Yılbaşı Nasıl Ortaya Çıktı? Yılbaşını Kim Buldu?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yeni yıla sayılı günler kala bir çok insanın merak ettiği konuya açıklık getirmek istiyoruz. Yeni yıl kutlaması nasıl ortaya çıktı? Yılbaşını kim ne zaman buldu? Dünyadaki milyarlarca insan yılbaşında kutlama yapıp, yeni kutlaması yaparlar. Bazı Müslüman kesim ise yeni yıl kutlamaları yapmaz. HZ. İsa'nın doğum günü olan Noel kutlamalarıyla, yeni yılın bir olduğunu düşünürler ve başka bir dinin peygamberinin doğum gününü kutlamanın yasak olduğu inancını taşırlar. Anca Noel ve yılbaşı birbirinden çok farklı yapılan kutlamalardır.
Yılbaşını kutlayan insanlar yeni yıla girdiğimiz için 31 Aralık gecesi kutlama yaparlar. Hristiyanlar ise 25 Aralık günü Hz. İsa'nın doğum günü Noel'i kutlar. Bu ikisini birbirine karıştırmak çok yanlıştır. İşte yılbaşının ortaya çıkışıyla ilgili tüm detaylar

Yılbaşı yada yeni yıl kutlamaları tarihin bilinen en eski tatil ve kutlama aktivitesidir. Bilinen ilk yılbaşı kutlaması M.Ö. 4000 li yıllarda Babil’de gözlenmiştir. M.Ö. 2000 li yıllarda Babillilerin yeni yılı yeni ayın görünmesi ile başlamakta ve baharın ilk günü ile sona ermektedir. Baharın başlangıcı yeni bir yıla başlamak için en mantıklı zaman olarak göze çarpmaktadır. Herşeyden önce Bahar yeni ürünlerin ekimi ve çiçek açması ve yeniden doğuşun mevsimidir. Babilde yeni yıl kutlamaları 11 gün sürmekteydi ve her günün ayrı bir kutlama ve önemi bulunmaktaydı.
Yılbaşı ve Noel Ayrımı
Yılbaşı çoğu zaman Noel yada Christmas ile bir tutulmaktadır. Fakat bu yanlış bir algıdır. Yılbaşı, bir hıristiyan bayramı olan ve İsa’nın doğuşunu kutlayan Noel’den tamamen ayrı olarak kutlanır. Ancak özellikle Hristiyan ülkelerde Noel ve Yılbaşı tatilleri birleştirilir. Bu birleştirme nedeniyle bazı gelenekler de karışmış durumdadır. Sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, Noel’de gerçekleştirilir.
 Antik Roma’da her yıl 17 – 23 Aralık tarihlerinde Tanrı Satürn adına Saturnalia adı verilen bir festival düzenlenmekteydi. Saturnalia festivali sınırsız özgürlik anlamına gelmekteydi. festival boyunca insanlar istedikleri her şeyi yapabilirler fakat suç ta olsa cezalandırılmazdı. Romalılar, bu dönemi fırsat olarak görüp sarhoş olurlar, çıplak halde dolaşırlar ve diğer zamanlarda kabul edilemez cinsel eylemleri gerçekleştirirlerdi. Kölelerin bile bu dönemde efendilerine hakaret etme hakları vardı. hatta bu dönemde köle efendi olgusu tersine döner kölelere ziyafetler düzenlenir ve hizmet edilirdi. Festival süresince tüm mahkemeler ve kolluk kuvvetleri kapalı olurdu.
Saturnalia festivalinde bir kişi günah keçisi olarak seçilir, festival boyunca her türlü zevki tadabilmesi için sınırsız imkan tanınır fakat festivalin son günü Tanrı Satürn’e kurban olarak öldürülürdü.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak