Kimlere Alevi Denir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

"Alevi" (/æˈlɛvi/) genellikle Muhammed'in kuzeni ve damadı olan Ali'ye atıfta bulunularak açıklanır . İsim, "Ali'nin veya Ali'nin" Alevi (Arapça: علوي) kelimesinin Türkçe biçimini temsil eder.
Aleviler, Şii İslam'ın çevresinde yer alan dini bir topluluktur. "Alevi" adı, Muhammed'in damadı ve Aleviler arasında olağanüstü bir saygı gören kuzeni Ali ibn Abi Talib'e atıfta bulunarak "Ali'nin yandaşları" anlamına gelir. Alevilik, 13. yüzyılda Orta Anadolu'da gezgin Müslüman mistikler tarafından geliştirildi. İslam öncesi Türk şamanizminin unsurlarını ve Safevi İran'ı ile kültürel temaslar yoluyla onu etkileyen ana akım Şii İslam'ın yönlerini içerir. Alevilik hiçbir zaman tek ve homojen bir topluluk olmadı, her zaman çeşitli alt gruplara sahip oldu. Alevilerin yüzyıllar boyunca ayinlerini gizlice yapmaları, Sünni Müslümanlar arasında şüphe ve söylenti yarattı. Bugünün Alevileri hala bu güvensizlikle mücadele etmek zorundalar ve Sünniler tarafından sıklıkla sapkın olarak görülüyorlar. 20. yüzyılın başlarında Bektaşi, Tahtacı ve Abdal gibi birçok dini grup için ortak bir terim olarak kullanılmaya başlanan “Alevi” terimi, günümüzde eski, aşağılayıcı Kızılbaş (“Kızılbaşlar”) yerine kullanılmaktadır. ). Aleviler, tahmini sayılarının 15 milyon olduğu Türkiye Cumhuriyeti'ndeki en büyük dini azınlık grubudur. Büyük Alevi grupları da Balkan devletlerinin yanı sıra Orta ve Batı Avrupa'da, özellikle Almanya ve Avusturya'da ikamet etmektedir. Alevilerin yaklaşık üçte ikisi Türkçe konuşuyor. Diğer üçte biri Kürtçe ve Zazaca konuşuyor. Tahmini sayıları 15 milyon civarında. Büyük Alevi grupları da Balkan devletlerinin yanı sıra Orta ve Batı Avrupa'da, özellikle Almanya ve Avusturya'da ikamet etmektedir. Alevilerin yaklaşık üçte ikisi Türkçe konuşuyor. Diğer üçte biri Kürtçe ve Zazaca konuşuyor. Tahmini sayıları 15 milyon civarında. Büyük Alevi grupları da Balkan devletlerinin yanı sıra Orta ve Batı Avrupa'da, özellikle Almanya ve Avusturya'da ikamet etmektedir. Alevilerin yaklaşık üçte ikisi Türkçe konuşuyor. Diğer üçte biri Kürtçe ve Zazaca konuşuyor.

1980'lerde cemaat, kısmen Türk toplumunun yeniden İslamlaşmasına bir tepki olarak açıklanabilecek bir teşhir ve açıklık süreci olan sözde “Alevi dirilişi” yaşadı. Bugün Aleviler ayinlerini yapmakta ve inançlarını açıkça ifade etmektedirler.

Kendileriyle bazı özellikleri paylaşsalar da Aleviler, Türkiye'nin güneyinde ve Suriye'de yaşayan ve tamamı Arapça konuşan Aleviler (Nusayriler) ile karıştırılmamalıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber