Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Mehmet Osman Kavala 9 Mart 2020 tarihinde ise TCK'nın 328. maddesinden ("devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek") tutuklandı.
Mehmet Osman Kavala, Türk iş insanı, insan hakları savunucusu. 1990'ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna destek olmuştur. 2002'den beri kâr amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür'ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır
2 Ekim 1957 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te dünyaya geldi.
İlk öğrenimini yurtdışında okudu. Ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleştikten sonra Robert Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünde yaptı. New York'taki The New School for Social Research'te doktora yaptığı sırada babası Mehmet Kavala'nın ani ölümü sonrasında İstanbul'a döndü ve 1982 yılında ailesinin işlerini devraldı.
1983 yılında İletişim Yayınları'nı kurdu. 1985 yılında Nazar Büyüm ve Selahattin Beyazıt ile birlikte Ana Yayıncılık'ın kurucu ekibi içinde yer aldı. Aras Yayıncılık'ta yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarında görev alan Osman Kavala, 1984 yılında Bilim Sanat Kültür Hizmetleri Kurumu'nun (BİLSAK) kurucuları arasında yer aldı. 1990'lı yıllarda TEMA Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Demokrasi ve Uzlaşma Merkezi'nin kuruluşunda yer aldı.
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK), Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), Hafıza Merkezi, Tarih Vakfı gibi kurumların yönetim kurullarında yer aldı.
Uluslararası Af Örgütü'nün bağışçısı oldu.
Avrupa ile Türkiye arasındaki yaratıcı diyaloğun büyük kentler dışında da teşvik edilmesini hedefleyen ve İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep'te kültür-sanat altyapısını desteklemek üzere, toplumsal fayda ve sürdürülebilirlik öncelikleriyle yola çıkan Kültür İçin Alan'ın kuruluşunda rol aldı.
2002 yılında kültür ve sanat alanından, iş dünyasından ve sivil toplumdan kişilerle beraber, kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek amacıyla Anadolu Kültür A.Ş.'yi kurdu.
Türkiye'nin yakın tarihinde yer alan pek çok önemli olayda ismi geçiyor. Casusluk ve darbeye teşebbüsten suçlarından 2017 yılında tutuklandı; tutuklandığı günden bu yana Atlantik’teki dostları onu hiç yalnız bırakmadı. Son olarak ABD'nin de aralarında bulunduğu 10 ülke, serbest bırakılması çağrısı yaptı. Son günlerin en çok konuşulan ismi Osman Kavala’dan bahsediyoruz; Türkiye'de bilinen diğer adıyla “Kızıl Soros”.. Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilerin mektubuyla ilgili konuşmasında , “dünyada Soros neyse Kavala da o” demiş, Kavala’yı “Soros artığı” olarak nitelemişti.
Osman Kavala Doğum tarihi: 2 Ekim 1957 (64 yıl yaşında), Paris, Fransa
Osman Kavala Mesleği: İş insanı
Osman Kavala Eşi: Ayşe Buğra (e. 1988)
Osman Kavala Ebeveynleri: Necla Kavala, Mehmet Kavala
Osman Kavala Eğitimi: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, Manchester Üniversitesi, New School For Social Research