Sokakta Hayvan Beslemek Suç mu?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sokağa kedi köpek beslemek için konulan yiyecekler, suç teşkil eder mi? Sokak hayvanlarını besleyenler suç mu işler? Sokak hayvanlarına konulan yiyecekleri, kaldırıp atanları nereye şikayet edebiliriz? Sokak hayvanını beslediğim için ceza alır mıyım? 
Ülkemizde maalesef sokak hayvanları fazlasıyla mevcut bulunmaktadır. Sokaklarda yaşayan kedi ve köpekler, hayvan severler sayesinde beslenmekteler. Her ne kadar hayvan severler fazlasıyla olsa da, hayvan severlere karşı olan kişilerin sayısı da bir hayli fazla bulunmakta.
Hayvan severler ve sokak hayvanlarını besleyenlere karşı olanlar, sıkça tartışmalar yaşamaktadırlar.
Peki sokak hayvanlarını beslemek suç mu? Sokak hayvanlarını besleyenlere ceza verilir mi? İşte sokak hayvanlarını besleyenlerin haklarına dair madde madde detaylar!


Bir hayvansever, her yerde sahipsiz hayvanların önüne, yemek-su koyabilir, bir başka ifade ile; besleyebilir. Dolayısıyla, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak, yasal haktır. Buna engel olmaya çalışmak ise yasayı ihlal etmektir.
.
5199 sayılı hayvanlar Hayvanları Koruma Kanunu 3. Maddesi, hayvanların yaşam ortamını 'Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder' olarak tarif eder.

1-Apartman kapısı önünde, apartmanın içinde, bahçede, terasta sitenin ortak alanlarında kedi köpek beslemek yasak mıdır? Bu sebeple apartman yönetimi ya da ev sahibi beni evden atabilir mi?

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. Maddesi aşağıdaki gibidir;

“Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.”

Bu madde uyarınca ortak alanlarda kat malikleri ya da kiracıları birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı maddelerine uymak yükümlülüğü altındadır. Bu noktada yaptığınız besleme sebebiyle, herhangi bir kat malikine rahatsızlık verdiğiniz hususunun ispatı koşuluyla, besleme yapmanızın önlenmesine ya da koymuş olduğunuz kulübenin, yuvanın kaldırılmasına mahkemece karar verilebilir. Bir de yine yönetim planında ortak alanda evcil hayvan beslenmesi yasağına yönelik bir madde bulunması veya yönetim planına bu yönde bir yasak eklenmesi için alınan kat malikleri kararı bulunması halinde besleme yapmanızın önlenmesine ya da koymuş olduğunuz kulübenin, yuvanın kaldırılmasına mahkemece karar verilebilir. Bu hak dava yoluyla öne sürülebileceğinden belediye, zabıta ya da kolluk kuvvetlerinin bu noktada işlem yapma yetkisi bulunmamaktadır.

Yani ne anlıyoruz? Apartman içinde veya çevresinde kedi beslenilmesinden rahatsız olan herhangi birisi varsa bu konuda dava açabilir. Yasal olarak yapabileceği başka hiçbir şey yok. Bizleri bu konuda sürekli olarak şikayete boğuyorlarsa onlara ” Rahatsız oluyorsanız, dava açabilirsiniz.” diyebiliriz.
2- Sokakta kedi köpek beslediğim için apartman yönetimi ya da ev sahibi beni evden atabilir mi?

(Yine evden atmak dışında bir yaptırım söz konusu dahi değil.)

Hayır, sokakta besleme yaptığınız için kimse sizi evden atamaz. Sokakta beslediğiniz hayvanların ortak alanlara da girip çıkıyor olması halinde ise birinci sorunun cevabı devreye girecektir. Onun dışında yasal olarak sokakta besleme yapmanıza engel bir husus bulunmamaktadır.

3- Sokakta ya da ortak alanda besleme yapmama engel bir husus olmamasına rağmen, sürekli olarak sözlü uyarıda bulunuyorlar ne yapabilirim?

Öncelikli tavsiyem ilk yazıyla birlikte bu yazıdaki cevapları da dikkatlice okumanız, anlamanız, gerekirse atıf yaptığım kanun maddeleriyle birlikte ezberlemeniz. Herhangi bir uyarı halinde makul bir üslupla, karışamayacaklarını, EĞER HERHANGİ BİR SIKINTILARI VARSA DAVA YOLUNA BAŞVURMALARI GEREKTİĞİNİ, yasal olarak da gerekçelendirerek anlatın.

Bu durumda, bilgiden rahatsızlık duyan (var böyle insanlar) bir kısım insanları sinirlendirdiğiniz için size hakaret etmelerine ya da sizi tehdit etmelerine mahal vermiş olacaksınız. Bu esnada hemen cep telefonunuzu çıkararak, farkettirmeden ses ya da görüntü kaydı alın. Akabinde olayı özetler dilekçenize ses ya da görüntü kaydını ekleyip savcılığa şikayette bulunun, o uğraşsın. Hakaret ya da tehditte bulunmaksızın her gün evinize gelerek, telefonla, evinizden her çıktığınızda “bu kedileri/köpekleri burada besleme polis çağırırım” diyen bir profille karşı karşıyaysanız, TCK mad. 123 uyarınca kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu sebebiyle şikayetçi olun. Aşağıda kanun maddesini ekliyorum;

TCK MADDE 123 “Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.”

Sanırım bizim işimize en çok yarayacak kısım bu zaten sürekli olarak uyarılmaktan, yerli yersiz şikayet edilmesinden rahatsız oluyoruz. Bizi rahatsız etmelerinin önüne geçme yöntemi de işte yukarıda! Biz, şikayet edeceğiz, hem de resmi yollarla çünkü kimse sokakta kedi, köpek beslememize karışamaz.
4-) Koyduğum mama, su kaplarını, yuvaları atıyorlar, bu konuda ne yapabilirim?

Mama, su kaplarının, kedi, köpek evlerinin atılması halinde ise, TCK madde 151 uyarınca mala zarar verme suçu gündeme gelecektir. Bu halde öncelikle yapan şahsı tespit etmeye çalışın. Tespit ettikten sonra ise mümkünse, yakalayabilirseniz, mama, su kaplarını, kedi, köpek evlerini atarken görüntü alın. Akabinde olayı özetler dilekçenize ses ya da görüntü kaydını ekleyip savcılığa şikayette bulunun. Eğer ses ya da görüntü kaydınız yoksa dilekçenizde tanık gösterin. Aşağıda ilgili maddeyi ekliyorum;

Madde 151- (1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
 

Kaynak: suzionline.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber