BAYKUŞUN ÖTMESİ ÖLÜM HABERCİSİMİDİR?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

 Bir adamın birini öldürdüğü ve sonra Allah'ın onu baykuşa çevirdiği söylenir. Bu doğru mu? Kuran'da geçiyor mu? Olayı tam olarak hatırlamıyorum ama.
- Bir programda baykuşların uğursuzluğu sorulmuştur. Dedi ki baykuş uğursuz değil”; ölüm Allah'tandır; sadece bir habercisidir.” Gerçekten habercisi mi?

Ekleyen Editör (editör) 10:39 - Per, 21/01/2021

- Ölen kişinin baykuş olması , Cahiliye dönemine ait bir hurafedir. (bkz. Şehristani, s. 654; Alusi, M. Shukri, II, 199)

Peygamber (s.a.v.) de bunun batıl bir inanç olduğunu belirtmektedir . (bk. Buhari, Tibb 19, 43-45, 54; Müslim, Selam 102, 107, 110, 114, 116; Davudoğlu, A, Sahih Müslim Tercüme ve Tefsir, IX, 668)

- Baykuşun ölümün habercisi olduğu anlayışı da yanlıştır.

Baykuş, karga, horoz gibi hayvanların seslerinin uğursuz sayılması fikri İslam'da açıkça reddedilmektedir. Nitekim Peygamber (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır:

 “ İslam'da teşem (muhteşem ve uğursuzluk getiren bir şey hakkında) yoktur. ( Buhari, Tıbb, 54 )

Güvercin, karga, baykuş, ibibik gibi kuşların uçuşlarından bazı haberlerin uğursuzlukla ilgili olarak çıkarılması anlayışı çok eskilere dayanmaktadır; Babilliler ve Mısırlılar gibi Yahudilerde ve Hıristiyanlarda da vardı.

Cahiliye Arapları, kuşların yanı sıra bazı özelliklere sahip insanları ve kulakları yırtık, boynuzları kırık hayvanları ve bazı sesleri uğursuz saymışlardır.  

Peygamber (asm), hastalığın kendiliğinden yayılmadığını, kuşun uçtuğunda uğursuzluğun olmadığını, Sefer ayında veya baykuşun öttüğü zaman uğursuzluğun aranamayacağını bildirmektedir (Buhari, Tıbb, 54; Müslim, Selam, 102) . Ayrıca İslam'da uğursuzluk anlayışının olmadığını ve her zaman iyimser ifadelerin kullanılması gerektiğini (Buhârî, Tıbb, 44, 54) belirtmekte ve şirk'in kötü manada şirk sayıldığını ısrarla vurgulamaktadır. kuşun uçuşundan gelecekle ilgili şeyler (Ebu Davud, Tıbb, 24; Tirmizî, Sıyar, 47) .

Bir başka rivayette Peygamberimiz, “ Kötü talihin anlayışından dolayı bir işi yapmaktan vazgeçen kimse şirke düşer ” buyurmuştur . Bunun kefaretinin ne olduğu sorulduğunda, şu tavsiyede bulundu:

"Ey Allah'ım! Senin iyiliğinden başka hayır, takdirinden başka takdir yoktur ve Senden başka ilah yoktur.” (Müsned, II, 220)

İbnü'l-Esir, konuyla ilgili rivayetleri değerlendirerek, uğursuzluk algısını şirk olarak kabul edilmesini , onu yapanların bazı amellerle fayda göreceklerine ve kendilerine zarar verecek zararları gidereceklerine olan inancına bağlar . ( en -Nihaye, III, 152 )

İslam üzerine sorular

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak