Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Kemal Atatürk veya alternatif olarak Kemâl Atatürk olarak yazılan Mustafa Kemal Paşa, 1934 yılına kadar yaygın olarak Mustafa Kemal Atatürk olarak anılacaktır, bir Türk mareşali, devrimci devlet adamı, yazar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu babasıydı ve ilk cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 1923'ten 1938'deki ölümüne kadar. Türkiye'yi laik, sanayileşmiş bir ulusa modernize eden kapsamlı ilerici reformlar yaptı. İdeolojik olarak laik ve milliyetçi, politikaları ve teorileri Kemalizm olarak tanındı. Atatürk, askeri ve siyasi başarıları nedeniyle 20. yüzyılın en önemli siyasi liderlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Atatürk, Birinci Dünya Savaşı sırasında Gelibolu Savaşı'nda (1915) Osmanlı Türk zaferini güvence altına almadaki rolüyle öne çıktı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini ve dağılmasını takiben, anakara Türkiye'nin Türkler arasında bölünmesine direnen Türk Ulusal Hareketi'ne liderlik etti. muzaffer Müttefik güçler. Bugünkü Türkiye'nin başkenti Ankara'da geçici bir hükümet kurarak, Müttefikler tarafından gönderilen kuvvetleri yenerek daha sonra Türk Kurtuluş Savaşı olarak anılacak olan savaştan galip çıktı. Ardından, yıpranmış Osmanlı İmparatorluğu'nu ortadan kaldırmaya başladı ve onun yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etti.
Atatürk, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olarak, nihai amacı modern, ilerici ve laik bir ulus-devlet inşa etmek olan sıkı bir siyasi, ekonomik ve kültürel reform programı başlattı. Ülkenin her yerinde binlerce yeni okul açarak ilköğretimi ücretsiz ve zorunlu hale getirdi. Ayrıca eski Osmanlı Türkçesi alfabesinin yerine Latin kökenli Türk alfabesini getirdi. Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı döneminde Türk kadını eşit medeni ve siyasi haklara sahipti. Özellikle kadınlara yerel seçimlerde 6698 sayılı Kanunla oy hakkı tanınmıştır. 3 Nisan 1930'da 1580 ve birkaç yıl sonra, 1934'te tam genel oy hakkı.
Hükümeti, homojen ve birleşik bir ulus yaratmaya çalışan bir Türkleştirme politikası izledi. Atatürk döneminde Türk olmayan azınlıklara toplum içinde Türkçe konuşmaları için baskı yapıldı; Türkçe olmayan yer adları ve azınlıkların soyadları Türkçe tercümelerle değiştirilmelidir. Türk Parlamentosu, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin inşasında oynadığı rolün tanınması için ona 1934'te "Türklerin Babası" anlamına gelen Atatürk soyadını verdi. 10 Kasım 1938'de İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda 57 yaşında öldü, yerine uzun süredir Başbakan olan İsmet İnönü Cumhurbaşkanı oldu ve devlet töreniyle onurlandırıldı. Ankara'da 1953 yılında inşa edilen ve açılışı yapılan ikonik mozolesi, ünlü sözü "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" anısına Barış Parkı adı verilen bir parkla çevrilidir.
Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981'de, Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından Dünya Atatürk Yılı ilan edilen ve Atatürk'ün 100. Yıl Dönümü Kararı'nı kabul eden ve onu "karşıya karşı verilen ilk mücadelenin lideri" olarak niteleyen UNESCO tarafından onurlandırıldı. sömürgecilik ve emperyalizm" ve "dünya milletleri arasında halklar arasında anlayış ve kalıcı barış duygusunun dikkate değer bir destekçisi ve tüm hayatı boyunca halklar arasında ayrım gözetmeksizin uyum ve işbirliğinin gelişmesi için çalıştığı". Atatürk, Türkiye'de ve dünyada onun adına isimlendirilen birçok anıt ve mekanla anılmaktadır.