Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Stratosfer, atmosferin ikinci tabakası ve ozon tabakasının oluştuğu ve uçakların uçtuğu yerdir.
Stratosferdeki sıcaklıklar, troposferdeki sıcaklıklarla terstir, yani irtifa ile yükselirler.
Uçakların stratosferde uçmalarının nedeni, bunu yapmanın yakıt tüketimi için en verimli yol olmasıdır.
Uçaklar, atmosferin stratosfer adı verilen ikinci katmanında uçar . Bu katman, troposferin üstüne ve mezosferin altına yerleştirilir. Katman, sıcaklıkta tabakalı olduğu için adını aldı. Bu, daha sıcak katmanların daha yüksek olduğu ve daha soğuk katmanların gezegenimize daha yakın olduğu anlamına gelir.
Sıcaklığın yükseklikle artmasının nedeni ozon tabakasından kaynaklanmaktadır . Güneşin ultraviyole radyasyonunu emer. Bu, stratosferi, insanların yaşadığı katman olan troposferin zıttı yapar. Bu katmanda, biz yükseldikçe sıcaklık düşer.
Stratosfer
Stratosfer, tropopoz adı verilen bir katmanla troposferden ayrılır. Bu, sıcaklık inversiyonunun gerçekleşmeye başladığı yerdir . Stratosferin yüksekliği, gezegenin parçasına bağlı olarak değişir. Ekvator yakınında 66.000 fit yüksekliğinde olabilir, ancak kutuplara yaklaştığımızda önemli ölçüde düşer. Orada, stratosfer sadece 23.000 fit yükseklikte başlar.
Stratosferdeki sıcaklıklar büyük ölçüde değişir, ancak her zaman gezegenimizin yüzeyinden çok daha soğuktur. Tropopoza yakın sıcaklık her zaman -51°C civarındadır ve mezosfere yaklaştığımızda -15°C civarında yükselir . Ancak bu katmandaki sıcaklıkların içinde bulunduğumuz mevsime göre büyük farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Kış aylarında aşırı derecede düşebilir. Stratosferde esen rüzgarlar, troposferdekilerden çok daha güçlüdür. Saatte 130 mil hıza ulaşabilirler.
Ozon Tabakası
Stratosfer, ozon tabakasını bulabileceğimiz atmosfer tabakasıdır . Ozon tabakası, moleküler oksijenin Güneş'ten gelen son derece yüksek miktarda enerjiyi emmesiyle oluşur. Bu, 240 nanometreden daha kısa dalga boylarında gerçekleşir. Oksijen molekülleri bölündüğünde, moleküler oksijenle birleşen ve daha sonra ozon oluşturan radikaller üretirler.
Ozon moleküler oksijenden daha hızlı fotolize olur. Ayrıca dalga boylarında daha yoğun güneş emisyonu nedeniyle daha güçlü bir absorpsiyona sahiptir. Ozon tabakası aynı zamanda ozon kalkanı olarak da bilinir ve Güneş'ten gelen ultraviyole radyasyonun çoğunu emer. Coğrafi konuma bağlı olarak değişmekle birlikte , ozon tabakasını esas olarak stratosferin alt kısımlarında buluyoruz .
Stratosferdeki Uçak
Ticari havayollarının çoğu, stratosferin alt kısımlarını oluşturan 30.000 ila 39.000 fit arasındaki yüksekliklerde uçar. Bu parçalar seçilir çünkü içlerinden uçmak yakıt tüketimi için en uygunudur . Düşük hava yoğunluğu ile birlikte düşük sıcaklıklar bundan sorumludur. Uçakların daha hızlı uçmasını sağlarken aynı zamanda gerekli kaldırmayı da sağlarlar.
Tropopoz ve stratosferdeki sabit sıcaklık nedeniyle, orada türbülans oluşma olasılığı daha düşüktür. Ticari uçuşlarda bir yere uçtuğumuzda meydana gelen türbülansa , yerel rüzgar kesmeleri ve jet akımında meydana gelen küçük değişiklikler neden olur. Ancak, gök gürültülü fırtınaların tehlikeleri bu bölgelerde daha güçlü türbülansa neden olabilir