Farelerin Hayal Gücü Var mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


"Bu, belirli bir senaryo dahilinde kendimizi geçmişe veya geleceğe yansıtmamızı sağlayan, belirli bir hayal gücü türünün temel yapı taşıdır" dedi.

Science dergisinde yazan araştırmacılar, beynin hipokampus adı verilen bölgesinin, daha önce keşfedilen ortamları tasvir eden bir tür zihinsel model veya harita içerdiğini belirtiyor. Bir kişi böyle bir ortamda belirli yerlerden geçtiğinde beyinde belirli nöronlar ateşlenir.

Ancak insanlar, daha önce ziyaret ettikleri yerlerde, örneğin bir işyerinin koridorlarında, kendi istekleriyle dolaşmayı hayal edebilirler.

Farelerin de aynısını yapıp yapamayacağını araştırmak ve olası bir mekanizmayı ortaya çıkarmak için araştırmacılar, farelerin beyinlerine ameliyatla elektrotların yerleştirildiği bir beyin-makine arayüzü kullandılar. Fareler daha sonra 360 derecelik sürükleyici bir sanal gerçeklik (VR) arenasındaki bir koşu bandı topunun üzerine yerleştirildi ve ekranda onlara doğru koşmaları için bir hedef gösterildi.

Fareler hareket ettikçe ve koşu bandı topu döndükçe, hayvanın VR ortamındaki görünür konumu ekranda güncellendi; sanki fare gerçek bir ortamda koşuyormuş gibi. Fareler hedefe ulaştığında bir ödül aldılar ve hedef, VR ortamına taşındı. Daha sonra işlem tekrarlandı.


Bu ilk aşamada ekip, hayvanların hipokampüsündeki aktiviteyi kaydetti. Daha sonra bu sinirsel aktiviteyi VR ortamındaki belirli yerlere çevirmek için bir bilgisayar sistemi kullandılar.

Bir sonraki adımda araştırmacılar koşu bandını VR sisteminden ayırdı. Bu, farelerin koşu bandında koşarak hedefe ulaşamayacağı anlamına geliyordu. Bunun yerine, beyin aktivitelerini yalnızca VR ortamında gezinmek için kullanabildiler.

Ekip, görev sırasında farelerin hipokampüsündeki aktiviteyi gerçek zamanlı olarak analiz ederek, beyinlerinde olup bitenlere dayanarak ekranı hayvanların VR ortamındaki mevcut konumuyla her 100 milisaniyede bir güncellemeyi başardı.

Sonuçlar, farelerin gerçekten de sadece beyin aktivitelerini kullanarak hedefe gidebildiklerini ortaya koyuyor.

Daha sonraki bir deneyde ekip, farelere, hayvanların sabit olduğu ancak yalnızca beyin aktivitelerini kullanarak ekrandaki bir nesneyi VR ortamında belirli bir hedefe yönlendirmeleri gereken bir "Jedi görevi" verdi. Fareler bir kez daha bunu başarabildi.

Howard Hughes Tıp Enstitüsü'ndeki çalışmanın bir diğer yazarı Prof Tim Harris, insanlarda hayal gücü ve hatırlamanın, gerçek hayattaki senaryoya benzer şekilde hipokampustaki aktiviteyle bağlantılı olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

"Bu amaçla farelerin hayal kurduğunu söylemek doğru olur" dedi.

… insanların Guardian'ı desteklememeyi seçmelerinin iyi bir nedeni var .

Şu anda herkesin haber için para ödemeye gücü yetmez. Bu nedenle gazeteciliğimizi herkesin okumasına açık tutmayı tercih ediyoruz. Eğer bu sizseniz, lütfen ücretsiz okumaya devam edin.

Ancak eğer yapabiliyorsanız, bugün bizi Türkiye'den desteklemeyi tercih etmeniz için üç iyi neden var.

1. Kaliteli, araştırmacı gazeteciliğimiz, zenginlerin ve güçlülerin gittikçe daha fazlasının yanına kâr kaldığı bir dönemde inceleyen bir güçtür.

2. Biz bağımsızız ve yaptıklarımızı kontrol eden milyarder sahibimiz yok, dolayısıyla paranız doğrudan raporlamamıza güç sağlıyor.

3. Çok fazla maliyeti yoktur ve bu mesajı okumak için gerekenden daha az zaman alır.

İster küçük bir meblağla ister daha büyük bir meblağla Guardian'ın gazeteciliğine gelecek yıllar boyunca güç vermeyi seçin. Yapabiliyorsanız, lütfen bizi aylık olarak yalnızca 2 €'dan destekleyin. Kurulumu bir dakikadan az sürer ve açık, bağımsız gazeteciliği destekleyerek her ay büyük bir etki yarattığınızdan emin olabilirsiniz. Teşekkür ederim.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak