Atatürk'ün Hayatını Anlatan Kısa Kompozisyon

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Mustafa Kemal Atatürk (1881 - 1938), Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanıdır . Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik'te (bugün Selanik, Yunanistan'da, daha sonra Osmanlı yönetimi altında ) doğdu . Babasının adı Ali Rıza Efendi'dir . Babası gümrük memuruydu.

Annesinin adı Zübeyde Hanım'dır. Onun için ilköğretimin , o Selanik'te Şemsi Efendi okuluna gitti. Ancak Mustafa erken yaşta babasını kaybetti, okulu bırakmak zorunda kaldı. Mustafa ve annesi kırsalda amcasının yanına gittiler. Annesi onu büyüttü. Hayat bir süre böyle devam etti. Mustafa çiftlikte çalıştı ama annesi onun okul eksikliğinden endişelenmeye başladı. Sonunda Selanik'te annesinin kız kardeşiyle birlikte yaşamasına karar verildi.
Selanik'te Askeri Rüştiye'ye girdi. 1895 yılında Askeri Rüştiye'yi bitiren Mustafa Kemal, Manastır'daki Askeri Rüştiye'ye (Askeri İdadisi) girdi.


 
Manastır Harp Okulu'ndaki öğrenimini başarıyla tamamlayan Mustafa Kemal, İstanbul'a gitti ve 13 Mart 1899'da Harbiye Harp Okulu'nun piyade sınıfına girdi. Mustafa Kemal, Kara Harp Okulu'nu bitirdikten sonra 1902'de Genelkurmay Koleji'ne geçti. Akademiden 11 Ocak 1905'te yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu.

1906'da Şam'a (Sam) gönderildi. Mustafa Kemal ve arkadaşları Şam'da "Vatan ve Hürriyet" (Vatan ve Hürriyet) adını verdikleri bir cemiyet kurdular. 1911 yılında İtalya ile yapılan savaşta kendi inisiyatifiyle Trablus'a giderek Derne ve Tobruk savunmasında görev aldı. Henüz Libya'dayken Balkan Savaşı patlak verdi. Balkan Savaşı'nda başarılı bir Komutan olarak görev yaptı (1912-1914). Balkan Savaşı'nın sonunda Mustafa Kemal, Sofya'da askeri ataşe olarak atandı.

Orduda Mustafa KemalMustafa Kemal Sofya'dayken Birinci Dünya Savaşı patlak verdi. 8 Ağustos 1915'te Anafartalar Grubu Komutanlığına getirildi. Birinci Dünya Savaşı'nın kritik bir anında Anafartalar'da Türk kuvvetlerinin komutanıydı . Bu, Çanakkale Boğazı'na (bugünkü Çanakkale Boğazı) Müttefik çıkarmalarının gerçekleştiği ve Gelibolu'daki durumu kişisel olarak kurtardığı zamandı.. Savaş sırasında Mustafa Kemal'e kalbinin üzerinden şarapnel isabet etmiş, ancak göğüs cebindeki bir saat hayatını kurtarmıştır. Mustafa Kemal, bu büyük sorumluluğu üstlenirken içinde bulunduğu ruh halini şöyle açıklıyordu: "Gerçekten de böyle bir sorumluluğu taşımak kolay olmadı ama ülkemin yıkımını görmemeye karar verdiğim için bunu gururla kabul ettim". Daha sonra Kafkasya'da ve Suriye'de görev yaptı ve 1918'deki ateşkesten hemen önce Suriye'deki Yıldırım Ordusu grubunun komutanlığına getirildi. Mütarekeden (barış anlaşması) sonra İstanbul'a döndü .


 
Montrö Mütarekesi'nden sonra, anlaşmayı imzalayan ülkeler onun şartlarına uymayı gerekli görmediler. İtilaf Devletlerinin donanma ve orduları (Fransa, İngiltere ve İtalya) çeşitli bahanelerle İstanbul'da, Adana ili Fransızlar, Urfa ve Maraş ise İngilizler tarafından işgal edilmişti . Antalya ve Konya'da İtalyan askerleri , Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri vardı . Ülkenin hemen her yerinde yabancı memurlar, memurlar ve ajanlar vardı.

15 Mayıs 1919'da İtilaf Antlaşması ile Yunan Ordusu İzmir'e çıktı. Zor şartlar altında Mustafa Kemal Anadolu'ya gitmeye karar verdi . 16 Mayıs 1919'da "Bandırma" adlı küçük bir tekneyle İstanbul'dan ayrıldı. Mustafa Kemal düşmanları yolu üzerinde dışarı onun gemiyi batırmaya planlıyordu uyardı, ancak o korkuyor ve 19 Mayıs 1919 Pazartesi değildi, o geldi Samsun'da Anadolu topraklarına ve ayak basmasından. Bu tarih, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcıdır . Aynı zamanda Mustafa Kemal'in daha sonra kendi doğum günü olarak seçtiği tarihtir. Anadolu'da bir ulusal direniş dalgası yükseldi. Erzurum'da bir hareket başlamıştı bile.doğuda ve Mustafa Kemal kendini hızla tüm örgütün başına yerleştirdi. 1919 yazında Erzurum ve Sivas'ta yapılan kongrelerde, milli bir paktla milli hedefler ilan edildi.

Yabancı ordular İstanbul'u işgal ettiğinde, 23 Nisan 1920'de Mustafa Kemal Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açarak merkezi Ankara olmak üzere geçici bir hükümet kurdu . Aynı gün Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi . Çerkez Ethem'in isyanından yararlanan ve onunla birlikte hareket eden Rumlar, Bursa ve Eskişehir'e doğru ilerlemeye başladılar . 10 Ocak 1921'de Batı Cephesi Komutanı Albay İsmet tarafından düşman kuvvetleri ağır bir yenilgiye uğradı.ve onun askerleri. 10 Temmuz 1921'de Yunanlılar, Sakarya'ya beş tümen ile cepheden hücum ettiler . 23 Ağustos'tan 13 Eylül'e kadar kesintisiz devam eden büyük Sakarya Savaşı'ndan sonra Yunan Ordusu yenildi ve geri çekilmek zorunda kaldı. Savaştan sonra Büyük Millet Meclisi, Mustafa Kemal'e Gazi ve Mareşal unvanlarını verdi . Mustafa Kemal, düşmanları ülkesinden çıkarmaya karar verdi ve 26 Ağustos 1922 sabahı taarruza başlanması emrini verdi. Dumlupınar.

Düşman Başkomutanı General Trikupis yakalandı. Ya da 9 Eylül 1922'de kaçan düşman kuvvetleri İzmir yakınlarında denize sürüldü . Türk kuvvetleri, Kemal Atatürk'ün olağanüstü askeri yetenekleriyle işgalci İtilaf Devletlerine karşı bir Kurtuluş Savaşı vermiş ve ülkenin her yerinde her cephede zaferler kazanmıştır.

Atatürk donanmayı teftiş ediyor24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması'nın imzalanmasıyla yeni Türk Devletinin bağımsızlığı tüm ülkeler tarafından tanındı. Mustafa Kemal yeni, sağlam, güçlü bir devlet kurdu. 29 Ekim 1923'te yeni Türkiye Cumhuriyeti'ni ilan etti. Cumhuriyetin ilanından sonra ülkeyi modernleştirmek için köklü reformlara başladı . Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi .

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak