Zeki ve Yetenekli Çocuğunuz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Üstün yetenek tek bir beceriye odaklanabilir veya daha genel olabilir. Ebeveynlerin ve eğitimcilerin, bazen okuldaki performansı etkileyen belirli öğrenme farklılıklarıyla birlikte gelebileceğini anlamaları da önemlidir. Bu durumlarda, bir çocuğun yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olurken, aynı zamanda SpLD'lerin yarattığı zorlukların üstesinden gelmek önemlidir.

Bazı durumlarda, çocuğun özel bir programa veya özellikle üstün yetenekli çocuklara yönelik bir okula gitmesi uygun olabilir, bu nedenle, ihtiyaçlarına duyarlı ve yeterli uyarım sağlayan bir sınıf ortamında ilerleme için geniş fırsatlara sahip olurlar. Doğru kaynaklara erişim ve duygusal ve akademik destekle, her üstün yetenekli çocuk okulda tam potansiyeline ulaşabilir.

Üstün zekalılığı belirlemenin birkaç yolu vardır ve genellikle yetenek ve başarı testlerinin bir kombinasyonu kullanılır; bunlar gözlem ve / veya öğrencinin çalışma portföyünün gözden geçirilmesi dahil. Bilişsel yetenekler, yaratıcılık ve duyuşsal ve davranışsal alışkanlıkların yanı sıra bir çocuğun okul içinde ve dışında etkinlikleri düşünülebilir.

Herhangi önemlidir testler kullanılır üstün yeteneklilik değerlendirmek öğrenci gösterebilir bilgi miktarını sınırlamak değil sınavlar olmak. Matematik gibi bazı alanlarda üstün zekâyı aramak için özel testler geliştirilmiştir.
 
IQ testleri, Woodcock Johnson, Çocuklar için Wescher Zeka Ölçeği veya Stanford Binet (LM) dahil olmak üzere ilk adım olabilir. Ortalama bir zeka puanı 90-110 iken, yetenekli çocuklar tipik olarak bunun çok üzerinde puan alırlar. Üstün yeteneklilik de bir şekilde kalıtsal olabilir ve bir çocuk, bir kardeşin veya ebeveynin 10 puanı içinde puan alabilir.

Üstün yeteneklilik ne kadar erken belirlenirse, olağanüstü yetenekler o kadar çabuk yetiştirilebilir. Bununla birlikte, ebeveynlerin , resmi değerlendirmeden geçip üstün yetenekli bir eğitim programına girmeden önce çocukların 5/6 yaşına gelmesini beklemeleri sıklıkla tavsiye edilir . Bunun nedeni, sürekli teşvik ve öğrenme fırsatları sağlamanın dışında, özellikle yetenekli bebekler ve küçük çocuklar için çok sayıda anaokulu veya okul öncesi programın olmamasıdır .

Ayrıca, üstün zekalılık fark edildiğinde, tüm okulların aşırı zeki çocuklara zorlama zorlukları sağlayacak kaynaklara sahip olmadığını ve bunun da can sıkıntısına ve düşük performansa yol açabileceğini unutmayın. Bu nedenle , çocuğunuzun mükemmelleşmesine yardımcı olabilecek özel bir öğretmen işe almak uygun olabilir.

Üstün zekalılık nasıl anlaşılır

Üstün yetenekli bir çocuğu tanımak
Üstün yetenek bir çocuğu yetişkinliğe kadar takip eder ve üstün zekalı olan her birey benzersizdir. İken hiçbir iki öğrenci aynı şekilde excel olacak bir çocuk yetenekli bazı özellikleri ve davranışları ebeveynler ve öğretmenler sık gözlemlemek vardır:

Merak ediyorlar ve çok soru soruyorlar. Üstün yetenekli çocuklar genellikle çevrelerindeki dünyayı merak ederler ve bilgi susuzluklarını gidermek için ayrıntılı sorular sorabilirler. Bu merak, bir konudaki basit ilginin ötesine geçer ve görünüşte bir dersin kapsamı dışında kalan yönlere uzanabilir. Bir okul ortamında, çocuk yalnızca bir sınavda başarılı olmak veya bir ödevi tamamlamak için gerekli olanı öğrenmekten memnun olmayabilir. Evde, cevapları sağlamak için her zaman zaman veya gerekli arka plan bilgisi olmayabilir. Bu öğretmenler, ebeveynler ve çocuklar için aynı şekilde sinir bozucu olsa da, bir çocuğu soru sormaktan caydırmaktan kaçınmak önemlidir, çünkü bu motive edici olabilir ve gelecekteki iletişim girişimlerini durdurabilir.

Görevlere kendi yaklaşımlarını benimsiyorlar.Zeki öğrenciler öğretmeni memnun etmek ve ödevlerini bitirmek isterken, üstün yetenekli çocukların çoğu zaman kendi yollarına bakarlar. Bunun nedeni, bir konunun yalnızca bir yönüne odaklanma arzusu veya görevin kendisinde algılanan bir zorluk eksikliği olabilir. Örneğin, bir okul denemesinde, soruya yalnızca kısmen cevap verebilirler veya bir teğet üzerinden geçebilirler. Bir Matematik ortamında, bir çocuk problem çözmeye, sorunun gerektirdiğinden farklı bir yol izleyebilir. Her iki durumda da öğretmenlerin hoşgörülü olması ve talimatlara uymadığı için çocuğu kınamaktan veya cezalandırmaktan kaçınması önemlidir. Bu morale ve benlik saygısına zarar verebilir ve gelecekteki görevlere daha az çaba harcanmasına neden olabilir. Öğretmenler ayrıca üstün yetenekli çocukların yalnız çalışmayı tercih ettiklerini ve düşüncelerinde kolayca kaybolabileceklerini fark edebilirler.

İnsanların üstün yetenekli çocuklar hakkında ilk fark ettikleri şeylerden biri onların kelime hazineleridir. Soyut ve mecazi dil de dahil olmak üzere genellikle akranlarından daha fazla kelime anlar ve kullanırlar. Bu, okuma alışkanlıklarından ve daha gelişmiş metinlere maruz kalmalarından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca sözdizimine yüksek hassasiyet ve bağlamda karşılaşılan yeni kelimelerin anlamını tahmin etme yeteneği sayesinde olabilir. Ayrıca bu çocukların, dili öğrenmek için daha az tekrar gerektirdiklerinden kelimeleri hatırlamaları daha kolaydır. Sonuç olarak, ileri düzey dil becerileri nedeniyle yetişkinlerle iletişim kurarken kendilerini daha rahat hissedebilirler. Bununla birlikte, bir çocuğu, zihinsel yeteneklerdeki algılanan farklılıklar nedeniyle izole olmalarını ve geri çekilmelerini önlemek için akranlarıyla ilişki kurmaya teşvik etmek hala önemlidir.

Orijinal fikirleri var. Üstün zekalı bir çocuk özgün bir düşünürdür ve soyut muhakemeye erişebilir ve farklı alanlardan fikirleri bir araya getirebilir. Vahşi bir hayal gücüne sahip olabilirler ve kendi sofistike hikayelerini, şarkılarını ve / veya oyunlarını geliştirebilirler. Bu yaratıcı çalışma örnekleri, karmaşık bir dil içerebilir ve mizah için ileri bir değerlendirme gösterebilir.

Bilişsel olarak ileri düzeydedirler ve yeni becerileri kendi kendilerine öğretebilirler.Üstün zekalı çocuklar, okulda öğrenmeden önce kendilerine okuma ve yazmayı öğretebilirler. Genellikle gelişmiş bilişsel muhakeme becerilerine ve iyi bir hafızaya sahiptirler. Bazı tahminler, ortalama bir öğrencinin onu elde etmek için 8-15 kez tekrarlanan bir şeyi duyması gerektiğini öne sürerken, üstün yetenekli bir çocuğun sadece 1-2 kez bir kelime, gerçek veya fikirle karşılaşması gerekebilir. Matematik dersinde, bu çocuklar problemleri hedef kavramla tanışmadan önce çözmek için mantık ve akıl yürütme kullanabilirler. Hızlı öğrenirler ve yeni beceriler geliştirmek için diğer çocuklar kadar pratik gerektirmezler. Bir ders tekrarlandığında kolayca sıkılabilirler ve bu onların uyum sağlamasına neden olabilir. Üstün zekalı çocuklar genellikle daha kısa sürede daha fazla materyali kapsayan yoğunlaştırılmış bir müfredattan yararlanabilirler.

Çevrelerine karşı hassastırlar. Genç yaştan itibaren üstün zekalı çocuk çok uyanıktır ve çevresine uyum sağlar. Bazılarının akut konsantrasyon becerileri vardır ve bir göreve kolayca aşırı odaklanabilir. Bilişsel olarak gelişebilecekleri yeni uyaranlarla etkileşim kurarak olur. Bu nedenle, özellikle ilerleme için bolca alan sunan okul ortamlarında, üstün yetenekli çocukların yeterli uyarımı almalarını sağlamak önemlidir. 

Güçlü duyguları var. Bu çocuklar oldukça inatçı olabilir ve kendileri için önemli olan konular hakkında güçlü duygulara sahip olabilirler. Ayrıca diğer insanların fikir ve duygularının daha fazla farkında olabilirler. Ancak bu, uygun sosyal kanallar aracılığıyla bu bilgilerle nasıl başa çıkılacağını bilmek anlamına gelmez. Oldukça duygusal olabilirler. Bazı üstün yetenekli çocuklar son derece öz farkındalığa sahip oldukları için, bu onların içe dönük olmalarına ve uyum sağlamadıklarını hissetmelerine neden olabilir. Bu, ebeveynlerin bir çocuğu entelektüel olarak başka ilerlemelere sahip olacakları üstün yetenekli bir programa taşımayı seçmelerinin bir nedenidir. akran olarak çocuklar.

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak