Nazar Gerçek mi ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Parapsikolojide psikokinezi olarak adlandırılan nazar, birine yapılan bir tür büyüdür. Çoğu durumda, gözlerimizi birinden veya bir şeyden alamıyoruz. Gözler, beynin gücünden veya ruhsal işlevlerden yararlanmada en kolay ve en etkili araçtır. Bilim adamlarının da kabul ettiği gibi, gözler aracılığıyla bir çeşit hipnoz yapılır. Yılan bu şekilde bir fare, kuş veya diğer avları yakalar. Gözlerinden yolladığı zehirli ışınlarla beyin fonksiyonlarını bozar ve sonunda çaresiz av, yılanın gözüne yakalanmanın bedelini canıyla öder.

Ve aynı şey insan için de geçerlidir. Bir insan başka bir erkeği gözüyle etkileyebilir. Bazı insanların bu yeteneğe diğerlerinden daha fazla sahip olması, gözlerinin daha şeffaf olmasıyla ilgili bir şey olsa gerek. İnsan, özellikle kıskançlık veya kötü niyetle baktığı zaman, eşyaya veya insanlara daha çabuk zarar verebilir. Bu sebeple bir şeye ısrarla bakan kişiye, Allah ne dilerse olur anlamında Maaşallah veya Allah senden razı olsun anlamında Barakallah demesi tavsiye edilir.

Konuyla ilgili hadisler nazarın doğruluğunu teyit etmekte ve buna karşı alınması gereken tedbirlere işaret etmektedir. Nazarın hurafe olduğuna dair bazı kimselerin zannın aksine, bu haktır ve dinde mevcuttur. Buhârî, Müslim ve Ebû Dâvud'da İbn Abbas'tan rivayet ettikleri hadîslere göre Peygamber şöyle buyurmuştur:

"Nazarın etkisi bir gerçektir, kaderden önce bir şey olsaydı, nazarın etkisi olurdu..." Yine Hz. Peygamberimizin 'Nazardan Allah'a sığının, bu gerçekten bir gerçektir. Ayrıca Buhârî, Müslim ve Ebû Davud'da Ebû Hüreyre, Peygamber'in şöyle buyurduğunu nakletmektedir: Nazarın tesiri bir gerçektir. (2)

Hz. Âişe'nin Ebû Davud'da rivayet ettiği bir hadiste, nazar olan ve nazardan etkilenenlerin alması gereken tedbirlerden bahsedilmektedir. Nazarı olana abdest alması emredilir ve nazardan etkilenen bu su ile yıkanır. Ayrıca Kalem Sûresi 51. ve 52. âyetlerinin de nazara şifalı olduğu söylenmektedir.

Nazardan korunmanın en iyi yolu, dua etmek ve Hz. Âişe'nin rivayet ettiği hadislere uygun hareket etmektir. Mavi cam göz, öküz boynuzu, at nalı, sarımsak vb. gibi hurafelere itibar edilmemelidir. Bunların hepsi İslam'da yasaklanmıştır.

(1) Müslim, Salam 42, (2188); Tirmizi, Tibb 19, (2063).
(2) Buhari, Tibb 36, Libas 86; Müslim, Selam 41, (2187); Ebu Davud, Tıbb 15, (3879).
(3) Ebu Davud, Tıbb 15, (3880).

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber