Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Her şey Atatürk ve eşi Latife Hanım'ın 6 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir, Balya ilçesi Akbaşlar köyünde bir mola vermesi ile başlar. Köylüler ile kır kahvesinde sohbet eden Gazi mekteplerin eğitimin öneminden bahseder. Eşi Latife Hanım da ; "Kemal, mektep bu oturduğumuz yerde yapılsın" diyerek okulun yerini belirler. Akbaş Köyü ileri gelenlerinden Ahmet Akbaş, Gazi Mustafa Kemal ve eşinin köyden ayrılmalarının ardından işe girişir.Akbaş köylülerinin gayreti ve katkıları ile 1929 yılında "Akbaş Köyü İlkokulu" olarak eğitim ve öğretime açılır.
Öğretmen olarak Balıkesir'den İlyas Faruk Bey gönderilir. Ancak köy halkı öğretmenin erkek olması nedeniyle kız çocuklarını okula göndermekten imtina edince, 1936 yılında Edirne'den Necmiye Önder ve İffet Türközü adlarında iki genç hanım öğretmen olarak atanır. Köy tarihinde ''Kızlar'' olarak anılan iki genç kadının göreve başlaması ve köy halkınca sevilmesiyle, kız-erkek ayrımı yapılmadan tüm çocuklar okula başlar.
62 yıl kesintisiz eğitim veren okul, 1991 yılında yeterli öğrenci olmadığı için kapatılır. 2000 yılında Akbaşlar köyüne yerleşen Psikolog Dr. Gülay Dayıcan, okulu kendi imkanları ile tamir ettirir, bulabildiği döneme ait eşya ve fotoğraflarla bir müze haline dönüştürür. Aydınlanma yolunda borçlu olduğumuz Edirneli iki çalıkuşu öğretmenimizin manevi huzurunda saygı ile eğilirim.