Tarihte İz Bırakan Kadınlar

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Kadınların uzun bir özgürleşme geçmişi var ve bugünlerde bile toplam cinsiyet eşitliği henüz gelmedi. Ancak eski zamanlarda işler oldukça farklıydı. Antik Roma, Yunanistan, Mısır, Hindistan ve Çin'deki kadınların tamamen farkında olmadığımız pek çok hakları, sınırlamaları, hobileri ve alışkanlıkları vardı.

1. Romalı kızların kendi Barbie versiyonları vardı.

Antik Roma'da kızlar sadece 12 yaşındayken evlenirlerdi. Çocuklukları uzun sürmemiş olsa da yine de oyuncaklarla oynarlardı. 19. yüzyılın sonunda keşfedildiği gibi bunlardan biri tahta bir oyuncak bebekti . Crepereia Tryphaena adlı bir kıza ait bir lahitte bulundu ve 2. yüzyılda Roma'da yaşadı. Gördüğümüz gibi, modern Barbie'mizle bazı benzerlikleri var. Bununla birlikte, yuvarlak bir göbeği ve geniş kalçaları olan modern bir Barbie'nin ideal boyutlarından yoksundur. Lahitte ayrıca bebeği giydirmek için giysi dolu küçük bir kutu bulundu.

2. Eski Mısır kadınları tahtı miras alma konusunda eşit haklara sahipti.

Mısır, diğer birçok eski krallıktan çok daha demokratikti. Bunun ana kanıtı, cinsiyetine rağmen, hükümdarın herhangi bir çocuğunun tahtı miras alabilmesiydi . Erkeklerin ve kadınların hakları neredeyse eşitti ve o zamanlar pek yaygın değildi. Dahası, eski Mısır'da aile çizgisi babanın değil anne tarafından çizildi. Bu, annenin bilinmesi durumunda kalıtımın kanıtlanabileceği inancında kök saldı (çünkü babalar için DNA testleri o zamanlar mevcut değildi).

3. Yunan kadınları boşanma hakkına sahipti.

Antik Yunanistan'da kadınlar vatandaş olarak görülmese ve hak ve özgürlükleri çok kısıtlı olsa da, boşanma prosedürü oldukça adildi . Bir kadın kocasından boşanmak isterse, onun adına anlaşma yapması için bir erkek temsilciye ihtiyacı vardı. Ancak, bir adam boşanmak isterse, tek yapması gereken karısını evinden atmaktı.

4. Mısırlı kadınlar yüksek dini konumlara sahip olabilirler.

Bir kadının dini hayata ciddi şekilde dahil olması hiçbir zaman yaygın değildi. Ancak, eski Mısır bir istisnaydı . Mısır'daki kadınlar, farklı tanrılar ile ilişkilendirilen "Tanrı'nın Karısı" konumunu taşıyabilirdi. Ama en önemli pozisyon "Tanrı'nın Amun'un Karısı" idi. Bu, törenlerde baş rahibe yardım edecek ve tanrının heykeline yönelecek bir kadına (başlangıçta herhangi bir sınıftan ancak daha sonra üst sınıftan) verilen onursal bir unvandı. Ayrıca, kadınların ev hanımı olması yaygın değildi ve toplumla kaynaşıyorlardı. Kadınların profesyonel müzisyenler, dansçılar ve parti konukları olarak tasvir edildiği çeşitli eserler var.

5. Romalı kadınlar eğitildi.

Antik Roma'da kadınların eğitimi oldukça tartışmalı bir soruydu. Çoğu kıza okulda okuma ve yazmanın temelleri öğretildi. Bununla birlikte, bazı aileler kızlarının daha geniş bir bilgi edinmesini istedi ve bu nedenle ileri gramer ve Yunanca dersleri için özel öğretmenler tuttular. Bunun nedeni, bir kızı okur yazar ve kocasına ilginç bir arkadaş yapmak, böylece onu daha etkili kılmaktı.

6. Yunan kadınları "vale" oynadı.

Yunanistan'daki kadınlar farklı oyunlar oynamaktan keyif alıyorlardı ve aralarında modern "jack" lere benzeyen "knucklebone" (astragalos) adlı bir oyun da vardı. Oyun, "parmak eklemlerini" havaya fırlatmayı ve düştüklerinde bir elde mümkün olduğunca çok sayıda yakalamayı içeriyordu. "Knucklebones", koyun veya keçilerin ayak bileği kemikleriydi veya fildişi, bronz veya pişmiş topraktan yapılmış modellerdi.

7. Romalı kızlar bikini giyiyordu.

Sicilya'da bulunan MS 4. yüzyıldan kalma bu mozaikte resmedildiği gibi, Romalı kızlar modern bir bikiniye gerçekten benzeyen bir şeyler giyerlerdi . Ve çok şık görünüyor! Antik Romalıların bu kadar ilerici olması şaşırtıcı.

8. Romalı kadınlar oldukça atletikti.

Aynı mozaik, Romalı kadınların da spora meraklı olduğunu gösteriyor . Modern halterlerin bu prototipi gerçekten etkileyici görünüyor. Antik Roma'da, kadınların birçok eğlence etkinliği ve zengin bir sosyal yaşamı vardı.

9. Çinli bir kadın çok konuşursa kocası tarafından terk edilebilir.

Eski Çin'de, bir kadının neredeyse hiçbir hakkı yoktu ve kocasının malı olduğu düşünülüyordu. Evlilikler profesyonel çöpçatanlar tarafından ayarlandı ve bir kadın genellikle kocasıyla ilk kez düğün sırasında tanışırdı. Geleneksel bir düğünde, damadın ebeveynleri genellikle otururlardı ve gelin kırmızı bir elbise ve mavi bir başlık giyer ve kayınvalidesine çay ikram ederdi. Damat önünde "X" oluşturan bir kuşak taktı. Bununla birlikte, bir erkeğin boşanma nedenleri oldukça genişti: oğul sahibi olmama, sadakatsizliğin kanıtı, kocanın ebeveynlerine dindarlık eksikliği, hırsızlık, öldürücü veya bulaşıcı bir hastalığa yakalanma, kıskançlık ve çok fazla konuşma.

10. Hintli kadınlar kocalarını seçmekte özgürdü.

Bu çok ilginç. Hindistan'da günümüzde bile görücü usulü evlilikler oldukça yaygındır. Ancak eski zamanlarda bir kadın bir erkeğe eşitti . Sadece kocasını seçme değil, istediği zaman evlenme hakkına sahipti. Hintli kadınlar da iyi bir eğitim aldı ve inisiyasyona girip Vedaları incelemelerine izin verildi.

Kaynak

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak