Geçtiğimiz hafta Bartın ilimizin Amasra ilçesinde yaşanan elim maden kazası hepimizi yasa boğdu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. Umarım bu kaza son olur.
Kazayla ilgili haber ve görüntülere baktığımızda ihmâl ihtimali beliriyor. Havalandırma sistemindeki yanlışlık iddiaları, gaz ölçümü yapılmasından sorumlu personel eksikliği iddiaları, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinde eksiklik iddiaları… Son kırk yılda ülkemizde 12 maden kazası yaşandığı dikkate alındığında bir ihmaller zinciri var gibi…
Ne desek boş. Giden canlar geri gelmiyor. Bize düşen, bu tür kazalardan ders çıkarıp bir daha tekrarlanmamasını sağlamak olmalıdır. Elim kazada en büyük ihmâl denetim eksikliğidir. Denetim konusunu biraz açalım.
Yönetimle denetim arasında sıkı bir ilişi vardır. Denetimin amacı eksik bulmak, cezalandırmak değildir. Denetimin esas amacı rehberliktir. Hasta, doktorun yazdığı ilaçları dozunda ve zamanında alarak tedaviyi uygular. Yönetici ve denetçi arasında hasta doktor ilişkisinde olduğu gibi bir ilişki vardır. Denetçinin görevi eksiklikleri tespit edip yöneticiye bir reçete sunmaktır. Eksikliklerini öğrenen yönetici gerekli önlemleri alarak işini mükemmelleştirecektir.
Denetlenmeyen bir iş yarımdır, eksiktir. İster kamuda ister özel sektörde yöneticileri denetimsiz bırakmamalı, yöneticinin iş ve işlemleri sıkı şekilde denetlenmelidir. Denetim eksikliği kaliteyi düşüreceği gibi yöneticilere de haksızlıktır. Eksikliklerini göremeyen yönetici kendini geliştiremez, rekabet gücü düşer, verimi azalır.
Esen kalın…
Serdar GÜNDÜZ
Liyakat-Sen Ağrı İl Temsilcisi