Tavuk Sahipleri İçin 50 İpucu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1. Yaygın Sorunların Üstesinden Gelmek

Kümes çevresindeki küçük bir alanı kışın kar ve buzdan uzak tutun, böylece tavuklarınız soğuk yüzünden büzüşüp saatlerce kasıntı bir şekilde durmazlar. Kuru alanlar tavuklarınızın biraz rahatlamasını sağlar böylece hayvanlarınızın sağlığı iyi yönde şekillenir.

2. Taze Bir Nefes

Tavuklarınızın gün boyunca, özellikle sıcaklıklar arttıkça temiz havaya erişebildiklerinden emin olun.

3. Canlı Su Kaynağı

Kış ayalarından soğukların neden olduğu donma suların içilmez hale gelmesine ve çok soğuk tüketilmesine vesile olur. Bu durumu ya su ısıtıcıları ile ya da sabahları taze su kaynakları oluşturarak çözmelisiniz. Bazı durumlarda ise kapları siyaha boyayarak güneşten faydalanılır.

4. Civciv Üniteniz

Civcivleriniz doğrudan ısı kaynağı altına toplanıyorlarsa, civciv üniteniz muhtemelen soğuktur. Isı lambasını ya da her neyse onu civcivlerinize yaklaştırmanız gerekir. Ortamın sıcaklığını arttırın.

5. Kümes İnşaatı

Kümesinizi inşa etmeden önce yırtıcılara karşı önlem alın bunun için alt tabanına tor ya da beton yapabilirsiniz.

6. Biyo Güvenlik

Kuşlarınızı her gün hastalık belirtileri açısından gözlemleyin ve hastalık veya ölüm olursa harekete geçmeye hazır olun. Hasta bir kuşu hemen diğer tavuklarınızdan ayırın

7. Haberler Ve Notlar

Tavukların önlerinde bulunan yemliği mide değildir. Asıl mide daha içeride taşlığın hemen üzeridir. Önlerinde bulunan develerde olduğu gibi bir depo alanıdır.

8. İlk Hafta Hayatta Kalma Rehberi

Kuru bir alandan oluşan bir kutu ya da bir alan 1,2 Gece lambası ya da tek bir büyük ampul yardımı ile ısına bilecek bir ortam civcivleriniz için birkaç gün idare edecek bir durum.

9. Yumurta Toplama Rutininiz
Günlük yumurtalarınızı toplayınız. 24 Saati geçen yumurtalar hem pislenir hem kümesinizde bu süreçte birkaç gurk tavuğu görme olasılığınız artar. Bunlar olsun istemiyorsanız her gün yumurtaları toplamalısınız.

10. Muhteşem Gübre
Tavuk dışkısı muhteşem bir karışım olabilir. Kümes altlığı olarak kullandığınız talaş saman ya da kavuz gibi maddelerle karışan tavuk dışkısı çok iyi ve besleyici bir madde haline gelir.

11. Kümes Hayvanlarına İlk Yardım
Tavuğun zor bir tüy dökümünden geçiyor, hasta oluyor ya da stresli duruyor ise onu sürünüzden ayırın ve incelemeye başlayın. Hastalığını teşhis edin ona göre çözümler üretin.

12. Soğuk Tavuklar
Yoğun soğuk havalarda hayvanlarınızın peltekleri ve açıkta kalan yetleri üşür onları bu şartlardan koruyabilmek için yapmanız gereken tek şey onları özel kremler ile ya da krem yerine geçebilecek zeytinyağı gibi koruyucu maddelerle çıplak yerlerini kaplayın.

13. Soğuk Hava İpuçları
Başka bir sorun soğuk havalarda yumurtaları sık sık toplayınız. Yumurtaların yüzde 75 kısmı su olduğundan hemen donarlar ve çatlarlar.

14. Kendiniz yetiştirmek İstiyorsunuz
Başarılı bir şekilde üretim yapabilmeniz için yapmanız gereken tek şey iyi bir makine almanız ve makine yanında iyi bir civciv büyütme ünitesine sahip olmanız yeterli olacaktır.

15. Kümes Temizliği
Zemin alanı için yaprak ve çam talaşı karışımı kullanın.

16. Kümes Güvenliği
Sürünüzü güvende tutmak için tavuk telinden daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Dış duvarlar için kaynaklı, galvanizli, 14 ayarlı tel çitlerle çevirin.

17. Yaşlı Tavuklar
Yaşlı tavuklar besinleri daha genç kuşlar kadar verimli bir şekilde işleyemez ve vücutları minerallerden yararlanamaz. Bu durumu çözebilmek için yaşlı hayvanlarınıza takviye kalsiyumlar sağlayınız.

18. En İyi Kümes Altlığı ya da Folluk
Talaş, rendelenmiş kâğıt ve işlenmemiş bir çimden yararlanabilirsiniz.

19. Daha İyi Yemlikler Oluşturun
Yeni inşa ettiğiniz kümesiniz için ya da var olan kümesiniz için yapmanız gereken tek şey küçüklü büyüklü hem kısa boylu tavuklarınız için hem büyük tavuklarınız için ayrı ayrı yemlikler oluşturun. Kümesinizin tek bir yönüne değil birkaç farklı noktaya yemlik koymanızı öneririm.

20. Tünekler
Soğuk iklimlerde, tünek sistemlerine yuvarlak kullanmayınız düz ahşapla yapabileceğiniz tünekler kullanmanız daha iyi olacaktır. Tavuklar tünekte dururken ayaklarını tüylerin arasına alarak ısıtırlar. Tünek yuvarlak olunca bacaklarını ısıtamayabilirler. Bu durum sıcak iklimlerde tam tersine olabilir.

21. Kümes Hayvanlarınıza Egzersiz
Yeşillikler ya da tavuklarınızın sevdiği yiyecekleri ulaşamayacakları daha doğrusu zor ulaşabilecekleri noktalara yerleştirin. Bu durumda gün içinde tavuklarınız yiyeceklere ulaşmak isteyecek ve kendilerine uğraşacak oynayacak bir alan oluşturmuş olacaklar. Bu durum onlar için oldukça sağlıklıdır.

22. Kümes Hayvanlarınızı Serin Tutun
Tavuklar çok sıcak zamanlarda oldukça su içme ihtiyacında bulunur, bu nedenle hava sıcaklıkları yüksek olduğunda, tavuklarınızın suyuna buz küpleri veya buz blokları atın. Aşırı sıcakta ayrıca sularına vitaminler minareller ekleyin.

23. Civciv
Bir civciv büyüme sürecinde yem değişimine ihtiyaç duyar bu süreçte yapmanız gereken yem firmaları ile görüşüp dönem dönem hangi yemleri yedirmeniz gerekli bunları öğrenmek olacaktır.

24. Kuşların Güvenliği
Tavukların yırtıcı gördüklerinde saklanabilecekleri ortamlar oluşturun. İçgüdüsel olarak kendilerini sakladıklarını düşünmeleri sağlayın. Bu durum onları stresten korur…

25. Yumurtanızın Lezzetini Arttırın.
Bunun için yapmanız gereken hayvanlara bazı bonus yiyecekler vermek olacaktır. Yeşillik gibi ya da canlı yemler falan.

26. Kuluçkadaki Yumurtalar
Bir yumurtayı beş dakikadan fazla kuluçka makinesinden (veya bir tavuğun altından) çıkarmayın. Bir yumurtayı her çıkardığınızda, potansiyel zarara maruz kalır: örneğin elinizdeki bakteriler ve değişen nem ve sıcaklık yumurtaya zarar verebilir.

27. İyi Bir Başlangıç İçin
Kümes folluklarınızda yumuşak talaş ya da saman kullanın…

28. Suluklar
Mümkün olduğunca sulukları kümesin dışında tutun. Tavuklar için nipel suluk sistemleri kullanın ne kadar az ıslaklık o kadar kuru bir ortam demek bu durum ise hayvan sağlığımızda çok önemli bir rol oynamaktadır.

29. Satış & Takas Konuşması
Her tavuğu satın almadan önce dikkatlice inceleyin. Kümesinize getireceğiniz bir hastalık yüzünden tüm sürünüzü kaybedebilirsiniz. Bunun için aldığınız hayvanları dezenfekten etmeden sürüye atmayın.

30. Kışa Hazırlık
En önemlisi sıcaklık kış ayalarında hayvanlarınızın veriminin düşmesini istemiyorsanız yapmanız gereken şey çok basit. Termostat sistemi kurarak kümeslerinizi 25 Derecenin altına düşürmemeniz olacaktır. Ayrıca kümesleri temizleyip kış için bir ortam hazırlamak iyi olacaktır.

31. Yaralı Tavuklar İçin Doğal Çözümler Arayın

Bir saldırı durumunda, yaralı tavuğu sıcak ve sessiz bir yere getirin ve hasarı değerlendirmek için biraz inceleyin. Eyer çözemeyeceğiniz bir durum ise veterineri arayın ve yaraları tuz çözeltisi ile olabildiğince temizleyin. Kan akıyorsa, kanamayı olabildiğince çabuk durdurmak için doğrudan yaraya bol miktarda mısır nişastası uygulayın.

32. Beslenme İhtiyacı
Kum, önemli bir kümes hayvanı tutma bileşenidir ve yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmelerine yardımcı olmak için civcivlerin diyetlerine dâhil etmelisiniz. (Tavukların dişleri yoktur, bu yüzden taşlıklarında yiyecekleri öğüten küçük taşlar ararlar.) Serbest gezinen kuşlar çevrelerinde kum bulabilirler, ancak kuluçka civcivleri için, yiyeceklerini sindirmelerine yardımcı olmak için ek kum eklemeniz sindirimleri için iyi olur.

33. Kayıp Yumurta Durumu
Tavuklar yumurta üretimini sürdürmek için en az 14 saat ışığa ihtiyacaç duyarlar. Gün uzunluğu azaldığında doğal güneş ışığını artırmak için yapay ışıklar kullanın .

34. Yumurta Kabartmalarını Kullanın
Sterilize edilmiş, ince toz haline getirilmiş kabukları biraz limon suyu, sirke veya su ile karıştırarak bir temizlik macunu yapın. Toksik olmayan aşındırıcı, bir deterjan elde etmiş olursunuz. Tencerelerinizi ve bir çok şeyi bunla yıkayabilirsiniz.

35. Can Sıkıcı Süper Davranışlar
Aktif kuşlar, özellikle de kışın, sorunlu kuşlardır. Kuşların birbirlerini gagalamak gibi faaliyetlerinden uzak tutmak için yiyecek arayarak kendilerini meşgul etmelerine vesile olun.

36. Maksimum Refah İçin
Catnip, pennyroyal ve rezene böcekleri uzak tutmak için kullanılabilir. Tavuk kümesinizin etrafında büyütün veya içine serpin.

37. Strese dikkat etmek
Yeni annelerde stresi azaltmanın anahtarı türler arasında aynıdır: Onları destekleyin! Anne tavuklarına, üç haftalık kuluçka ve kuluçkadan sonraki birkaç hafta boyunca ayrı bir kafes verilmeli. Aksi takdirde, kendini adamış bir anne diğer tavuklara ve yavrularına zarar verebilir

38. Hasta Bulmak
Sürü psikolojisi olarak hasta tavuk gagalanır yani tavuklar sizden önce hasta olan hayvanı fark edip sürüden uzaklaştırmak için gagalarlar. Bu onun hasta olduğu anlamına gelebilir. O yüzden hemen gözlem altına almanızı öneririz. Tabi gagalama rutini yeni gelen üyelere de yapılır.

39. Ana Sığınak!
Kümes hayvanlarını yetiştirmenin temelidir ve şunları belirtmekgerekir: Sürünüze özel bir ev sağlayın. Onları diğer hayvanlarla (özellikle daha büyük hayvanlarla) barındırmak, korkunç sıcaklıklara, kazayla yaralanmaya ve hatta ölüme neden olabilir. Tavukları, çok fazla kanatlı ile bir beslemekte kümes içinde hastalığa sebep olabilir.

40. Yumurtaları Koruyun
Normalde, yumurtalar 1 hafta oda sıcaklığında tutulabilir. Bu sürede tüketmeniz önemlidir. Yumurta üzerinde bulunan özel koruyucu tabaka ısı aldıkça açılacaktır. Bu nedenle 1 haftadan fazla bekleyecek yumurtaları buz dolabına koymanız daha mantıklı olacaktır.

41. Göster ve Anlat
Eyer tavuklarınızı yarışmaya sokacaksanız. Gösterinizden haftalar önce, kuşlarınızı bir kafese alıştırın. Ayrıca her gün birkaç kez onları ele almalısınız. Ürkmesinler ve kafes içinde kendilerini iyi sergilesinler.

42. Tavuk Sağlığı, A’dan Z’ye
Farklı yaşlardaki kuşların değişen miktarlarda suya ihtiyacı vardır. Bir kuş ne kadar yaşlıysa, o kadar fazla suya ihtiyaç duyar. Yaz aylarında, sulukları doğrudan güneşten uzak tutun. Kışın, sulukların donmadığından emin olmak için önlem alın.

43. Salata Selamı
Böcekler ve yeşillikler, tavukların yumurta sarısını çok besleyici ve güzel turuncu yapan besinler sağlar. Tavuklarınızın yeterli yeşillik aldığından emin olmanın yollarını arayın.

44. Isı Açıkken
Sıcak havalarda tavuklara fazladan yem ve yiyecek vermekten kaçının. Aksi takdirde, sindirim sırasında yakılan kalorilerden vücut ısısı artacaktır.

45. Yumurtaları korumak
Yumurtaları korumanın bir yolu fazla yumurtaları dondurmaktır. En basit yol, çiğ yumurtaları plastik dondurucu kaplarına veya güvenli konserve kavanozlarına dökmek ve dondurucuya atmaktır. Yaklaşık dokuz ay kalabilirler.

46.​​ Soğuk Tavuk
Sıcak kalmak için tavukla besinlerin çoğunu kış boyu ısıya harcarlar bunun için kış sezonlarından yem miktarını artırın daha çok beslemeye çalışın.

47. Yumurta ya da ET
Tavukları öncelikle yumurta veya et için saklıyorsanız, sürüyü birkaç yılda bir değiştirmeniz gerekir. Alanınız sınırlı ise yaşlanan tavuklarınızı kesme ya da birilerine verme ihtiyacında bulunacaksınız.

48. Sağlıklı Bir Sürü İçin
Bazı ırklar ve bazı sürüler için tek başına kaliteli bir yem yeterli değildir. Sindirime yardımcı olmak için ilave kalsiyum ile destekleyin. Her ikisi de genellikle diğer kümes hayvanı yetiştiriciliği ve tarım malzemelerinin satıldığı yerlerde mevcuttur. Bunları çevrimiçi olarak da kolayca satın alabilirsiniz.

49. İyi Vekil Olmak
Hiç kendi civcivlerini yumurtadan çıkardın mı? Tavukları en iyi şekilde anlamak ve onlara yardımcı olabilmek için civciv büyütmeyi deneyin göreceksiniz ki daha iyi bir yetiştirici olacak ve onlarla bir hayat süreceksiniz.

50. Tavukların can sıkıntısını giderir
Saman balyalarını kümesine diz. Kuşların balyaların üzerinden atlayabileceği veya yiyecek ve suya ulaşmak için S şeklinde yürüyebilecek şekilde saman balyaları yerleştirerek yürümeyi veya atlamayı teşvik etmek için yemlikler ve suluklar arasında bariyerler oluşturmak için kullanılabilir. Hayvanlarınıza gün içinde uğraşabilecekleri şeyler sağlayın onlara parkurlar kurarak eğlendirin.

Kaynak: harikalar-diyari.net

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber