Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Canlıları canı olan , canı olan ve şuuru olan varlık olarak üçe ayırırsak bitkiler sadece canlı varlıklar olarak sınıflandırılır. Hayvanlar ise hem cana hem de ruha sahiptir. İnsan, cin ve melekler aynı anda hem cana, hem ruha hem de bilince sahiptir.
Bunlardan insan ve cinler, Allah'ın emir ve yasaklarına uymakla yükümlüdürler ve ömürleri boyunca imtihan edileceklerdir. Ve öldükten sonra ya Cennete ya da Cehenneme gireceklerdir.
Kötülük, günah - - iyi işler ve Cennet - Böyle iyi olarak Kavramlar Hell mevcut olmayan hayvanlar için onları sorumlu kılacak böyle akıl ve bilinç olarak duygulardan mahrum beri.
Bir protistan olan amipten balinaya kadar tüm hayvanların ruhu vardır. Esasen, ruhun kendisi ölümsüzdür. Ölmez, yok olmaz veya çürümez. Ruhun geçici olarak içinde bulunduğu beden ölür, çürür ve yok olur.
Kuran'da açıkça bildirildiği gibi ruhlar, Yüce Allah'ın emri, gücü ve kontrolü altındadır. Allah'tan başka hiçbir varlığın ruhları onların emrinde olamaz. Nefsleri yaratmak da korumak da Allah'ın elindedir.
Kıyamet Günü'ndeki duruma gelince , o gün iki tür mahlûk diriltilecek ve bunların hesabı yapıldıktan sonra ebedî ikametleri belirlenecektir. Onlar insan ve cinlerdir.
Ve hayvanların durumu tamamen farklıdır. Onlar da diriltilip Mahşerde toplanacaklardır. Konuyla ilgili iki Kuran ayetinin tercümesi şöyledir:
“Yavrular (insanların barınaklarında) bir araya toplandığı zaman…” (el-Tekvir, 5).
“ Andolsun, biz sizi yakın bir azaba karşı uyardık, o gün ki, o gün, insan kendi elleriyle yaptığı (amelleri) görecek ve kâfir, "Vay halime, keşke toprak olsaydım!" (en-Nebe, 40).
Abdullah bin Ömer, Ebu Hüreyre ve İmam Mücahid'in bu ayetin tefsirlerine göre, Cenab-ı Hak, kıyamet gününde hayvanları toplayacak ve onları birbirleriyle hesaplaştıracak ve sonra onlara "Toprak olun" diye emredecek ; sonunda bütün bedenleri toza dönüşecek ama ruhları kalacak. Cehennem azabından kurtulan hayvanları kıskanan kâfirler, toprak olmayı da arzu edeceklerdir. Ancak insanlar Allah'ın nihai hükmü ile cezalandırılacakları için hayvan muamelesi görmeyecektir.
Hayvanlar hiçbir sorumluluğu olmayan canlılar olsalar da birbirleriyle hesaplaşacaklar. Nitekim Peygamberimiz bir hadisinde ahirette hiçbir adaletsizliğin karşılıksız kalmayacağını şöyle bildirmektedir:
“Her hak sahibine hakkı verilecektir. Boynuzsuz koyunun hakkı bile kısasla boynuzlu koyundan alınacaktır.” (Müslim, Birr 15, 60; Tirmizî, Kıyamet 2; R. Salihin, 204.)
Hadis alimlerinin ifadesine göre bir karınca hakkını diğer karıncalardan alacaktır. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"Kıyamet gününde Allah'ın adaleti öyle geniş bir şekilde uygulanacaktır ki, boynuzsuz koyunla boynuzlu koyun arasında ve karınca ile diğer karıncalar arasında misilleme yapılacaktır." (Bkz. Mecmau'z-zevaid, 10/352; Elmalılı Hamdi Yazır. Hak Dini Kur'an Dili, 8:5599)
Bediüzzaman Said Nursi konuyu şöyle açıklamaktadır:
“ Bedenleri helak olduğu halde, ruhları ölümsüz olan hayvanlarda ebedî bir âlemde kendilerine yakışır bir mükâfat ve ceza vardır.” (Lem'alar: Flaşlar)
Evet, hayvanların ruhu ebedi kalacak; Yüce Allah onların ruhlarını koruyacaktır. Ancak ruh O'nun irade ve emrinde olduğu için onların nasıl korunacağını sadece Allah bilir.
Aklımıza şöyle bir soru gelebilir: "Madem hayvanlar hesaba çekildikten sonra toprak olacaklar, hesaba çekilmenin onlara ne faydası var, ne zararı var?"
Kıyamet gününde hayvanların muhasebesini iki şekilde değerlendirmek mümkündür.
a. Hayvanların kendi aralarında muhasebesi.
Bu tür bir muhasebe, O'nun adaletinin her şeyi kapsayan yansımasıdır. O'nun adaletinin nasıl geniş bir yelpazeyi kapsayacağına tüm canlılar şahit olacaktır. Bunu gören suçlular mutlaka vicdanlarında cezayı hak ettiklerini hissedeceklerdir. Zalimlerden hakları alınacak olan mazlum hayvanlar minnet borcunun farkına varacaktır. Hayvanların ruhları ebedi olduğu için belki bedenleri çürüdükten sonra bile bu ruhlar kendi aralarında paylarına göre refaha kavuşurlar.
B. Hayvanların İnsanlarla Muhasebesi.
Bu tür bir muhasebe, insanlar açısından önemlidir, çünkü hayvanlara iyi davranan, onlara kötü davrananların cezalandırılacağı gibi ödüllendirilecektir. Nitekim hadis kitaplarında şunlar bildirilmektedir: