Maupassant Tarzı Hikaye Örnekleri

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

De Maupassant, Realist gelenekle özdeşleşmeyi tercih etse de, genellikle bir Natüralist olarak sınıflandırılır. Bu tanımlamalar arasındaki fark çok azdır; her ikisi de orta veya alt sınıf karakterlerin günlük yaşamlarına odaklanır. Natüralizm , umutsuz koşulların insan davranışı ve nihai sonuçları üzerindeki kaçınılmaz sonuçlarına daha fazla vurgu yapar.

Guy de Maupassant'ın kurgusu, fahişeleri ve kibar Fransız toplumunun kenarlarındaki diğer karakterleri sıklıkla ön plana çıkaran talihsiz karakterlerin sorunlarının ve umutsuz eylemlerinin gerçekçi hesaplarıyla karakterize edilir. Denizcilik mesleklerine olan ilgisi ve savaştaki deneyimleri genellikle kurgusunun ayarlarına yansır. Maupassant'ın üst sınıf bireyleri temsil etmek için yarattığı kurgusal karakterler, genellikle açgözlülük ve fırsatçı davranışların satirik hikayeleridir.

Entrikalarının arkasındaki itici güç, insanları kaçınılmaz sonuçlara iten kader veya kontrol edilemeyen koşullar olma eğilimindedir.

Maupassant'ın Tarzından Örnekler
Maupassant'ın daha bilinen hikayelerinden birkaçındaki üslubuna ilişkin bazı örneklere bakalım.

''Boule de Suif''
De Maupassant'ın yazar olarak tanınmasını sağlayan ilk eser, 1880'de "Boule de Suif" adlı kısa öyküsüydü; kelimenin tam anlamıyla "Yağ Topu" olarak çevrildi, ancak genellikle İngilizce'de "Dumpling" olarak adlandırıldı . Bu hikaye onu ünlü yapan birçok özelliğe sahiptir.

Boule de Suif için 1907 illüstrasyonu
İki ana karakter Maupassant'ın kurgusundaki ortak türleri temsil eder: fahişeler ve askerler. Başlık karakteri, Prusya işgalinden kaçmak için bir grup daha 'sağlam vatandaş' ile seyahat eden bir fahişedir. Bir Alman askeri, tüm grubu bir handa alıkoyar ve Dumpling onunla bir gece geçirmeyi kabul edene kadar onları orada tutar.

Hikayenin kilit unsuru, Dumpling ve diğer yolcular arasındaki davranış dinamiğidir. Bu dışsal model, üst sınıf vatandaşlar (ve iki rahibe), kadınlara yönelik davranışlarını, o anki amaca uygun olduğu için değiştirir. De Maupassant, Fransız toplumunun sahte vatanseverliğini ve sığ değerlerini hicvederken, baş karakterin hayattaki kaderine rağmen ahlaki güce ve vatan sevgisine sahip olduğunu bize gösteriyor. Alt sınıfın kötü durumu ve koşulların davranış üzerindeki etkisi Maupassant için ortak bir temadır.

Üçüncü şahıs anlatıcının tonu, tüm 'erdemli' yolcular ve Alman askeri hakkında biraz alaycı ve Dumpling'e sempati duyuyor. Ayrıca, Dumpling'in içsel düşüncelerini ve duygularını tanımlayan satırlarda özellikle belirgin olan bir endişe alt tonu vardır, örneğin: "Önce fedakarlık yapan, sonra onu bir kurban olarak reddeden bu erdemli yaratıkların küçümsemesinde kendini yutkundu. işe yaramaz ve kirli bir şey.''

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber