Gezegenlerin Konumları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Güneş sisteminin bir resmi olmadan herhangi bir fen sınıfı eksik görünecektir. Güneş her zaman merkezdedir, sekiz gezegen (benim gibi, Plüton'u biraz fazla seviyorsanız dokuz) onun etrafında döner, ardından Kuiper kuşağı gelir ve bunların tümü esrarengiz Oort Bulutu içinde bulunur. Zenginliklerini görebilir ve Büyük Öte'nin ihtişamına - derin uzayın engin karanlığına - hayret edebiliriz.

Tek şey… bu resimlerin hepsi yanlış. Seni hayal kırıklığına uğrattığım ya da çocukluk hayallerini yıktığım için üzgünüm.

Gezegenlerin konumlarının yanlış olduğunu veya asteroit kuşağının İlluminati tarafından yayılan bir komplo olduğunu iddia etmiyorum . Bu sınıf diyagramlarının içeriği tartışmaya açık değil, ancak sorunlu olan, Güneş Sistemi'nin en önemli özelliğini - içindeki tüm alanı - görmezden gelmeleridir. Kafası karışmış? Güneş Sisteminde bir gezintiye çıkalım ve onun gerçekte ne kadar geniş olduğunu anlamaya çalışalım.

Önce iç gezegenlerle başlayalım. Güneş'e çok yakınlar, bu yüzden aralarındaki mesafelerde olağanüstü dramatik bir şey yok. Ancak dramatik olan, küçük boyutlarıdır. Güneş'in çapı ölçek olarak 30 cm'ye (bir cetvelin ortalama uzunluğu) düşürülürse, Merkür 1 mm genişliğinde, Venüs 2,6 mm, Dünya 2,7 mm genişliğinde ve Mars sadece 1,4 mm genişliğinde olacaktır. İç gezegenler, bir A4 defter kağıdı Sun ile karşılaştırıldığında temelde bir periyot boyutundadır!

Yolculuk Mars için Jüpiter ise 3 kez uzun Mars'a Güneş'ten yolculuğa kadar. Elbette, aralarında asteroit kuşağı var, ancak bu, düşündüğünüz kadar asteroitlerle dolu değil . Aslına bakarsanız, tüm asteroitleri bir araya toplarsanız , Ay'ın kütlesinin sadece %4'ünü oluştururlar . Başka bir deyişle, en sevdiğiniz bilim kurgu uzay aracının asteroitler tarafından parçalara ayrılması konusunda endişelenmeyin - etraflarında çok fazla boş alan var!

Jüpiter , tüm iç gezegenlerden önemli ölçüde daha büyüktür, ancak Güneş, Güneş'ten 5. gezegen olan Jüpiter'den yaklaşık 10 kat daha büyüktür.

Yolculuğumuzdaki bir sonraki büyük ve güzel gezegen Satürn ! Bu, Jüpiter'e çok benzeyen başka bir gaz devidir ve Güneş'ten yaklaşık 12 kat daha küçüktür. Satürn'den uzaklaştıkça, dikkatimizi çeken neredeyse hiçbir şey yok. Görüyorsunuz, insanlar evrenin çoğunluğunu ve güneş sistemimizi tanımlayan boşluğun ölçeğini anlayacak şekilde evrimleşmedi. Bir nokta gördüğümüzde hemen başka bir nokta ararız çünkü aradaki her şey bizim için önemsizdir. Ancak içinde yaşadığımız evren bizim dar zihniyetlerimize uyum sağlamak için yaratılmadı.

Sonunda Uranüs'e ulaşıyoruz , ancak yolculuğumuzun sonuna yaklaştığımızı düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Uranüs aslında Güneş ve Plüton arasındaki orta nokta civarında bir 
Neptün çok uzakta. Yani gerçekten çok uzak. Jüpiter'den Neptün'e  olan mesafe, Dünya'dan Jüpiter'e olan mesafeden 5 kat daha uzundur. Bu noktada, muhtemelen evrenin neredeyse tamamen Hiçten oluştuğunu fark ediyorsunuz. Teknik olarak, %99,999999999999999999999958 hiçbir şey ama Hiçbir şey.tamamlamak
Sonunda Plüton'a ulaşıyoruz . Belki bazı insanların neden artık onu bir gezegen olarak görmediğini anlayabilirsiniz. Adil olmak gerekirse, gerçekten uzak -  Dünya'dan, Dünya'nın Güneş'ten olduğundan 40 kat daha uzakta. Jüpiter bu ifadeyi bitiren dönem kadar büyük olsaydı, Plüton hala 10 metre uzakta olurdu ! Sadece bu değil, Plüton da küçüktür - kesin olmak gerekirse, Merkür'ün yarısından daha az.sw0ed
Oldukça yorucu bir yolculuk, sence de öyle değil mi? Ay'ın tek bir piksel boyutunda olduğu, ölçeklendirmek için Güneş Sistemi'nin bir haritası oluşturulsaydı, Güneş'ten Plüton'a kadar tüm uzunluğu kapsamak için yan yana tutulan 1.256 bilgisayar ekranı gerekirdi. Basılıysa, bu harita 145 metre uzunluğunda (475 ft),  yani yaklaşık 1.5 futbol sahası büyüklüğünde olacaktır.

Beklemek! Buna inanmayabilirsin, ama henüz işimiz bitmedi! Hâlâ gezinmek için Kuiper kuşağımız var ve hâlâ Oort bulutuna ulaşmamız gerekiyor. Elbette o kadar uzakta olamaz, değil mi?
Şimdiye kadar yapılmış en hızlı uzay aracı, kısa süre önce Plüton'un inanılmaz yüksek çözünürlüklü görüntülerini geri gönderen Yeni Ufuklar'dır. Yeni Ufuklar'ın 58.536 km/sa (36.372 mil/sa) hızla Plüton'a ulaşması 9 yıl 9 ay sürdü.
Plüton'un ötesinde aynı hızda seyahat etmeye devam etseydik, 10.000 yıl sonra Oort bulutuna ulaşacaktık – ve bunu söylediğim için çok üzgünüm.

Aynen. Oort Bulutu GERÇEKTEN uzak. Güneş'ten Plüton'a olan uzaklık , Güneş Sistemi'nden çıkış yolunun sadece 1/50.000'i kadardır . Plüton gibi rastgele buzlu kayalar ve potansiyel kuyruklu yıldızlar dışında neredeyse hiçbir şey olmadığı için , Plüton'un ötesine seyahat etmek en hafif tabirle 'olaysız'.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak