş gelir" atasözüne güzel bir örnektir. Oysaki bu mesleği yapan birine sorsanız insanları eğitmenin türlü zorluklarından ve yıpratıcı dışından bahseder.

     Futbol tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler bir spordur. İnsanlar genellikle futbolcuların yalnızca haftada bir gün 90 dakika süren maçlarını görerek " Oh ne rahat iş, iki topa vur dünyanın parasını kazan" derler. Öğretmenlik örneğinde olduğu gibi bu örnekte de insanlar yalnızca görünen kısma bakarak yargıda bulunurlar.

    Hangi meslek olursa olsun kendine has zorlukları vardır. Bu yüzden vitrindeki kısma bakarak genel yargılara varırsak yanılabiliriz ve biri de çıkar bize "davulun sesi uzaktan hoş gelir" der.

Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Kompozisyon 2

Yapmak için hiç girişimde bile bulunmadığımız, hiç yaşamadığımız ve bizzat tanıdık olmadığımız durumlar veya olaylar bize çok güzel, çok basit veya kolay gibi görünebilir. Oysa işin aslı hiç de öyle değildir. O işin veya durumun ne kadar güç, ne kadar zor olduğunu anlamak için onu bizzat yaşamak veya işin içinde olmak gerekir.
Çoğu kez, bazı insanların yaşantılarına baktığımızda, ne kadar da zevk ve sefa içinde yaşadıklarını düşünür ve bunu hiç yorulmadan, emek vermeden, cefa çekmeden yaptıklarını düşünürüz. Örneğin bir doktora baktığımızda ”Oh ne güzel, yatarak dünyanın parasını kazanıyor.” gibi düşüncelere kapılırız. Halbuki kendimiz doktor olsak veya o doktorlara soracak olsak durumun hiç de sandığımız gibi olmadığını, onların da hasta ile, nöbet ile, uykusuzluk ile, kaybettikleri hastaların yakınları ile ilgili neler neler çektiğini anlayabiliriz. Ancak belirtildiği gibi bunu anlamak için durumu bizzat yaşamak görmek gerekir. Doktorluk mesleği ile yakından uzaktan ilgisi olmayan, nasıl doktor olunduğunu, kaç yıl okumak gerektiğini, o bölümü kazanmak için kaç puan alınması gerektiğini, günde kaç saat ders çalışmak gerektiğini, nöbetlerde ne kadar uykusuz kaldıklarını, çocuklarını, eşlerini ne ölçüde ihmal ettiklerini bilmeyen kişi için doktorluk, yatış mesleğidir. Deyim yerindeyse tam da ”Davulun sesi uzaktan hoş gelmektedir.” Fakat bir doktorun neler çektiğini, o seviyeye gelene kadar hangi cefalar çektiğini sadece doktorlar bilir.

Hakkında bilgimizin olmadığı, kendimizin bizzat yaşamadığı şeyler hakkında yargıda bulunmak, peşin hüküm sahibi olmak son derece yanlıştır. Bir işin mahiyetini öğrenmek için, o işin içinde yer almak şarttır.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözünün anlamı
Olayları dışarıdan seyredenler için herşey hoş ve kolay görünür. Birşeyin mahiyeti seyrederek değil, bizzat yaşanarak anlaşılır. Öyle durumlar vardır ki, içinde yaşayan kimseyi rahatsız eder; uzaktan bakan ise ona imrenir.
Dıştan bakıldığında çok güzel görünen bazı durumlar vardır ki içinde bulunanlar için rahatsızlık vericidir. Toplumda herkes başkasının durumunu rahat sanıp imrenebilir. Oysa gerçekte hiç de öyle değildir. Nitekim davulun sesi uzaktan hoş bir nağme gibi, insanı eğlenceye çeke; ama davulun yakınında oturanlar için bu ses rahatsızlık verir ve kulağı yorar. 
İç yüzü bilinmeyen durumlara imrenmenin yanlışlığını vurgulamak için söylenir.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir TDK anlamı nedir, örnek cümle
İşin içinde olmayanlar o işi kolay veya kârlı sanırlar anlamında kullanılan bir söz.
 
Çok iyi bir insan olduğunu davulun sesi uzaktan hoş gelir misali duymuştuk. 
Davulun sesi uzaktan bize hoş gelse de, yaklaştığımızda o gürültü bize rahatsızlık verir.
Annem davulun sesi uzaktan hoş gelir dedi.
Tabii davulun sesi uzaktan hos


Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözünün Hikayesi:
Vaktiyle kızcağızın birini hiç istemediği hâlde bir adama zorla sözlemişler. Nişan olmuş, ev kurulmuş, sıra düğüne gel­miş.

Kızın evinin önünde davullar, zurnalar çalı­yor, ahali sevinçle halay çekiyormuş. Davulun her gümlemesinde içeride, gelin odasında kızcağızın yüreği hopluyor, içinden bir şeyler kopup gidiyormuş. E düğün evi olur da misafir olmaz mı? Köyün genç kızları giyinip süslenmiş, gelinin yanında yerlerini almışlar. Kendi aralarında cıvıl cıvıl konuşuyor, tür­küler çağırıyorlarmış.

Dışarıdan güm güm diye davulun sesi gelin­ce içlerinden biri duramamış: “Aah ahh, ne güzel çalıyor davul. Acaba bizim evin önünde de çaldığı günler gelecek mi?” demiş. Gelin kız içini çekmiş. “Aaah” demiş, “davulun sesi uzaktan hoş gelir.”

İşte böyle, dışarıdan bakınca göze hoş görü­nen, insanı heyecanlandıran, hatta kıskandıran durumlar, bazen içinde olan için hiç de hoş olmayabilir.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir anafikri nedir
İyice bilmediğimiz bir durum hakkında fikir yürütmemeliyiz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Muhammed Halil ÇELİK 4 ay önce

Güzel olmuş

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak