Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
8 Mart günü dünya kadınlar günü olarak dünyanın her köşesinde kutlanmakta. Kadınlar maalesef günümzde dahil olmak üzere geçmişten itibaren hep ezilen taraf oldu. Hala günümüzde kadınlara gereken önem ve değer verilmemekte.
8 Mart dünya kadınlar günü tarihçesine baktığımız bu acı günün ortaya çıkışında çoğu kadın olan 129 işçi can acı şekilde can vermiştir.
Her ne kadar dünyanın her köşesinde bir günlüğüne kadınlara önem veriliyormuş gibi görünsede işin aslı maalesef o şekilde değil. Hala sıkça işlenen kadın cinayetleri buna en güzel örnek
8 Mart tarihi dünya genelinde Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye'de emekçi kadınlar adına ilk kutlamalar yapılırken internet üzerinden Dünya Kadınlar Günü ne zaman ve nasıl ortaya çıktı sorusunun yanıtı aranıyor. Temeli Amerika Birleşik Devletleri'ne dayanan bu önemli gün kadınların hakları ve onların öneminin vurgulanması açısından dünya genelinde kutlanmaya başladı. Buna göre; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman ortaya çıktı, önemi nedir?
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL VE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' olarak ilan edildi. Kadınlar Günü'nün geçmişi ise eskilere dayanmaktadır.
Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin'in önerisiyle, 1857'de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl "Kadın Günü" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.
1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Mart'ı "Dünya Kadın Günü" olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977 de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart, "kadın hakları, uluslararası barış günü" olarak kabul edildi.
Bu kabule gerekçe olarak iki temel neden gösterildi. Bunlar: dünya barışının korunması, sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması için kadınların da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlama gereksinimi idi. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.
Günümüzde Dünya Kadınlar Günü, kadınlar açısından daha farklı anlamlar taşımaktadır. Artık 8 Mart, kadın hakları açısından bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanmasını sağlayan özel bir gündür. Dünya genelinde kadın hakları alanında son yıllarda olumlu gelişmeler sağlansa bile kadınlar açısından bir çok sorun hala çözülebilmiş değildir. Dünyadaki en yoksul insanların büyük bir çoğunluğu hala (%70'i) kadındır. Dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu (2/3'si) yine kadınlardır.