Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Doğal afetlerin ana nedenleri tektonik kaymalar, ay faaliyetleri, ormansızlaşma, toprak erozyonu, hava basıncı, okyanus akıntıları, kirlilik, küresel ısınma, madencilik, sismik dalgalar vb. Tarımsal uygulamalar, madencilik, ormansızlaşma vb. heyelanlara neden olabilir. . Bitkiler ve hayvanlar da orman yangınlarından zarar görebilir.
Bir felaket olduğunda, şaşkına dönebilir ve anlamakta zorlanabilirsiniz. Bu nasıl olabilir? Tanrı'nın mı yoksa doğanın bir eylemi miydi? Gelişmekte olan bir ülkedeki bir deprem neden gelişmiş bir ülkedeki depremden daha yıkıcıdır?
Yine de, felaketler ortaya çıktığında tepki vermek bir şeydir. İlk etapta nasıl olduklarını anlamak başka bir şeydir. Afetler için yaygın olarak üç neden sınıflandırması kullanırız:
Doğal. Örnekler depremler, seller ve tsunamilerdir
İnsan Yapımı Kimyasal dökülmeler, kirlilik, toprak kaymaları (kötü tarım uygulamaları veya zayıf altyapı kararları nedeniyle) veya nükleer serpinti
Karmaşık. Yukarıdakilerden herhangi birinin kombinasyonu
Kendi başlarına depremler, seller, toprak kaymaları ve diğer felaketler yıkıcı derecede yıkıcı olabilir. Ancak ekonomik, çevresel ve sosyal faktörlerle birleştiğinde tahribat çoğalmakta veya azalmaktadır.
Bir afetin bir nüfus kesimi üzerindeki etkilerini artırabilecek veya azaltabilecek birkaç faktör vardır:
Yoksulluk _ Genellikle, yoksulluk ne kadar büyükse, bir felaketin etkisi o kadar zor olur.
Artan nüfus yoğunluğu . Genel olarak, bir afet olayının merkez üssündeki nüfus ne kadar yüksek olursa, o afet üzerindeki etki o kadar büyük olur. İnsan hayatı kaybı ve yaralanmaları afet şiddetinin en önemli belirleyicilerinden biridir.
Hızlı kentleşme . Yetersiz planlama ve güvenli altyapının sağlanması, afetlerin ciddiyetini ağırlaştıran bir faktör olabilir. Örneğin, kentleşme alanlarındaki hızlı bina inşaatı, iyi bina uygulamalarının önünü kesebilir.
Çevresel bozulma Bir su havzası alanından ağaçların ve orman örtüsünün kaldırılması, yağmurun toprağa ve akifere emilim kabiliyetini ortadan kaldırarak tropik bir fırtınadan sonra daha büyük hacimlerde yüzey akışına neden olabilir.
Yaygın afetler için farkındalık veya hazırlık eksikliği
Savaş ve iç çekişme .
Sosyo/politik sorunlar .