Yeni Doğan Bebekler Neden Gülümser?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bir bebeğin gülümsediğini görmek kadar dokunaklı bir şey olabilir mi? Bazen melek gülümsemesi olarak da bilinen yenidoğanın ilk gülümsemesinden bahsedersek daha da dokunaklı. Ve hayır, buna böyle dememize şaşmamalı, çünkü çoğu ebeveyn için genellikle uzun zamandır beklenen ve bu ilk kaotik ama güzel ayların yorgunluğunu ve uykusuz saatlerini bir dereceye kadar telafi eden bir an.

Bu büyülü an genellikle bebekler uyurken daha yaygındır. Bebek rüya mı görüyor? Annelerinin karnındaki zamanlarını hatırlıyorlar mı? Bright Side aynı soruları sordu ve bebeklerin rüya gibi gülümsemelerinin arkasında neler sakladığını bilmek istedi.

Bebekler daha doğmadan gülümserler.

Bebeğinizi ultrasonda gülümserken görecek kadar şanslıysanız, olmayan şeyleri hayal ettiğinizi düşünmeyin. 4D ultrason kullanan 500'den fazla hamile kadını inceleyen bir  araştırma , 31 fetüsün gerçekten gülümsediğini buldu. Hepsi ortalama 3,21 saniye süreyle gülümsedi. Bu şekilde bilim adamları, bebekler daha anne karnındayken ve doğumlarından çok önce bile spontane gülümsemelerin oluştuğunu belirlediler.

Şimdi, doğumdan önce anne rahmindeki bebeklere göz atmamıza izin veren yeni teknolojilerin geliştirilmesi sayesinde , fetüslerin de hamile kaldıktan 18 hafta sonra esnediklerini keşfetmek mümkün hale geldi. 26. hafta civarında, gülümseyebilir, göz kırpabilir ve hatta rahmin içinden ağlayabilirler - bu yüz ifadeleri, doğum anına bir tür hazırlık olarak geliştirdikleri istemsiz reflekslerdir.

İlk gülümsemeler refleksif ve istemsiz hareketlerdir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bebeğin anne karnında yaptığı bu hareketler refleks hareketler olarak kabul edilir  . Yani, bebekler söz konusu olduğunda genellikle içsel bir iyilik hissi olan bir uyarana ani bir tepkidirler. Birçoğumuzun aksine, bebeklerin aslında gülümsediklerinin farkında olmaması çok muhtemeldir, bu nedenle, parmaklarını tekmeledikleri veya emdikleri zaman olduğu gibi, kaslarının istemsiz hareketinden bahsediyoruz

Gülümsemeler için doğru zaman

Uyurken, yenidoğan normalde 2  uyku evresinden geçer: aktif uyku ve derin uyku. Hızlı Göz Hareketi'nin kısaltması olan REM olarak da bilinen aktif fazın, yoğun beyin aktivitesi tarafından üretildiği düşünülmektedir. Bu, uykuya daldıktan yaklaşık 60-90 dakika sonra gerçekleşir, ancak uyku döngüler halinde çalışır, bu nedenle REM, derin uyku ile de değişecektir. Yine de, bebeklerimizin vücutlarının istem dışı hareketleri olarak büyük olasılıkla gülümsediğini, yüzünü buruşturduğunu veya bacaklarını gerdiğini tam olarak REM uykusu sırasında göreceğiz.

Cevap olarak gülümseyerek

Konuşamadıkları için hem gülümsemek hem de ağlamak bebeğin temel iletişim aracıdır. Bu, en azından doğumdan sonraki ilk anları için geçerlidir. Bununla birlikte, diğer ayrı araştırma setlerinin, bebeklerin doğduktan günler hatta saatler sonra zaten sosyal varlıklar olduklarını kanıtlamayı başardığını da unutmamalısınız .

Bu nedenle gülümsemeleri, yanaklarını okşamak veya tekrar temiz hissetmek gibi olumlu duygulara veya yatıştırıcı hislere de bir yanıt olabilir. Sesler, aromalar ve tatlar gibi hoş anılar da bir bebekte gülümsemeyi tetikleyebilir.

Yeni doğanlar rüya görmezler ama hafızaları vardır.

Ve mışıl mışıl uyuyan bir bebeğe baktığımızda, genellikle onun gülümsemesini de görürüz, öyle görünse bile, bu onların mutlaka rüya gördükleri anlamına gelmez. Aslında, bu  pek mümkün değildir , çünkü yeni doğmuş bir bebek henüz hatırlamak için yeterli deneyime sahip değildir, hayal etme kapasitesine de sahip değildir ve beyinleri hala bu kapasiteleri kazanmak için büyüyor.

Yaşamın ilk haftalarında uyumak, bebeklerin beyinlerini geliştirmelerine, bilgileri işlemelerine ve anne karnında şekillenmeye başlayan hafızayı pekiştirmelerine yardımcı olmak gibi çok özel işlevlere sahiptir. İkincisi, aslında, bebeklerin doğduktan birkaç saat sonra annelerinin veya babalarının sesini nasıl tanıdıklarını gözlemleyerek kanıtlanabilir .

Her neyse, bu gülümsemelerin ardındaki motivasyonun, onları ilk kez bebeğinizde gördüğünüzde hissettiğiniz duygunun yerini asla alamayacağını çok iyi biliyoruz. Yeni doğan bebeklerinizin gülümsediği fotoğrafları var mı? Bunları bizimle paylaşmaktan ve yorumları hassasiyetle doldurmaktan çekinmeyin.

Kaynak: https://brightside.me/wonder-curiosities/why-newborns-smile-when-theyre-sound-asleep-802943/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber