Rüya Yorumu Gerçek mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Rüyalar yorumlanabilir. Allah'ın bahşettiği bir yetenektir. Herkes rüya yorumlayamaz. Akıl ve mantık bunun için yeterli değildir. İyi tavsiyelerde bulunabilecek merhametli bir kişiye bir rüya anlatılmalıdır. Doğru yorumlayamayanlara söylenmemelidir. Bir hadis-i şerifte Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Rüya gören, kendisine sakladıkça rüya gerçek olmaz. Açıklanırsa gerçek olur. O halde rüyalarınızı ancak aklı başında, sizi seven ve size öğüt verebilecek kişilere anlatın.” (Tirmizi ile ilgili)

İmam Malik'e "Herkes rüya tabir edebilir mi?" diye sorulduğunda, "Peygamberlik hafife alınır mı?" diye cevap vermiştir. (Yani bu kadar ciddiyetsiz bir konu mu? ) Ve ekledi: “Tercüman her zaman iyi şeyler söylemeli. İyi şeyler görürlerse, iyi şeyler söylemeliler. Kötü şeyler görürlerse sussunlar.”

“Kötü şeyler görseler bile yine de iyi yorumlasınlar mı?” diye soruldu. “Hayır, rüyalar nübüvvettendir, nübüvvet hafife alınacak bir şey değildir” cevabını verdi.

Rüyalar esas olarak ikiye ayrılır

Birinci kısım: Doğru ve adil olanlar. Bu tür rüyalar gerçek dünyada gerçekleşir. Bunlar, peygamberlerin ve onların gerçek dindar takipçilerinin gördüğü rüyalardır. Bazen dindar olmayan erkeklerin de böyle hayalleri olabilir.

Bu tür rüyalar üçe ayrılır:

1- Herhangi bir yoruma ihtiyaç duymayanlar çok net olduğu için gerçekleşir. İbrahim Peygamber'in rüyası gibi.
2- Kısmi yorum gerektirir. Yusuf Peygamber'in rüyası gibi.
3- Kapsamlı bir yorum gerektirir. Mısır hükümdarının gördüğü rüya gibi.

İkinci bölüm: "Adğas" denilen bazı karmaşık ve anlamsız rüyalar. Bu rüyalar da birkaç alt bölüme ayrılmıştır.

a- Şeytan rüya görenle oynar ve onu üzer. Örneğin kişi rüyasında kafasının kesildiğini görür ve başın arkasından koşar. Ya da tehlikeli bir duruma düştüğünü görür ve onu kurtarmaya kimse gelmez.

b- Rüyada meleklerin kendisine haram iş yapmasına izin verdiğini veya harama teşvik ettiğini görür. Bu tür olaylar mantıksız ve imkansızdır.

c- Kişi uyanıkken bahsettiği bir şeyi rüyasında görür veya bir şeyin gerçekleşmesini ister veya normal hayatta alışkanlık olarak edindiği bir şey.

Böylece, görünüşe göre rüyalar üç türdür:

a- Allah'ın bir müjdesi olan ilâhî rüyalar.
b- Günlük hayatta aklı meşgul eden her şey
rüyayı etkileyebilir. c- Rüyayı göreni şeytanın korkuttuğu rüya. Buna şeytani rüya denir

Bir Müslüman kötü bir rüya görürse ne yapması gerekir?
Şeytanın şerrinden üç defa Allah'a sığınır. "Allah'ım, senin rahmetinden mahrum olan şeytanın şerrinden sana sığınırım" buyurur. Bunu asla kimseye söylemez.

Müslüman, güzel bir rüya gördüğünde Allah'a şükreder. Sevinir ve bunu bir müjde olarak kabul eder. Sevmediğine değil sevdiğine söyler.

Editörün Bağlantısı

Bu rüyayı nasıl yorumlayabilirsiniz?

İslam üzerine sorular

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak