Kedilerde Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


Kedilerdede insanlarda olduğu gibi şeker hastalığı görülebilmektedir. Hayvanlarda şeker hastalığı Tip 1 ve Tip 2 diye ikiye ayrılır.Tip 1 şeker hastalığı pankreastan hemen hemen hiç  insülin üretilmediği zaman ortaya çıkar. Tip 1 şeker hastalığı bulunan tüm canlıların insüline bağımlı bir tedaviye ihtiyaçları vardır . Köpeklerde görülen şeker hastalığı tip 1 şeker hastalığıdır. Ömür boyu insülin tedavisine ihtiyaçları vardır. İnsülin tedavisi yanında uygun diyetlerle beslemekte gerekir.

Gelelim Kedi şeker hastalığına . Kedilerde görülen şeker hastalığı Tip 2 şeker hastalığı olup tedavisinde her zaman insüline gerek duyulmayabilir deniliyorsa da bu nadir bir durumdur. Yeni yeşhis edilmiş bir şeker hastası kedide başlangıçta  kan şeker düzeyini kabul edilebilir düzeye regüle edebilmek için insüline gereksinim olacaktır . Gerçekten şeker hastası olduğuna inandığımız kedilerde diyet değişimi ile birlikte insülin tedavisine başlayarak gelişmeleri takip ediyoruz. Kedilerin bir süre sonra insüline artık ihtiyaçları kalmadığı bilinmektedir. Bu her zaman böyle olacak diye bir kural yoktur. Ama çoğunluğun tedavisi sadece uygun diyetle sürdürülebilmektedir..

Her kan şekeri yüksek olan kedi şeker hastasıdır denilemez. Özellikle veteriner kliniklerinde hele bir de kan alınırken atlayıp zıplamış, aşırı tepki vermiş ve zorla masaya yatırılmışsa bu kedilerde kan şekeri mutlaka ve mutlaka yüksek çıkacaktır. Bunun kaynağı strestir. Kedilerde beyaz önlük stresi çok sık görülür.Evde veteriner kliniğine götürmek için taşıma kabına konulurken verilen uğraş, veteriner kliniğine yolculuk, klinikte muayene masasına çıkarılıma,etraftaki diğer hayvanların koku ve gürültüleri ve üstüne üstlük sarıp sarmalayarak kan almaya çalışma. Bu kedinin kan şeker düzeyi mutlaka ve mutlaka yüksek çıkacaktır.
Bu nedenle veteriner hekimlerin ve hayvan sahiplerinin bilinçli olmaları gerekir. Böyle bir hayvan şeker hastasıdır denilip hemen insülin tedavisine başlanmaması gerekir.Bu tür yaklaşımlar insülin sonrası ani şeker düşmesine bağlı olarak  ölüme neden olabilir.
Bir kediye şeker hastalığı teşhisi koyabilmek için önce kedi sahibinin gözlemlerini öğrenmek çok önemlidir. Şeker hastası bir kedi

Çok yemek yer ve devamlı aç olduğu hissini verir
Çok yemek yemesine rağmen kilo kaybı vardır
Aşırı miktarda su içer
Miktar olarak çok fazla miktarda idrar yapar.Bu sık idrara çıkmakla karıştırılmamalıdır. Buradaki artış idrarın hacim olarak artışıdır.
Peki böyle bir kediye hemen bu kedi şeker hastasıdır diyebilir miyiz ? Diyemeyiz. Çünkü bu bulgular bir çok başka hastalıkta da görülebilir.


Konumuz şeker hastalığ olduğu için şeker hastalığının teşhisi üzerinde duracağım. Stres kan şekerini artırdığına göre teşhise nasıl ulaşacağız ?


Kanda Fructosamine denilen bir madde vardır. Bu madde vücuttaki kan şeker miktarındaki değişimleri bir anlamda kayda almakta ve geçmişte kan şeker düzeyinin normal olup olmadığı konusunda bize bilgi vermektedir.Yani bugün stres altındaki bir kediden almış olduğum kanda fructosamine miktarını ölçtürürsek geçtiğimiz bir hafta içerisinde kedi istirahat halindeyken ya da strese maruz kalmadığı durumlardaki kan şeker düzeyini ölçmüş oluruz. Eğer  çok  yemek yiyen,aşırı su içen,aşırı idrara çıkan,yemek yemesine rağmen zayıflayan ve idrarında şeker çıkan (normalde idrarda şeker bulunmaz) bir kedinin fructosamine miktarı da normalin üzerinde çıkarsa o zaman biz bu kedide şeker hastalığı olasılığından şüphe edebiliriz.

Kedilerde şeker hastalığı artık Glargine (Lantus) denilen insülin ile tedavi edilmektedir.Eskiden bilindiği gibi lif oranı yüksek yiyecekler artık kedi şeker hastalığının tedavisindekulanılmamaktadır.Kuru mama yerine konserve mama tercih edilmelidir.Kuru amamlarda karbonhidrat miktarı yeteri kadar düşürülmemiştir. Konserve mama içerisindeki karbonhdrat miktarı %7 yi geçmemelidir.Kısacası kedi şeker hastalığı artık tedavisi ve kontrolü zor bir hastalık değildir.
 

 Yazan: Akif Demirel

istanbulvet.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber