Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Hastalık. iştahsızlık bir şeylerin yanlış gittiğinin en önemli göstergesidir. Bu sebeple kedinizin aniden yemeyi bırakmasına karşı dikkatli olun. Enfeksiyonlar, Böbrek yetmezliği, pankreatit, bağırsak problemleri ve kanser gibi sorunlar bundan sorumlu olabilir. Fakat bu durum daima bu denli ciddi değildir. Diş ağrısı gibi basit bir sorunda iştahsızlığa sebep olabilir.
Güncel aşılamalar. Kediniz iştahını rutin aşılamalardan hemen sonra kaybetmiş olabilir. Bu durum, aşılara karşı gösterdiği bir reaksiyondur. Milyonlarca hayvanın hayatını kurtaran aşıların elbette bazı yan etkileri olabilir. Geçici ve hafif bir iştahsızlık ise bu yan etkilerden en sık görülenlerdendir.
Seyahat ve yabancı yerler. Çoğu insan gibi kedilerde alışkanlıklarına sadık canlılardır. Rutin yaşamlarında gerçekleşen değişiklikler iştahsızlığa sebep olabilir. Buna ilave olarak bazı hayvanlar araç veya uçak yolculuklarında mide bulantısı yaşayabilir ve sonuç olarak iştah kaybı yaşayabilirler.
Titizlik veya Psikolojik sorunlar. Eğer veterineriniz kedinizin fiziksel olarak hasta olmadığında karar kılmışsa, anksiyete ya da depresyon iştahsızlığa sebep olmuş olabilir. Ev yaşamındaki değişimler, hassas kedileri rahatsız edebilir. Aileye yeni katılan bireyler kedinizin duygusal durumunu etkileyebilir. Ya da kediniz yemek konusunda fazla titiz olabilir. Kedilerin genellikle farklı tipteki gıdalara alışmasının uzun zaman aldığını unutmamalısınız. Diyetinde son zamanlarda yaptığınız bir değişiklik bunun sorumlusu olabilir.
Ne yapabilirsiniz?
Kediniz hasta, endişeli ya da fazla seçiçi olabilir. Ancak yemek yeme konusunun yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini unutmamalısınız. Bu yüzden eğer kedinizin veteriner tarafından belirlenmiş reçeteli bir mama yemesi gerekiyorsa bile, sakın kedinizi aç bırakmayın.
Eğer iştahsızlığın altında yatan etmen hastalık ise veterinerinizin direktifleri doğrultusunda kediniz için en doğru diyeti hazırlayın. Bu diyet, besin türünde veya besin kıvamında değişiklikler içerebilir. Bazı kediler hastalık sonucu iştahsızlıklarda konserve mama ile ikna edilebilirler. Bazı uç vakalarda, veterinerler iştah uyarıcı olarak çeşitli ilaçlar reçete edebilir, şırınga yardımıyla sıvı bir diyeti önerebilir, ya da yeterli beslenme için besleme tüpü yerleştirmeyi düşünebilir.
Eğer iştahsızlığın sebebi hastalık değilse, kedinizi yemek yemeye teşvik etmek için farklı şeyler deneyebilirsiniz.
Karaciğer veya konserve ton balığı gibi bazı gıdalar, kediler için iştah uyarıcı olarak etkili olabilir. Bu gıdaları sadece küçük miktarlarda vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Büyük miktarlarda tüketim, vitamin eksikliği gibi sorunlara davetiye çıkarabilir.
Sizin tükettiğiniz gıdalara güvenmek yerine ticari konserve mamaları deneyin. Mamayı ısıtma, balık yağı, et suyu, veya pişmiş yumurta ile karıştırma titiz kedinizi yemek yemeye ikna edebilir. Eğer kediniz halen yemek yemiyorsa yemeği uzaklaştırın ve daha sonra taze olarak yeniden servis edin. Gıda sertleşmeye veya bayatlamaya bırakılırsa kediniz bunu öğrenebilir ve mamaya yaklaşmamasına sebep olabilir.
Eğer kediniz insan gıdalarını tüketiyorsa, birkaç haftalık süre içinde kedi maması ile karıştırarak tamamen kendi mamasına geçtiğine emin olmalısınız.
Çoğu uzman kedi diyetinin her yıl 2 ila 4 kez farklı markalar ile değiştirilmesini önerir. Bu değişimler kedinizin titizliğini tolere edebilir, gıda alerjisi ve bağırsak sorunları konusunda kedinizin gelişim göstermesini sağlayabilir.