Muhabbet Kuşlarının Dışkılarından Hastalıklarını Anlayabilirsiniz

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Muhabbet kuşu dışkısı üç bölümden oluşuyor:

1. Koyu yeşilden kahverengiye değişim gösteren dıştaki kısmı:
Bu kısım daha çok yem ile beslenen kuşlarda koyu yeşile dönük olabiliyor. Bu kısmın kıvrık bir biçimde olması gerekiyor.
 
2. İkinci kısım, Bu kahverengi/koyu yeşil halkanın içinde yer alan kısım beyaz/krem renkte olmalı.

3. Son olarak da şeffaf sıvı olarak idrarları atılıyor. Bu sıvının şeffaf renkte olması önem taşıyor. Meyve veya sebze yedikten sonra bu kısımda artış görülebilir.

Muhabbet kuşu da zaman zaman çeşitli hastalıklara yakalanabilir. Kuşun uyku , halsizlik , iştahsızlık , tüy dökülmesi gibi fiziki ve davranışsal durumlarına bakarak hasta olup olmadığını anlayabiliriz. Eğer muhabbet kuşunuzda hastalık olduğundan şüpheleniyorsanız bu durumları analiz etmek gerekir.

Anormal dışkılar:

Kuşlarda ishal en korkulan rahatsızlıklardan biri, çünkü tedavi edilmezse kuşu ölüme götürüyor. Günde bir veya iki ishal şeklinde dışkıdan korkmamak gerek, ama gün boyunca düzenli olarak devam ediyorsa tedbir alınması şart. İshalde dışkının kahverengi kısmı şeklini kaybediyor ve yapışkan gibi görünüyor. İshal, stres veya bir rahatsızlıktan kaynaklanabiliyor. 

İshal tedavisinde veterinere çabuk gitmek önemli. Sıvı kaybı ve az yem yeme kuşlar için tehlikeli olabilir. Pet shoplardan alınacak antibiyotik ve ilaçlar tavsiye edilmiyor. İlk yardım olarak haşlanmış pirinç yemesini sağlayabilirsiniz. Ancak ishalin altında yatan nedenin tedavi edilmesi gerekiyor.

Ani yem değişiklikleri de ishale neden olabiliyor. Yemlerin ani şekilde değil de yavaş yavaş değiştirilmesi öneriliyor. 
Mubişler banyo yaptıktan veya sulu meyve/sebze yedikten sonra bir müddet boyunca sulu dışkılar yapabilirler. 

 
Göz önüne alınması gereken diğer önemli değişiklikler de şöyle:

  • Dışkıda sindirilmemiş yem olması
  • Kokusunun olması
  • Boyutunun çok büyük olması
  • Kuşun poposuna dışkının yapışması
  • Dışkının ortasındaki beyaz kısmın renginin sarı yeşil, kahverengi, kırmızı veya siyah olması. Bu kısmın miktarının artışı böbrek sorunlarına işaret ediyor olabilir.
  • Köpüklü olması
  • Şeffaf olması gereken idrarın sarı, yeşil veya kırmızı olması
  • Kahverengi/koyu yeşil olması gereken dışkının siyah, parlak veya açık yeşile dönük olması

Acil tedavi gerektiren pankreas enfeksiyonu

Bakteriyel ve mantar enfeksiyonu olan bir kuşun dışkısı, şekli düzgün, ancak etrafında leke bırakıyor


Megabacteria bulunmuş bir kuşun dışkısı

Kuşlarınızın dışkısının normal olmadığından endişeleniyorsanız kafesin altına gazete kağıdı ve onun da üzerine beyaz havlu kağıt koyarak gözlemleyebilirsiniz.

Son olarak, kuşların dışkısının gece ve gündüz boyunca dağılımı aşağıdaki resimdeki gibi olmalı. Gece boyunca dışkılar yakın aralıklarda olmalı. Eğer sabah kafesin üzerini açtığınızda dışkılar dağınık vaziyetteyse, mubişiniz gece boyunca parazitler tarafından rahatsız edilmiş olabilir.

Anahtar Kelimeler:
Muhabbet Kuşlarının Dışkılarından Hastalıklarını AnlayabilirsinizMuhabbet Kuşlarının Dışkılarından HastalıklarıMUHABBET KUŞU DIŞKISI KOYU YEŞILMUHABBET KUŞU DIŞKISI SIYAHMUHABBET KUŞU DIŞKISI SULUMUHABBET KUŞU DIŞKISINDA YEM VARMUHABBET KUŞU ISHALSulu DışkıIshalAnormal Dışkılar:Anormal DışkılarAcil Tedavi Gerektiren Pankreas EnfeksiyonuMegabacteria Bulunmuş Bir Kuşun DışkısıMUHABBET KUŞU DIŞKI RENKLERİ VE ŞEKİLLERİNE GÖRE HASTALIK TAHMİNİMUHABBET KUŞU DIŞKI RENKLERİ VE ŞEKİLLERİDIŞKIDAN HASTALIK TESPİTİ (MUHABBET KUŞU)DIŞKIDAN HASTALIK TESPİTİ MUHABBET KUŞUMUHABBET KUŞU DIŞKIDAN HASTALIK TESPİTİMuhabbet Kuşu Hastalık BelirtileriMuhabbet Kuşu HastalıklarıKafes Kuşlarında Zoonoz Hastalıklar -Muhabbet Kuşu SağlığıMuhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir?Erkek Muhabbet Kuşu Büyük Kaka YapıyorMuhabbet Kuşu Dışkıdan Hastalık Teşhis TablosuMuhabbet Kuşu Dışkısı Su GibiSağlıklı Muhabbet Kuşu DışkısıMuhabbet Kuşu Dışkısı Açık YeşilYavru Muhabbet Kuşu Kaka YapışmasıMuhabbet Kuşu Dışkısı Nasıl OlmalıMuhabbet Kuşu Dışkısı Sulu Ve SarıMuhabbet Kuşu ısırması Nasıl önlenir?Muhabbet Kuşları Hakkında Yanlış BilinenlerMuhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?Muhabbet Kuşları Neden Kusar ?MUHABBET KUŞLARI NEDEN TİTRER?Muhabbet Kuşları Hangi Sıcaklıkta BakılmalıMuhabbet Kuşu Dışkıda Renk BozukluğuMuhabbet Kuşlarında Ayak İncinmesine Ne Yapılır

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber