Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ramazan ayında mazeretsiz oruç tutmamak günah mıdır? Kışın oruç tutmak niyetiyle mazeretsiz olarak ramazan orucunu terk etsem günah olur mu? Kışın tutulan oruç, Ramazan'da atlanan orucun yerine geçer mi?
Kuran'da şu ifadeler yer almaktadır:
"Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı, ta ki (öğrenesiniz). (Bakara, 2/183)
Ramazan ayında oruç tutmak farzdır çünkü Cenab-ı Hak, "Oruç size farz kılındı" buyurmuştur . Ayrıca farz olduğu konusunda kesin icma vardır.
Allah Resûlü'nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu bilinmektedir:
"Oruç, savaşta ölümden koruyan kalkan gibi insanı cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır." (Nesai, Savm, IV, 167)
Oruç, mümini her türlü şehvetten uzaklaştıran ve ihlasını artıran bir ibadettir. Açlığa, susuzluğa ve ruhun diğer arzularına direnmek çok önemlidir. Allah'a inanan ve O'nun dini yolunda savaşmaya karar veren müminler, oruç sayesinde güçlü bir iradeye kavuşurlar. Ay takvimi ayın hareketine göre değişir ve bu nedenle Ramazan her yıl on veya on bir gün önce gelir. Bundan dolayı mümin kışın çok soğuk bir havada, bazen de yazın çok sıcak bir havada oruç tutar. Mümin bir anlamda şu vaatte bulunur: "Ben hem dondurucu soğukta hem de kavurucu sıcakta Allah'ın emirlerini yerine getirmeye hazırım."Ayrıca Allah'ın rızasını kazanmak için insanın bir ay boyunca nefsinin şehvetli arzularından kaçınması çok mühim bir şeydir.
Ramazanda oruç tutmamayı caiz kılan mazeretler:
Kuran'da şu hüküm bildirilmektedir:
"Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, kendinizi tutmanız (öğrenmeniz) için size de farz kılındı." yolculuk, muayyen sayı günler sonra (yapılmalıdır). (Zorlukla) bunu yapabilenler için bir fidyedir, yoksulu doyurmaktır. Fakat iradesinden daha fazlasını verecek olan— Eğer bilirseniz, bu onun için daha hayırlıdır, sizin için de oruç tutmanız daha hayırlıdır." (Bakara, 2/183-184)
Dikkat edilirse, hangi hallerin oruç tutmamayı caiz kıldığı görülebilir.
1) Hasta olmak: Oruç tutmakla yükümlü olan kimse, öleceğinden veya organlarından birini kaybedeceğinden korkarsa, oruç tutmaz. İmam Marginani, "Hastalığın artması veya uzaması bazen kişinin ölümüne sebep olabilir" der. O halde bundan kaçınmak (artırmak veya uzatmak) gerektiğini söyleyerek hassasiyetine dikkat çekiyor. Bir hastalık, tecrübe veya inanan bir uzmanın (doktor) teşhisi ile kesinleşir.
2) Sefere Çıkmak (Seyahat etmek): Oruç tutmakla yükümlü olan ve Ramazan ayında sefere çıkan kimse, oruç tutmak istemezse gece oruca niyet etmez. Bu caizdir ve ayetlerle sabittir.
3) Çok yaşlı ve zayıf olmak: Oruç tutamayacak kadar zayıf olan çok yaşlı, her gün yemek yer ve oruç tutmadığı her gün için bir fakire fidye (bir kişinin bir gün karnını doyurması için gerekli olan para) öder. . İmam Marginani, "Burada esas olan, oruç tutamayanların fakirlere fidye vermeleri lâzımdır" diyen Allah'ın hükmüdür. zayıflık." (el-Hidaye, I, 127).
Oruç tutmamak için kaç yaşında olmak gerekir? Bu soruya fıkıh alimleri farklı cevaplar vermişlerdir. Ancak çok yaşlı ve zayıf olmak kişiden kişiye değişir. Fetva'l-Hindiyye (I, 207):
" Çok yaşlı ve zayıf kimse, günden güne kuvveti azalan ve tekrar kuvvet bulamadan ölen kimsedir." Bahru'r-Raik'teki tanımdır. Bu durumda olan kimseler, fidyelerini Ramazan'ın başında tam olarak verebilirler. veya ayın sonunda öderler.Fidyelerini verdikten sonra güçlenirler ve oruç tutabilirlerse, fidyeleri geçersiz olur.O günlerde oruç tutmaları gerekir.
4) Adet ve Doğum Sonrası Kanama: Hayız ve lohusa olan kadınların oruç tutması haramdır. Annemiz Hz. Âişe'nin (Allah Ondan razı olsun) şöyle buyurduğu kaydedilmiştir:
"Resulullah (s.a.v) döneminde birimiz hayızdan temizlendiğinde, oruç tutamadığı günleri oruç tutar, kılmadığı namazları da kılmazdı." (Fethul-Kadir, I, 114).
Bu nedenle hayız ve lohusalık dönemindeki kadınlar bu hallerde oldukları müddetçe oruç tutmazlar. Sonra (temiz olduktan sonra) o günlerin orucunu tutarlar.
5) Hamilelik ve Emzirme: Durru'l-Muhtar'da, “Kendisinin veya çocuğunun hayatının tehlikeye girmesinden korkan hamile veya zahirü'r rivâyete göre, hamile olup olmadığına bakmaksızın emziren kadın. (İbn Abidin, IV, 338) Burada esas olan, hamile olsun, emziren olsun, onların bedenlerini veya çocuklarını mahvetme tehlikesidir.Nitekim Fetâvâ-ı Hindiyye'de şöyle denilmektedir: "Hamile veya emzikli kadınlar, kendilerinin veya çocuklarının helak olacağından korkarlarsa, oruç tutmaları gerekmez veya oruçlarını bozabilirler. (a.g.e., I, 207), kasten orucu bozma cezası olarak günler zaruri olmayıp, her gün için bir gün sonra oruç tutabilirler.
6) Yılan Tarafından Yılan Sokma veya Sokma Tehlikesi: Ramazan ayında düşmanla savaşacağını bilen, güçsüzleşeceğinden ve hiçbir şey yapamayacağından endişelenen mücahit (Allah için savaşan Müslüman). Oruç tutarsa gerektiği gibi savaşır, oruç tutması gerekmez (a.g.e, I, 208). Durru'l-Muhtar'da, "Zorlanan, helak olmaktan veya delirmekten korkan ve yılan sokmuş olan kimse orucunu bozabilir" denilmiştir. Bu hallerin “kim hasta” ifadesinin kapsadığını düşünebiliriz.ayette. Yukarıda sayılan sebeplerden dolayı orucunu her gün bir gün geç bozanların, geciktirmeleri halinde helak olma tehlikesi söz konusudur. Kabul edilebilir bir mazeret olduğu kesindir.
Yukarıda sayılan mazeretler dışında Ramazan ayında oruç tutmamak büyük günahtır. Bir kimse o günlerde daha sonra oruç tutsa dahi sorumlu tutulacaktır. Hem o günler için oruç tutmalı, hem tövbe etmeli hem de Allah'tan bağışlanma dilemelidir. Yazın çalışmak oruç tutmamak için mazeret değildir.
Bilinmesi gereken bir diğer önemli konu ise şu şekildedir:
Evet, Ramazan'da mazeretsiz tutulan oruç, her gün bir gün olmak üzere kaza edilir. Ancak, oruç sevabına kavuşmak için her gün oruç tutan bir kimse, Ramazan'da bir gün oruç tutsa, orucuna kavuşamayacağını Peygamber Efendimiz (asm) şöyle bildirmektedir:
" Bir kimse , Ramazan'da özürsüz ve hastalıksız orucunu bozarsa ve devamlı oruç tutarsa, orucu onu örtmez." (Tirmizi, Savm, 27; Ebu Davud, Savm, 38; İbn Mâce, Siyam, 14)
Bu sebeple Ramazan orucunu özürsüz olarak terk etmek büyük günahtır; ayrıca Ramazan ayına ve tüm Müslümanlara saygısızlıktır
Kaynak:https://questionsonislam.com/faq-category-ramadan-fasting_9751: