Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir?
TDK’ya göre Damlaya Damlaya Göl Olur; “ Ufak ufak biriken şeyler, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir” manasında kullanılan bir söz.
Bugün az ar azar biriken şeyler, yarın birikerek dağ gibi bir niceliğe sahip olur. Bu yüzden az diye küçümsenmemesi gerekir. Küçük şeylerin değerleri iyi bilinmeli, boş yere israf edilmemelidir. Çünkü küçük şeyler, zamanla birikerek çok daha büyük varlıklara dönüşecektir.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı
- Harçlığımın bir kısmını biriktirdim çünkü damlaya damlaya göl olur.
- Annem çeşmenin su damlattığını görünce, damlaya damlaya göl olur, bunu hemen tamir etmeli dedi.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örnekleri
Musluktan akan bir damla su zamanla artmaya başlayınca su musluğun aktığı yerden taşar ve bir zaman sonra orası bir göle dönüşür. Atasözünün gerçek anlamı budur. Bize vermek istediği mesaj ise şudur: İnsanlar kazandığı paralarını bir anda harcamak yerine , ihtiyaçlarından fazlasını az da olsa biriktirmeye başlarsa o az dediğimiz para bir zaman sonra çoğalmaya başlar.
Çoğalan para sonucunda da kişi maddi olarak iyi duruma gelir ve kendini kimseye muhtaç etmez. Benim maddi durumum çok iyi değil ben biriktiremem gibi düşüncelere de sahip olmamalıyız. Buradaki amaç hiçbir şey yeme içme, aç kal, çalıştığın paranın hepsini sakla demek değildir, kuruş da olsa bir kenara koy ki o kuruş zamanla altına dönüşsün.
Bazen küçükmüş gibi görünen, önemsizmiş gibi görünen şeyleri gözden kaçırmamalıyız. Aslında adım adım olur her şey. Bu sadece para için geçerli bir durum değildir. Bu durum aynı zamanda bilgi için geçerlidir. Mesela kitap okumayan insan bir zaman sonra bildiği şeyleri de unutmaya başlar. Oysa her gün az da olsa kitap okusak ve kendimize bir kitap okuma saati düzenlesek o okuduğumuz bilgiler bir zaman sonra bizi kültürlü bir insana dönüştürür.
Yavaş yavaş gerçekleşen okuma eylemi bizi iyi konuşan, hafıza gücü iyi olan, insanlarla iyi iletişim kurabilen bir kimseye dönüştürür. Yani yavaş yavaş da olsa bir şeyi devamlı yapmak kişinin her açıdan zengin olmasını sağlar. Zenginlik sadece maddi zenginlik olarak düşünülmemelidir. Aynı zamanda bilgi zenginliği, düşünce zenginliği de damlaya damlaya olur. Yeter ki durmadan biriktirelim ve her şeyin kıymetini bilip her şeyi önemseyelim.
******************
Herkesin kendine göre bir geliri vardır ve tüm insanlar bu gelirleri doğrultusunda özel harcamalarını düzenlerler. Ancak bu giderler düzenlenirken yani harcama yapılırken biraz dikkatli olmak gerekir. Herkesin harcadıklarının yanında köşeye bir miktar para koyması gerekir.
Birikim yapmak geleceğimizi düşünmek adına yapabileceğimiz en güzel şeylerden biridir. Eğer iyi günümüzde, para kazanırken üç beş kuruş kenara atabilirsek ilerleyen zamanlarda zor günlerle karşılaştığımızda bu paralar bizim yardımımıza koşacaktır. Kendi geleceğimizi kendimiz düşünürsek ileride kimseye muhtaç olmayız.
Bugün bize çok az gelen bir para yavaş yavaş birikir. Biriken bu paralar gün gelir büyük bir meblağ haline gelir. Bugün bizim için önemsiz, ufacık gibi görünen bir para yıllar içinde önemsediğimiz bir birikim haline gelebilir. Almak istediğimiz şeyler için kenara koyduğumuz paralar bir gün toplanarak alış verişlerimizde bize kolaylık sağlayabilir.
********************
Damlalar Göle Dönüşür
İnsanlar zor zamanlarını düşünerek birikim yapma ihtiyacı duyarlar. Fakat birikim yapmak için yeterli paralarının, gelirlerinin olmadığını düşünürler. Bu düşünce tarzı insanı umutsuzluğa düşürebilir. Oysa az da olsa bir kenara konan ufak miktardaki paralar zamanla çoğalır ve damlaların oluşturduğu göl gibi olur.
Hayatımızda her zaman ve sürekli yeni ihtiyaçlar olacaktır. Bu ihtiyaçlarımızı gidermek için paraya ihtiyacımız oluyor. Yaşamın akışı içinde bu ihtiyaçları gidermek için çalışıyor fakat yetiştiremiyoruz. Atalarımız ” Damlaya damlaya göl olur.” demişler. Bu atasözünü bir örnekle açıklayalım. Her ay maaşını alan bir kimse 50 TL. gibi küçük bir rakamı bir kenara koyarsa bir senede 600 TL. biriktirmiş olur. Bu para ile çocuğuna karne hediyesi olarak bir bisiklet alabilir, kendisine yeni kıyafetler alabilir. Bu örneği çoğaltmak mümkündür.
İşin özü, insanların bir yerden başlamalı, az demeden çok demeden gelirlerine göre birikim yapmalıdır. Yarının neler getireceği belli olmaz.Damlalarımızı göle dönüştürmek bizim elimizdedir.