İngilizcedeki Gün İsimleri Nereden Gelmektedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

ingilizce-de-gun-isimleri-nereden-gelir

İngilizce’de gün isimleri nereden gelir?
İngilizce öğrenmeye başladığımızda ilk öğrendiğimiz konulardan birisi haftanın günleridir. Birçok Avrupa dilinde birbirine benzerlik gösteren haftanın günleri rastgele belirlenmiş kelimeler değildir, her biri farklı anlamlar içermektedir.

Sunday (Pazar)

Eski İngilizce'deki Sunnandæg kelimesinden gelmektedir, bu kelime ise Latince'deki "Sun’s Day- Güneş Günü" anlamına gelen dies solis kelimesinin karşlığıdır.

Monday (Pazartesi)

Eski İngilizce'deki Mōnandæg kelimesinden gelmektedir, bu kelime ise Latince'deki "Moon’s Day- Ay Günü” anlamına gelen dies Lunae kelimesinin karşılığıdır.

Tuesday (Salı)

Eski İngilizce'de "Tyr's Day-Tyr Günü" (Tiw, Tew ya da Tiu olarak da bilinmektedir) anlamına gelen Tīwesdæg kelimesinden gelmektedir. Tyr İskandinav mitolojisinde zafer ve adalet Tanrı'sıdır. Romalılar ise “Mars’s Day-Mars Günü” anlamına gelen dies Martis kelimesini kullanarak bugünü savaş Tanrısı Mars’a adamıştır.

Wednesday (Çarşamba)

Eski İngilizce'de "Woden's Day-Woden Günü" anlamına gelen Wōdnesdæg kelimesinden gelmektedir.  Woden, diğer bir adıyla Odin İskandinav mitolojisindeki en büyük tanrıdır. Romalılar ise Tanrı Merkür’den yola çıkarak “Mercury’s Day-Merkür günü” anlamına gelen dies Mercurii kelimesini kullanmışlardır.

Thursday (Perşembe)

Eski İngilizce'de "Thunor's Day-Thunor Günü" anlamına gelen Þunresdæg kelimesinden gelmektedir. Thunor, diğer bir adıyla Thor babası Odin'den sonra İskandinav mitolojisinin en büyük Tanrılarından biridir, şimşek ve yıldırım Tanrısı’dır. Romalılar ise bugün için Roma mitolojisindeki şimşek ve yıldırım Tanrısı Jüpiter’den yola çıkarak “Jupiter’s Day-Jüpiter Günü” anlamına gelen dies Jovis kelimesini kullanmıştır.

Friday (Cuma)

Eski İngilizce'de "Day of Frige - Frige Günü" anlamına gelen Frigedæg kelimesinden gelmektedir. Frigg İskandinav mitolojisinde Odin'in karısı ve en güzel Tanrıça'dır. İsminin güzellik ve aşk Tanrıçası Freyja ile aynı kökten geldiği düşünülmektedir.Romalılar ise “Venus’s Day-Venüs Günü” anlamına gelen dies Veneris kelimesini kullanarak bugünü aşk ve güzellik Tanrıçası Venüs’e adamıştır.

Saturday (Cumartesi)

Eski İngilizce'deki Saeterndaeg kelimesinden gelmektedir, bu kelime ise Latince'deki "Saturn’s Day- Saturn Günü" anlamına gelen dies Saturni kelimesinin karşılığıdır. Roma mitolojisindeki Satürn Tanrısına adanmış gündür.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber