ÇALIŞKUŞU KİTAP ÖZETİ? ÇALIKUŞU NE DEMEK?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Geçmişten günümüze damga vuran en önemli eserlerin başında Çalıkuşu hikayesi gelmektedir? Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri sayılan Çalıkuşu romanı, yazıldıktan sonra bir çok kez dizi olarak ta ekranlarda yerini almıştır. 
Reşat Nuri Güntekin çok önemli ve değerli bir edebiyatçımızdır. Yayınladığı bir çok romanı günümüzde dahi büyük bir merakla okunmaktadır. Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu adlı eserini 1922 yılında yazmıştır. Türk Edebiyatında klasik eserler içerisinde yer alan Çalıkuşu adlı roman, en sevilen romanlar arasında yerini alır. 
Romanımızın kahramanı, Feride'nin hayatının anlatıldığı hikayede, Feride'nin hayatını ilk olarak ekranlarda Aydan Şener canlandırmıştı.
 

Çalıkuşu Roman Özeti

Anadoluda öğretmenlik yapan İstanbul terbiyesi almış bir kadın (ana karakter).
 Feride'nin kuzeni ayrıca eşi.
 Feride'nin Zeyniler köyündeki öğrencisi ona acıyıp evlat edindi.
Feride, küçük yaşta anne ve babasını kaybeder. Teyzesinin korumasıyla bir Fransız yatılı okulunda okur. Yaramazlıkları yüzünden arkadaşları, okulda, ona "Çalıkuşu" adını takarlar.

Feride, yaz tatillerini teyzesinin köşkünde geçirir. Teyzesinin yakışıklı oğlu Kamuran ile birbirlerini severler ve nişanlanırlar. Feride, düğün günü, bir kadının getirdiği mektuptan Kamuran'ın lsviçre'de iken Münevver adında hasta bir kızla ilişkisi olduğunu, ona evlenme sözü verdiğini öğrenir öğrenmez, her şeyi yüzüstü bırakıp kaçar. Feride, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde (Zeyniler Köyü, Bursa, Çanakkale ... ) öğretmenlik yapar.

Çok idealist bir kızdır. Güzelliği başına bela olur. Çeşitli dedikodular çıkar. Zeyniler Köyü'nde iken tanıştığı Doktor Hayrullah Bey'le Kuşadası'nda ikinci kez karşılaşır. Babacan bir adam olan Hayrullah Bey, Feride'yi kızı gibi korur; halkın dedikodusu üzerine onunla kağıt üzerinde evlenir; fakat aralarında sadece "baba - kız" ilişkisi vardır.

Feride, öğretmenliğe başladığı yıllarda bir "günlük" tutmuştur. Hayrullah Bey bu defteri bulur, okur ve saklar. Hastalanınca, Feride'ye kendisinin ölümünden sonra teyzesinin yanına gitmesini ve verdiği kapalı zarfı Kamuran'a teslim etmesini vasiyet eder.

Hayrullah Bey'in ölümünden sonra, vasiyeti yerine getirilir. Feride, zarfı Kamuran'a verir. Zarfın içinde Hayrullah Bey'in bir mektubu ile Feride'nin günlüğü vardır. Hayrullah Bey, Kamuran'a yazdığı mektupta Feride'yi bir daha bırakmamasını salık vermektedir. Kamuran mektubu ve Feride'nin günlüğünü sabaha dek okur, her şeyi öğrenir. Ertesi gün gidecek olan Feride'yi bırakmaz, evlenirler.

Büyük bir aşkın anlatıldığı hikayede, Feride öğretmenin Anadoluda yaşadığı zorlu olaylar konu ediliyor. Tüm öğretmenlerin ve öğrencilerin kesinlikle izlemesi gereken eserlerin başında gelmektedir Çalıkuşu

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak